Curăţarea intestinului are o mare însemnătate pentru curăţarea întregului organism, deoarece intoxicaţia intestinală este principala piedică în atingerea longevităţii. O intoxicaţie pronunţată apare în cazul unui mod de viaţă sedentar, în cazul consumului alimentelor rafinate cu insuficienţă de fructe şi legume sau în cazul stresurilor frecvente şi a suprasolicitărilor emoţionale.
Una din modalităţilor de luptă cu intoxicaţia este curăţarea inestinului cu ajutorul clismelor. Clisma se face cu 2 litri de apă răcită, care spală în mod mechanic conţinutul intestinului gros. De regulă, în apă se adaugă suc de lămâie, oţet de mere, soluţie slabă de permanganate de potasiu sau alţi antiseptici şi ierburi ( muşeţel, rostopască etc).
Procedura se efectuează cu ajutorul termoforului sau al perei de cauciuc. Turnaţi în termofor soluţia pentru curăţare şi atârnaţi-o la o înălţime nu mai mare de 1,5 m deasupra nivelului podelei. Scoateţi capătul furtunului şi ungeţi-l cu ulei sau vaselină. Apăsaţi furtunul ca sa nu curgă lichidul (dacă are robinet închideţi-l). ocupaţi poziţia pe genunchi şi coate(bazinul trebuie să fie la nivel mai înalt decât umerii), introduceţi furtunul în anus la o adâncime de 10-25 cm. Apoi deschideţi robinetul şi introduceţi treptat lichidul în intestinal gros.
Curăţarea intestinului Atenţie! Dacă intestinal gros are strangulaţii patologice sau este înfundat puternic cu calcul de excremente, atunci lichidul, în cazul intrări rapide, poate să se verse îndărăt sau să baloneze acea cavitate mică, formată până la locul blocării, provocând senzaţii dureroase. Pentru a evita aceasta,urmăriţi atent scurgerea lichidului, strângand imediat furtunul cu degetele, dacă va fi necesar. Pe măsura trecerii lichidului de locul blocării, măriţi lumenul furtunului. Concomitant respiraţi încet, liniştit, dar puternic cu burta, balonând-o în timpul inspiraţiei şi trăgând-o în timpul expiraţiei. În momentul când intestinal gros va fi curăţat, 2 litri de lichid se vor scurge în el uşor şi fără impedimente timp de 30-40 de secunde. După ce tot lichidul va ajunge în intestinal gros, culcaţi-vă pe burtă, apoi pe spate şi ridicaţi bazinul .
Curăţarea intestinului Graţie acestui fapt, lichidul va trece prin porţiunea descendentă a colonului în cea transversală. Apoi culcaţi-vă lin pe spate şi întoarceţi-vă pe partea dreaptă. Lichidul din porţiunea transversală va pătrunde în porţiunea accesibilă şi mai departe în cec. O asemenea succesiune vă va permite să spălaţi uniform întregul intestine gros. Ţineţi cont de aceste subtilităţi, ele sunt verificate în practică. În caz contrar, veţi spăla şi însănătoşi intestinal gros numai parţial, lăsând o patologie- o seră de viitoare maladii chiar la începutul lui- în cec.
Este preferabil ca procedura să se facă după eliberarea intestinului gros la orice oră comodă, însă în vechime tămăduitorii recomandau efectuarea ei la asfinţitul soarelui.
Cât timp să reţinem lichidul în intestine? Staţi culcaţi pe spate sau pe partea dreaptă timp de 5-15 minute, daca nu veţi avea senzaţii puternice. În continuare văputeţi chiar ridica şi deplasa puţin. După apariţia senzaţiilor, duceti-vă la W.C. avanajul clismelor constă în faptul ca ele se menţin în interiorul organismului anume atât timp cât este nevoie. La început, senzatiile în timpul clismei sunt rapide şi puternice, iar în continuare cu atât mai îndelungate, cu cât mai curat devine intestinal. De aceea nu vă faceţi griji cu privire la durata procedurii, organismul ştie când să elimine lichidul introdus, deoarece totul se face sub controlul lui atent.