Posted on Lasă un comentariu

Codurile PLU pentru alimente

sursa: Bio Romania

plu-4-cifre-prima-4Vă expunem în cele ce urmează câteva ştiri din presa internaţională cu privire la codurile PLU pentru fructe şi legume, care indică dacă produsul respectiv a fost crescut în sistem convenţional, ecologic sau a fost modificat genetic.

Lista mondială şi regională a codurilor PLU

Codul de bare pe autocolant este pentru identificarea preţului. Etichetele de pe fructe şi legume vor avea, de asemenea, un cod de 4 sau 5 cifre. În cazul în care producţia dumneavoastră are 4 cifre, aceasta înseamnă că a fost „crescut convenţional, dar nu ecologic”. În cazul în care are 5 cifre, şi începe cu un 9, aceasta înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic. Un cod de 5 cifre care incepe cu un 8 indică faptul că producţia a fost modificată genetic.
De exemplu, dacă un măr are codul “6584″, mărul a fost crescut dintr-un răsad nealterat cu posibila utilizare a fertilizanţilor şi a pesticidelor. Un alt măr care are codul “96584″ a fost crescut ecologic. Un măr având codul “86584″ a fost modificat genetic. ,

Este acest kiwi italian ecologic? Sau cumva modificat genetic? Este uşor să afli – doar citeşte autocolantul!

Autocolantele şi etichetele produselor deţin mult mai multă informaţie decât un nume simpatic sau un sloganul unui fruct sau al unei legume. Citind numărul autocolantului, poţi de fapt să confirmi dacă produsul pe care îl ţii în mână este ecologic, convenţional sau / şi modificat genetic. Cum? Mai întâi încetează să mai zâmbeşti la faţa aia simpatică de pe autocolantul bananelor şi găseşte codul. În continuare…observă că acel cod de bare de pe autocolant oferă informaţii legate de preţ.

În continuare, observă că etichetele de pe fructe şi legume au un cod de 4 sau 5 cifre.
Dacă produsul tău are 4 cifre, înseamnă că a fost „crescut în mod convenţional, însă nu ecologic”.
Dacă are 5 cifre, şi începe cu 9, înseamnă că produsul a fost crescut în sistem ecologic.
Un cod de 5 cifre care începe cu 8 indică faptul că produsul a fost modificat genetic.

De exemplul, un fruct de kiwi care afişează codul “4030″, înseamnă că acesta a fost crescut în sistem convenţional. NU este modificat genetic. Acelaşi lucru este valabil pentru un pepene cu numărul: “4317″. Dacă autocolantul unui măr ne afişa ”96584″ însemna că acesta fusese cultivat în sistem ecologic. Un măr cu numărul ”86584″ ar fi modificat genetic.

Cum să decodezi informaţia de pe autocolantele acelea micuţe ?
By Marion Owen, Fearless Weeder for PlanTea, Inc. and Co-author of Chicken Soup for the Gardener’s Soul

Chiar dacă nu prea suntem încântaţi de prezenţa lor pe fructe, autocolantele sau etichetele ataşate acestora, fac mai mult decât să accelereze procesul de scanare la casa de marcat. Codul PLU sau numărul de identificare a preţului imprimat pe autocolant, îţi spun cum a fost crescut fructul respectiv.
Aşa cum ne raporta Maria Gallagher, în numărul din 26 Iunie 2002 al Philadelphia Inquirer, prin citirea codului PLU, îţi poţi da seama dacă fructul a fost modificat genetic, crescut în sistem ecologic sau cu ajutorul fertilizanţilor chimici, fungicidelor sau al erbicidelor.

plu-coduri-alimenteObservaţi cum funcţionează:
Pentru fructul crescut în sistem tradiţional (cu inputuri chimice), codul PLU de pe autocolant constă din 4 cifre. Fructul crescut în sistem ecologic are un cod PLU de 5 cifre prefaţat de cifra 9. Fructele modificate genetic au un cod PLU din 5 cifre prima fiind cifra 8. De exemplu,

  • O banană crescută în sistem convenţional va avea codul: 4011
  • O banană ecologică: 94011
  • O banană modificată genetic: 84011

Sistemul numeric a fost dezvoltat de către Consiliul de identificare electronică a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de producţie individuală.

Lasă un răspuns