Acestea sunt insa cazuri foarte rare.
Insomnia fatala este o boala genetica rara care impiedica o persoana sa adoarma, in cele din urma conducand la deces. Expertii au identificat ca aceasta este produsa de o proteina anormala care se dezvolta dintr-o mutatie genetica si care afecteaza functionarea creierului, provocand pierderi de memorie, pierderea controlului asupra muschilor si halucinatii.
In 1986, cercetatorii care scriau la New England Journal of Medicine au relatat despre cazul unui barbat in varsta de 53 de ani care suferea de privare de SOMN dormind doar doua sau trei ore pe noapte. Doua luni mai tarziu, el putea dormi doar o ora pe noapte si somnul ii era perturbat frecvent de vise.
Dupa trei-sase luni, somnul normal a devenit imposibil, provocandu-i oboseala severa, tremur si dificultati de respiratie. Dupa opt luni, a intrat in stare de inconstienta si in cele din urma a decedat.
Cercetatorii au analizat istoricul familiei barbatului si au descoperit ca cele doua surori ale acestuia si multe alte rude au murit de o boala similara.
PROBLEME MEDICALE
Recordul uman in a sta treaz este de 264 de ore (11 zile) si nimeni nu a murit ca urmare a privarii de somn. Cu toate acestea, biciuirea repetata a organismului prin lipsa de somn duce la o multime de probleme de sanatate.
Diabeticii supusi privarii de somn au devenit mai putin sensibili la insulina, scazand capacitatea organismului de a metaboliza glucidele. Cand se intampla acest lucru, ei au dificultati in a-si controla nivelul de glucoza din sange, lucru care nu s-ar fi intamplat in conditii normale.
Privarea de somn duce si la cresterea tensiunii arteriale, scaderea temperaturii corpului si un ritm cardiac neregulat.
Sistemul imun devine slabit. Scade numarul de celule albe, iar celulele ramase au o activitate scazuta. Studiile au aratat ca soarecii privati de somn au murit ca urmare a prabusirii sistemului imun.
Desi corpul tau iti va transmite ca e cazul sa dormi cu mult timp inainte de a putea muri din cauza privarii de somn, a dormi constant mai putin de 4 ore pe noapte inseamna un risc crescut de deces in urmatorii 6 ani.
Cand o tulburare de somn afecteaza un membru al familiei, ii afecteaza de fapt pe toti membrii familiei. A sta pana noaptea tarziu, combinat cu perioade aleatorii de somn in timpul zilei, da complet peste cap orarul activitatilor de familie, timpul petrecut impreuna si programul de somn al celorlalti. Dar o persoana privata de somn poate avea stari emotionale fluctuante, agitatie si memorie afectata, lucruri pe care nu le apreciem deloc la partenerii nostri.
Cercetatorii au descoperit ca dupa o noapte pierduta functionezi la acelasi nivel ca o persoana aflata sub influenta unor substante (The Franklin Institute). Cand esti privat de somn, cuvintele iti ies greu pe gura cand incerci sa comunici. Vorbirea greoaie, balbaielile si tonul monoton sunt aspecte care indica privarea de somn. De asemenea, devii neindemanatic cand folosesti obiecte mici si esti instabil pe picioare.
Persoanele private de somn au o activitate scazuta in lobul temporal, o zona a creierului implicata in procesarea limbajului. Regiunea parietala va prelua intreaga povara, explicand dificultatile de vorbire.
Privarea de somn duce de asemenea la cresterea timpilor de reactie. Studiile arata ca mai intai este afectata viteza si mai apoi acuratetea efectuarii diferitelor acte. Dar daca mai stai treaz inca putin, nu vei mai avea nici viteza, nici acuratete!
Un semn al privarii de somn care poate avea consecinte pe termen lung, chiar si dupa ce te-ai odihnit si ai recuperat deficitul de somn. Cortexul prefrontal este implicat in rationamente si in controlul impulsurilor, iar cand intervine privarea de somn, capacitatea de a lua decizii este afectata.
Cercetatorii considera ca somnul REM, desi nu este pe deplin inteles, ajuta creierul sa proceseze informatiile acumulate pe parcursul zilei. Acest stadiu al somnului ajuta, de asemenea, la regenerarea neuronala.
Cand pierzi o noapte, creierul nu are posibilitatea sa se reimprospateze si sa se reorganizeze, astfel incat capacitatea de a lua decizii sufera.
Studiile arata ca persoanele private de somn sunt mai predispuse la a lua decizii riscante. In absenta somnului, vei actiona in mod agresiv pentru a obtine castiguri pe termen scurt. Esti mai predispus sa joci la cazino, sa cumperi ceva care iti depaseste bugetul sau sa te angajezi in activitati sexuale neprotejate. Cand esti odihnit, esti mai capabil sa evaluezi gradul de risc al comportamentelor tale.
Desigur, nu vei putea fi in stare sa faci nici unul din lucrurile de mai sus daca nu-ti poti lega sireturile la pantofi si iesi pe usa, asa cum vom vedea maine in urmatorul capitol.
Dupa o noapte pierduta te poti gasi “inotand” intr-o lume aflata in ceata. Distorsiunile vizuale si dificultatile de focalizare sunt semne alarmante ale privarii de somn.
Poti chiar incepe sa vezi lucruri care nu exista in realitate sau sa detectezi miscare in afara campului vizual. Devine foarte dificil sa procesezi imaginile periferice si pe cele aflate direct in raza ta vizuala in acelasi timp.
Cand neuronii sunt privati de efectele regeneratoare ale somnului, ei se chinuie efectiv pentru a forma o perceptie cat mai adecvata a mediului inconjurator. Pe masura ce le scade eficienta, ei se focalizeaza asupra informatiei celei mai relevante, omitand anumite detalii. E ca si cum ai avea doar 70 din cele 100 de piese ale unui puzzle. Si pe masura ce imaginile incep sa difere din ce in ce mai mult de realitate, vei experimenta distorsiuni vizuale severe.
In cadrul diferitelor studii, subiectii care au fost privati de somn nu numai ca au obtinut scoruri mai proaste la testele care solicitau capacitatea de concentrare, ci au avut si tendinta de a-si supraestima performantele obtinute. Ei au subestimat efectele privarii de somn asupra puterii de concentrare.
Aceste efecte cresc in intensitate pe masura ce se acumuleaza carenta de somn. O persoana care doarme 5 ore pe noapte timp de o saptamana se va descurca mai bine decat alta care doarme doar 4 ore.
Cofeina ofera o solutie rapida si imbunatateste concentrarea, dar pentru perioade scurte de timp.
Daca ti-ai spus vreodata “nici nu-mi mai aduc aminte de cand nu am mai dormit bine”, atunci cuvintele tale ar putea exprima chiar mai mult decat pare la prima vedere. Dupa o noapte nedormita, uitarea apare adesea.
Cercetarile au aratat ca somnul profund joaca un rol important in procesul de memorare, facilitand conexiunile dintre celulele nervoase. Cu cat somnul e mai superficial, cu atat se formeaza mai putine conexiuni intre neuroni. Atat oamenii, cat si animalele se descurca mai prost la testele de memorie cand sunt privati de somn.
Somnul REM in mod special ajuta la formarea si retinerea amintirilor emotionale, care sunt printre cele mai persitente odata cu trecerea timpului.
Deci ce e de facut? Daca ai de indeplinit o sarcina care iti solicita intens memoria , ar fi preferabil sa alegi somnul in dauna unei pregatiri pana noaptea tarziu. De exemplu, pentru un student care se pregateste pentru un examen nu e recomandabil sa invete toata noaptea, ci mai degraba sa invete in ziua precedenta examenului pana se simte obosit, apoi sa doarma suficient in noaptea dinaintea examenului.
5 alimente esentiale pentru un somn bun
1. Lactate
Alimentele ce contin triptofan sunt prima ta alegere cand te confrunti cu dificultati in a adormi. Triptofanul, un aminoacid esential, ajuta la cresterea nivelelor de serotonina si de melatonina, ambele fiind bune inductoare ale somnului. Dde curcan e recunoscuta ca fiind o sursa importanta de triptofan, sa nu uitam niste alimente mult mai “prietenoase” fata de somn, cum ar fi iaurtul si laptele. De asemenea, suplimentele pe baza de lactate (“snacks-uri’), pe langa continutul in triptofan, aduc si o suplimentare a calciului, care ajuta la transformarea triptofanului in melatonina
2. Cereale
Desi majoritatea le asociaza cu micul dejun, s-a dovedit ca pot fi o alegere foarte buna ca gustare luata inainte de culcare. Sunt atat sursa de melatonina, cat si de triptofan, in special cand sunt asociate cu laptele. De asemenea, sunt bogate in calciu si magneziu, esentiale pentru un somn de calitate. Pentru un efect relaxant, combinati-le cu urmatoarele topping-uri:
3. Banane
Daca suferiti de spasme musculare sau crampe pe parcursul noptii, acest lucru se poate datora carentei de magneziu sau potasiu. Bananele sunt o sursa excelenta pentru ambele minerale, de asemenea avand un continut ridicat de triptofan. Cercetarile au aratat ca persoanele ce sufera de apnee de somn care au consumat o banana inainte de culcare au avut un risc scazut de a se sufoca in somn
4. Cirese
Ciresele sunt excelente ca sursa de melatonina si de antioxidanti. Cercetarile indica faptul ca a consuma chiar si o bucata de tarta cu cirese ajuta la instalarea mai rapida a somnului, ca sa nu mai vorbim de un suc de cirese sau de cirese proaspete
5. Seminte de in
Semintele de in contin niveluri insemnate de triptofan si de acizi omega-3. S-a demonstrat ca acizii omega-3 contribuie la reducerea anxietatii, depresiei si stresului si sunt considerate eficiente in apneea de somn. De asemenea, sunt o sursa importanta de magneziu, care si-a dovedit eficacitatea in sindromul picioarelor nelinistite si pentru efectul relaxant asupra sistemului nervos
Sa aveti un somn bun si un weekend placut!
Dr. Silviu Busuioc
SURSA PsyClinic
[prima_products_in_tag title=”Folositi remediile Farmaciei Naturii si combateti eficient insomnia:” tag=”insomnie” numbers=”40″ columns=”4″ image_width=”150″ image_height=”150″ image_crop=”yes” product_saleflash=”yes” product_title=”yes” product_price=”yes” product_button=”yes”]