Posted on Lasă un comentariu

Laringita

Laringitayoung-woman-2239269_1280

 

Boală caracterizată prin inflamaţia laringelui. Inflamaţia mucoasei laringelui este cauzată de infecţii virotice şi bacteriene şi este favorizată de reacţia de apărare scăzută a,organismului, factori climaterici (umezeală, frig), infecţii de vecinătate, de unde se propagă fie pe cale descendentă (rinosinuzite, faringite), fie pe cale ascendentă (infecţii traho-bronşice, pulmonare).

Semnul caracteristic este răguşeala ce poate ajunge până la afonie completă. Răguşeala poate fi însoţită de dureri de gât, senzaţie de arsură şi uscăciune, tuse, stare febrilă.

Plante medicinale indicate şi modul de utilizare în tratament in laringita:

Anasonul (Pimpinella Anisum). Decoct: se strecoară, se amestecă cu 15 g miere şi 15 ml alcool de 40 grade. Se administrează intern: 4-6 reprize din oră în oră, după efortul vocal.

Brâncuţa (Sisymbrium Officinale). Infuzie: Se administrează intern: 1-2 căni pe zi.

Floarea soarelui (Helianthus Anuus). Infuzie: Se administrează intern: 1-2 căni pe zi.

Lemnul dulce (Glycyrhiza Glabra). Decoct: Infuzie: Se administrează intern: se bea pe pacursul unei zile.

Decoct: Se administrează extern: 3-4 gargare pe zi.

Limba boului (Anchusa officinalis). Infuzie: Se administrează intern: 1-2 căni pe zi.

Limba mielului (Borago officinalis). Infuzie: Se administrează intern: 3-4 linguriţe pe zi.

In laringita Extractul  uleios Salv 7,3 lingurite pe zi inainte de mese face mult bine

Tinctură de cimbru; Tinctură de ridiche neagră (tuse, răguşeală); Tinctură salvie (inflamaţii ale cavităţii bucale şi gâtului)

Ceai pentru afecţiuni bronhopulmonare si laringite ECORESPIRO,ceai de ISOP,ceai ECOIMUN

Fructe (proaspete): Mere, Piersici, Portocale, Coacăze negre (furcte, frunze), Fragi, Curmale.

Legume şi zarzavaturi proaspete: Ceapă, Praz, Revenţ, Spanac, Ştevie.

Cereale: Porumb

Condimente şi suplimente alimentare IN LARINGITA Condiment ANTIINFLAMATOR(VEZI CONDIMENTE FARMACIA NATURII)

CORIANDRU,CONDIMENT UNIVERSAL

Ca suplimente in laringite este utila VITAMINA C,VITALION,VI-FORT,BRONCHOPHORT,VOTIS,BITTER DR.RACZ.

Laringită (prim-ajutor)

Se manifestă prin senzaţia de usturime în gât, tuse seacă şi dureroasă, respiraţie mai greoaie, uneori febră uşoară. Dacă sunt afectate şi coardele vocale apare şi răguşeala. În general, boala durează 5 zile. Persoana afectată va evita frigul. Se vor aplica în jurul gâtului cmprese calde cu cataplasme din 33 plante . Bolnavul va bea ceaiuri aproape fierbinţi de tei, muşeţel, soc. Aceleaşi plante vor fi folosite pentru inhalaţii de 3-4 ori pe zi. În nas se vor pjne picături deAPA DE MARE sau ulei SALV 7, etc. Dacă sunt afectate şi coardele vocale, se vor evita vorbitul, fumul de ţigară, băuturile alcoolice. La indicaţia medicului, se va trata şi boala care a declanşat laringita.

Leacuri de la  lume adunate…

Faringite-Laringite – se face gargară dimineaţa şi seara cu ceai (frunze şi flori) de nalbă. Se diluează cu o lingură de miere de tei la 150 ml ceai călduţ. Se mestecă fagure de miere timp de o jumătate de oră pe zi, între 10-11 dimineaţa.

Răguşeala – câteva gargare făcute cu următorul amestec: o linguriţă de miere + o linguriţă de ulei SALV 7 + 1 linguriţă de  pulbere lavandă fină, picurate şi amestecate într-un castronaş cu apă caldă.

Sirop contra durerilor de gât – 6 linguri de zahăr caramelizat se sting cu o cană de apă. Se fierbe rimp de 10 minute, împreună cu o ceapă mică (necurăţată de coajă) + o nucă în coajă (spălată şi spartă) + o linguriţă de seminţe de chimen şi 3 furnze de dafin. După cele 10 minute se ia de pe foc, se ţine vasul acoperit până la răcirea lichidului, care se strecoară, se bagă într-o sticlă şi se ţine la rece. Se iau o dată pe zi 5 linguriţe, între mese, până când siropul se termină.

Dr ing Iuliana Barbu

 

Lasă un răspuns