Posted on Lasă un comentariu

Să păstrăm lumina ochilor

soare-lumina-ochilorO, ce mare dar de la Dumnezeu este pentru orice fiinţă lumina ochilor săi!

Nimic de pe lume nu-şi păzeşte omul mai cu grijă ca lumina ochilor. Şi totuşi iată că Sfântul Cuvânt al lui Dumnezeu ne porunceşte şi ne învaţă că mai este ceva pe care omnul trebuie să-l preţuiască întocmai ca pe lumina ochilor săi. Ba chiar poate şi mai mult.

Ţine sfaturile Mele şi vei trăi – zice Domnul.
Păzeşte învăţăturile Mele ca lumina ochilor tăi…

Până ce omul are lumina ochilor curată, oricâte alte neputinţe ar avea, aceasta i le face pe toate mai uşoare. Binefacerile luminii îl despăgubesc în mare parte de toate celelalte neputinţe. Şi i le uşurează.

Remedii tradiţionale pentru afecţiuni oculare

În următorul paragraf, veţi găsi reţete pentru o serie de remedii uşor de preparat în casă, grupate în funcţie de simptomele care apar. Printre cele mai frecvente simptome întâlnite în sfera afecţiunilor oftalmologice se numără:

Ochi uscaţi, obosiţi

– Se pun câteva picãturi de miere, ghee (unt clarifiat) sau ulei de susan în fiecare ochi, o dată pe zi, seara.
– Se fierb ½ de linguriţă de seminţe de fenicul într-o cană cu apă până se evaporă jumătate din cantitate. După ce se răceşte şi se strecoară amestecul, se foloseşte ca orice colir.
– Se spală picioarele şi apoi se masează cu ulei. Stimularea terminaţiilor nervoase de la acest nivel va produce o îmbunătăţire a circulaţiei sanguine la nivelul ochiului.

-se ung ochii cu glicerinat de rostopasca

Extract glicerinat de ROSTOPASCA

Ochi inflamaţi, iritaţi

– Se foloseşte apă de trandafiri, câte 3 picături, dimineaţa şi seara.
– Se înmoaie două tampoane de vată în apă de trandafiri, lapte sau suc de aloe vera şi se aplică pe ochi, timp de 20 minute, fiind aşezat într-o poziţie confortabilă.
– Reţeta de mai sus se poate face şi cu rondele de castraveţi, binecunoscuţi pentru efectul antiinflamator.
– Se fierb 2-3 smochine şi o lingură de stafide într-o cană de lapte. Se bea acest amestec în fiecare dimineaţă.

-se iau 3 lingurite SALV 7 PE ZI  se ung pleoapele seara cu acest ulei

SALV 7 – Extract uleios 200 ml

Ochi cu vedere slabă

– Se macină jumătate de cană de Migdale, respectiv aceleaşi cantităţi de zahăr brun şi de seminţe de Anason. Amestecul rezultat se împarte în 40 de doze care se administrează o dată pe zi cu o cană de lapte cald.
– Se face zilnic un exerciţiu de concentrare a privirii pe lumina unei lumânări.
– Un alt exerciţiu util: ţineţi capul nemişcat şi efectuaţi următoarele mişcări oculare – priviţi în sus, în jos, în stânga şi apoi în dreapta şi repetaţi exerciţiul de 5 ori.
– Se spală ochii cu apă în mod repetat.
– Se iau zilnic o lingură de miere cu câteva fructe de cardamom.
– Se recomandă odihnă după o activitate solicitantă pentru ochi (scris, citit, lucrat la calculator, vizionare TV).

Un remediu complet pentru afecţiuni oculare este Saptamrit Loh, un amestec de 5 componente cu acţiune puternic antioxidantă şi revitalizantă. Trei dintre plantele aflate în compoziţia acestuia, Emblica officinalis (Amla), Terminalia chebula (Haritaki) şi Terminalia bellerica (Birhitaki) fac parte din cunoscuta formulă ayurvedicã Triphala, o reţetă tradiţională anti-îmbătrânire. Celelalte două componente sunt: Glycyrrhiza glabra (Mulethi sau lemnul dulce), cunoscută pentru acţiunea hepatoprotectoare şi Loh bhasma, un remediu standard cu un conţinut mare de fier de origine mineralã. Toate aceste remedii reunesc principii nutritive esenţiale pentru buna funcţionare a ţesuturilor oculare.

Dieta recomandatã pentru prevenirea afecţiunilor oculare

Alimentele de nelipsit pentru a avea o vedere bună până la vârste îndelungate sunt:
– grăsimi: unt, ghee (unt clarifiat), ulei de muştar, ulei din germeni de grâu
– lactate: lapte de capră, de iapă
– dulciuri: miere, glucoză
– legume: legume cu frunze verzi (salată, spanac), broccoli, morcov
– fructe: mere, afine, stafide, nucă de cocos
– condimente: mărar, seminţe de chimen negru, piper alb combinat cu ghee, sare gemă, camfor, pulbere de triphala.

-3 lingurite chlorella pe zi  http://www.farmacianaturii.ro/magazin/chlorella-pulbere-bio-125g-niavis/

Terapii ayurvedice pentru sãnãtatea ochilor

Panchakarma este domeniul din Ayurveda care reuneşte o serie de terapii de detoxifiere, folosite cu succes pentru tratarea bolilor cronice. Pancha înseamnă cinci, iar Karma înseamnă cale, semnificând cinci căi de eliminare a toxinelor, respectiv a energiilor viciate din organism. Cele cinci terapii principale, implicit căi de eliminare a toxinelor sunt: Vamana (provocarea vomei), Virechana (provocarea purgaţiei), Basti (clisme apoase/uleioase), Nasya (inhalaţii) şi Rakta Mokshana (mici incizii practicate în zone specifice pe corp/aplicare de lipitori).

Pentru afecţiuni oculare, se cunosc câteva terapii speciale, menţionate în textele strãvechi:

Netra Tarpana

Se face o pastă din făină de linte neagră şi apă, care se aplică în jurul ochilor, ca un contur de ochelari. În spaţiul obţinut se pune ghee terapeutică (unt clarifiat în care se fierb diferite plante medicinale) şi se lasă pentru o perioadă determinată.

Kashaya Dhara

Se face un decoct din plante medicinale care se amestecă în miere. De la o înălţime potrivită, se toarnă în fir subţire pe zona ochilor.

Shashtika Sweda

Se face o pastă dintr-un decoct de plante medicinale şi lapte care se pune în nişte săculeţi cu care se masează apoi zona ocularăşi zonele adiacente.

Terapiile de mai sus sunt foarte utile în faza incipientã a unor afecţiuni grave precum glaucomul sau cataracta. De asemenea, ele sunt excelente pentru întãrirea ţesuturilor oculare, îmbunãtãţirea vederii şi îndepãrtarea cearcãnelor.

Consultanta in fitoterapie dr ing .Iuliana Barbu 028970912,0728970915

Farm. Irina LUPAŞCU

Lasă un răspuns