Posted on Lasă un comentariu

Eruptia dentara si tratamentul modificarilor de structura

eruptia dentaraParticularităţile dinţilor tineri permanenţi la om, secvenţa erupţiei ca şi ordinea mineralizării sunt supuse unui determinism genetic, iar viteza cu care apar grupele dentare ce completează numărul dinţilor caracteristic fiecarei grupe de vârstă, este strâns corelată cu dezvoltarea somatică ceea ce face ca accelerarea acestuia să fie însoţite de accelerarea erupţiei şi invers.

Vitezele de apariţie a grupelor dentare sunt în mai mare măsură corelate cu modificările din greutatea copiilor şi în mai mică măsură cu cele ale înălţimii. Aceasta presupune intervenţia unor hormoni şi vitamine care reglează atât dezvoltarea generală cât şi erupţia dentară.

Dintre hormonii cu importanţă în viteza erupţiei dentare se citează hormonul tiroidian şi hormonul de creştere din lobul anterior al hipofizei( somatotrop), iar dintre vitamine, în mod special, A,C şi D.

Dintre vitamine, rolul cel mai important îl are vitamina D cu rol în mineralizarea ţesuturilor dentare şi în lipsa căreia se produc întârzieri în erupţia dinţilor. Vitamina C produce accelerări sau întârzieri ale erupţiei dentare, după cum este administrată în exces sau aportul este deficitar.

Variaţiile patologice ale erupţiei dentare sunt dependente de o serie de factori deosebiţi care sunt factori generali şi factori locali.

Modificări de structură 

Modificările de structură sunt cele mai frecvente şi se instalează de-a lungul a două perioade formative.Toate modificările de structură prezintă caracteristici generale comune care le fac uşor de diagnosticat:

1. interesează în mod dominant dinţii permanenţi şi foarte rar pe cei temporari;

2. localizarea se face în mod selectiv numai pe anumite grupe dentare, dar cu o formă identică pe dinţii simetrici şi omologi;

3. defectele de formă, întindere şi localizare variabilă interesează întotdeauna parţial suprafaţa smalţului la un număr limitat de dinţi şi au o distribuţie liniară.

Aspectul smalţului din zona afectată este rugos, dar rezistent, iar după erupţie îşi poate modifica culoarea în galben – brun sau chiar negru, prin încărcarea cu pigmenţi din cavitatea bucală.

Etiologie: boli foarte grave din perioada prenatală cum sunt sifilisul congenital şi rubeola prenatală din primele 2 luni de sarcină.

Tratamentul modificărilor de structură, date fiind caracteristicile acestor anomalii este numai profilactic şi se referă la evitarea afecţiunilor amintite, iar cel curativ se restrânge la posibilităţile de reparare a defectelor, fie prin mijloace protetice, fie cu ajutorul materialelor de tipul compozitului.

Am dezvoltat mai pe larg despre formarea şi erupţia dinţilor temporari şi mai ales a dinţilor tineri permanenţi ce pot apărea pentru a arăta că aceste modificări de structură pot fi rezolvate nu numai protetic ci şi cu ajutorul fructului BOROJO.

Sunt medic dentist şi am 2 băieţi în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani. Băiatul cel mare a suferit la vârsta de 3 ani şi 3 luni un traumatism cranian în urma căruia diagnosticul a fost – avulsia dinţilor temporari frontali superiori, fractură de proces alveolar, fractură de piramidă nazală cu înfundare. Avulsia constă în pierderea dinţilor (a unui grup de dinţi) cu tot cu rădăcină, de pe arcada dentară în urma unui traumatism. La momentul respectiv s-a putut rezolva fractura de piramidă nazală prin intervenţie chirurgicală, în schimb nu s-a putut soluţiona nimic în privinţa dinţilor permanenţi, aceştia erau modificaţi la culoare – gălbui accentuat, iar suprafaţa vestibulară a dinţilor (suprafaţa exterioară) avea aspect rugos, sfărâmicios, grad mic de mobilitate.

Singura terapie pe care am putut s-o adopt a fost reparaţia suprafeţelor vestibulare cu materiale compozite deoarece rădăcinile dinţilor nu sunt foarte bine dezvoltate datorită traumatismului. Menţionez că un dinte frontal superior ( 21) nu i-a erupt fiind cantonat în fosa nazală.

Acum sunt în stare să afirm că după ce băiatul meu a consumat Pulpă de fruct Borojo – o lingură/zi timp de 3 luni consecutiv, dinţii tineri permanenţi afectaţi au căpătat o culoare mai deschisă, nu mai sunt atât de friabili şi sunt mai rezistenţi. Înainte de a consuma acest produs, dimineaţa îl mai durea capul, iar acum durerile de cap au dispărut. Efectele produsului sunt evidente şi în cazul dezvoltării dentiţiei tinere permanente ce suferă modificări de culoare şi rezistenţă deoarece şi băieţelul cel mic a luat Borojo Pulpă, iar un dinte frontal superior (21) ce îi erupea modificat de culoare – gălbui şi-a schimbat culoarea şi a devenit alb.

Medic stomatolog,
Mirela DOBRESCU

Lasă un răspuns