O NOUA CARTE LA FARMACIA NATURII
Recenzie carte SANATOS SI FERICIT
”Hrană voastră să va fie leac, iar leacurile voastre să va fie hrană”
HIPOCRATE
”Sănătos şi fericit”
Autor: dr.ing. Iuliana Barbu
Editura Babel, Bacău, 2017
Încă de la apariţia să pe Pământ, omul a apelat la plantele din Natură folosindu-le că surse pentru hrană şi pentru tămăduirea unor suferinţe fizice sau psihice.
În această direcţie a continuat cooperarea dintre om şi natură timp de mii şi mii de ani, cu rezultate deosebit de bune.
Natură prin covorul sau vegetal, s-a completat că un desăvârşit chimist care, timp de peste un milion de ani a sintetizat mii de substanţe utile oamenilor.
Prin aceste substanţe, Natură a oferit numeroase soluţii pentru sănătate, echilibru, regenerare, energie şi longevitate.
Omul care se cunoaşte pe sine din punct de vedere la stării de sănătate, poate acţiona direct pentru a-şi întreţine armonia în corp şi pentru a asigura remediile cele mai eficace împotriva unor boli posibile.
Unul dintre aceste remedii îl constituie plantele din Natură, la care omul a apelat cu speranţa că acestea vor putea să-l scutească de suferinţe.
Dacă în prima ei carte ”Sănătate şi Arginţi prin folosirea şi cultivarea a 7 plante binecunoscute” autoarea dr.ing. Iuliana Barbu ne îndemna să restabilim legătură cu natură, să restabilim echilibrul natural al organismului nostru şi să eliminăm substanţele chimice ingerate odată cu medicamentele, în această a două carte ”Sănătos şi fericit” autoarea ne transmite nouă dar şi generaţiilor viitoare principiile şi remediile medicinei naturale, populare, aşa cum le-a verificat şi aplicat în îndelungată să practică de fitoterapeut.
Remediile terapeutice specifice medicinei tradiţionale pot veni în sprijinul semenilor, contribuind la creşterea vitalităţii şi păstrarea sănătăţii, începând de la copilărie şi până la adânci bătrâneţi, rolul medicului fiind în viitor acela de educator, spune autoarea citându-l pe Dr.DC Jarvis.
”Muncă lui nu va fi cu nimic mai uşoară că până acum, s-ar putea să fie mai complexă, deoarece este mult mai greu să păstrezi sănătatea omului, decât să-l îngrijeşti pentru a-l vindecă de o boală”.
De fapt, din cele mai vechi timpuri, rolul medicinei naturale, populare a fost de a păstra rezistenţă organismului la îmbolnăviri, de a asigura vitalitatea aplicând legi biochimice şi fiziologice, pe care le sesizează în natură.
Între starea de sănătate a organismului, durata vieţii şi hrană zilnică există o strânsă legătură; substanţele minerale din plante reechilibrează mediul intern şi asigura bună desfăşurare a proceselor biologice, este opinia multor specialişti.
În lucrarea de faţă, autoarea ne îndeamnă să restabilim echilibrul natural al organismului nostru, prin consumul de produse naturale în detrimentul produselor rafinate, extracte şi concentrate, care conduc la schimbări metabolice.
Lucrarea este structurată în cinci capitole cu numeroase subcapitole aferente fiecărui capitol şi care totalizează 310 pagini.
Capitolul I SANATOS SI FERICIT – Cuvinte pentru hrană sufletului; cai şi mijloace la îndemână noastră pentru a trăi un trăi bun pe acest pământ,
autoarea prezintă date referitoare la starea de sănătate a trupului şi sufletului că un dar de la Dumnezeu, iar boală că plata a păcatului, citând din învăţăturile biblice.
Îmbunătăţirea stării de sănătate sau dobândirea ei, are la baza principii, legi, reguli nescrise pe care respectându-le omul poate trăi în armonie cu legile Universului şi cu semenii săi.
Starea de sănătate a trupului şi sufletului este generată de nivelul de fericire al individului, care este în parte o reflectare a succesului pe care-l avem fiecare dintre noi în relaţiile cu semenii.
Aşadar sensul acestui capitol este să fie mesagerul speranţei să arate că există zeci de oameni pentru care Dumnezeu înseamnă CALEA, LIBERTATEA, ADEVĂRUL ŞI VIAŢă şi că de la ei putem învaţă FERICIREA.
Fii deschis în faţă mesagerilor speranţei ! şi-ţi vei păstra sănătatea trupului şi sufletului, ne îndeamnă autoarea.
Capitolul ÎI SANATOS SI FERICIT – Doctorii verzi;
Plantele pământului, prezintă un scurt istoric al folosirii ”buruienilor de leac” singurele medicamente utilizate odinioară, relatând despre relaţia dintre om şi plante, legături care aduc informaţii valoroase şi inspirate în toate domeniile vieţii.
În acest capitol sunt prezentate numeroase specii de plante, utilizate în medicină naturală, a căror denumiri populare şi ştiinţifice sunt asociate unor sărbători creştine, tradiţii populare, evocând capacitatea acestora de a asigura calitatea de protecţie pentru utilizatori.
Capitolul III SANATOS SI FERICIT – Corpul fizic; Disfuncţionalităţi şi sfaturi utile pentru echilibrul interior,
face referire la o serie de afecţiuni ale aparatului digetiv, respirator, excretor, circulator şi ale sitemului nervos şi endocrin, prezentând unele suplimente naturale indicate în vindecarea lor, pornind de la învăţăturile lui Galeniu, arătând că ”Natură vindecă trei sferturi dintre bolnavi” şi de la faptul că ”Dacă sperăm să ne conservăm că specie biologică, dacă dorim să trăim cu demnitate, să ne împlinim destinul individual şi social, TREBUIE SĂ TRĂIM ÎN ARMONIE CU NATURĂ. Ea este MAESTRUL TUTUROR MAEŞTRILOR” cum a spus Goethe.
În acest capitol sunt prezentate efectele unor plante în calmarea afecţiunilor, modul de utilizare, reţete şi diete alimentare preluate din literatură de specialitate, din tradiţia populară şi din observaţiile şi experienţă autoarei, din practică fitoterapeutica de la Farmacia Naturii, a cărei fondator şi coordonator este.
Capitolul IV SANATOS SI FERICIT – Alimente care ajută organismul să-şi refacă forţele.
În acest capitol sunt prezentate sursele de vitamine atât de necesare organismului, diferite moduri de regim alimentar şi rolul acestora asupra menţinerii sănătăţii şi a vitalităţii corpului uman, informaţiile fiind selectate din literatură de specialitate, concluzii ale studiilor şi cercetărilor diferitelor şcoli de medicină din lume.
Capitolul V SANATOS SI FERICIT – Boli grave ale omenirii, cauze şi sfaturi în lupta cu ele, prezintă adevărată definiţie a bolii după diferite şcoli de medicină, concluzia fiind că ”boală începe atunci când ţesuturile noastre alcaline devin acide şi cînd energia pozitivă se transformă în energie negativă. Acesta este momentul declanşării bolii”.
Dr. Arthur C. Guyton MD a scris în Jurnalul Medical Physiology, că ”Primul pas în menţinerea sănătăţii este acela de a păstra structura alcalină a corpului (pH-ul sau balanţă acid/baza, alcalin).
În acest capitol autoarea prezintă rolul unor factori care duc la apariţia dezechilibrelor în balanţă acid/alcalin, simptomele acidozei, plante şi alimente ce se pot folosi în lupta cu bolile grave. Sunt descrise alături de modul de preparare şi utilizarea a unor infuzii, decocturi, tincturi unele produse precumu şi un produs a cărui concept aprtine autoarei precum: Salv 7, denumit şi ”Vindecătorul” ce cumulează efectul a 7 plante biblice cu proprietăţi antivirale, antibacteriene, antifungice şi antiparazitare. Produsul se încadrează în grupa ADAPTOGENILOR.
Capitolul include şi unele remedii populare recomandate de tradiţia diferitelor şcoli de medicină naturală utilizate în menţinerea sănătăţii sufletului asupra unor boli grave şi se încheie printr-o ARGUMENTAŢIE FINALĂ, în care autoarea precizează că ”Plantele sunt că şi noi, o parte din viaţă, ele abia aşteaptă să ni se dăruiască spre folosul trăirii în fapte bune pe acest pământ unde suntem cu toţii OASPEŢI ai ZIDIRII lui Dumnezeu”.
În NOTĂ SANATOS SI FERICIT din finalul cărţii autoarea atrage atenţia cititorilor asupra importanţei plantelor în lupta împotriva bolilor, asupra faptului că această carte este scrisă doar în scopuri informaţionale şi asupra faptului că înainte de a face schimbări de dietă şi /sau stil de viaţă, trebuie să consultăm medicul de specialitate.
Cartea conţine numeroase învăţăminte uşor de aplicat care contribuie la menţinerea stării de sănătate, învăţăminte preluate din consultarea şi selectarea unui vast material bibliografic inserat în final la Capitolul Bibliografie şi din constatările proprii ale autoarei, rezultate din practică fitoterapeutica de peste 25 de ani.
Lucrarea se doreşte a fi un îndrumător util celor care vor să cultive plantele medicinale şi aromatice, celor care doresc să le valorifice, tuturor celor care doresc să-şi menţină sănătatea şi vitalitatea trupului şi sufletului.
Felicit autoarea pentru lucrarea elaborată, pentru pasiunea, efortul şi dăruirea pe care o manifestă pentru cultivarea şi mai ales pentru utilizarea plantelor în general şi a plantelor medicinale şi aromatice în special pentru păstrarea sănătăţii şi vitalităţii semenilor săi.
Îi doresc multă sănătate, putere de muncă, realizări şi împliniri în viitor şi îi mulţumesc pentru colaborarea cu colectivul SCDA Secuieni.
Cu preţuire şi admiraţie,
Dr.ing. Elena Trotuş
Iuliana Barbu
comenzi: 0728970915,0234537346