Posted on Lasă un comentariu

PARINTELE ARSENIE, O PERSONALITATE DE ÎNALTĂ STATURĂ MONAHALĂ, CUM N-A MAI AVUT BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ

Penciu Georgeta (Făgăraş):

Bunica mea povestea foarte des de Părintele Arsenie. Foarte multă lume din jurul Făgăraşului mergea la Mănăstire la Sâmbăta pentru Sfânta Liturghie. Un om cu căruţa cu cai a mers şi el; a lăsat calul la marginea pădurii, cu hamul pe el, legat de car şi a venit să asculte Sfânta Liturghie. Când a revenit la car şi-a găsit calul fără ham; s-a întors înapoi lângă altar; a aşteptat să se termine slujba şi apoi i-a spus Părintelui Arsenie că i-a furat cineva hamul de pe cal. Părintele a întins o privire peste toată lumea care era adunată şi dintre toţi a arătat cu degetul o persoană căreia i-a spus: „Du-te, mă, şi dă-i hamul din carul tău că-i acoperit cu pătura“. Şi aşa a fost.
*
La vârsta de 7 ani am mers cu părinţii mei la Drăgănescu, unde picta Părintele. Am început să mă joc şi să alerg prin curtea bisericii. La un moment dat Părintele mi-a văzut dinţii care erau foarte cariaţi. Mi-a întrebat părinţii dacă mănânc lapte, mama spunându-i că da. Părintele a zis: „Da, dar nu mănâncă lapte de vacă“. Mama i-a spus că mănânc de bivol pentru că aveam acasă bivoli. Părintele a spus că trebuie să mănânc lapte de vacă -un litru pe zi- pentru că acesta are cel mai mult calciu care se fixează în dantură şi în tot corpul pentru toată viaţa. Părintele s-a întors spre tata căruia i-a spus că trebuie să meargă acasă şi să cumpere vacă, chiar dacă va trebui să vină cu ea pe jos. I-a dat de înţeles că o va găsi la o distanţă destul de mare.Aşa a şi fost:a cumpărat-o de la o distanţă de 20 km. Numai după ce şi-a dat seama că trebuie să vină de la acea distanţă şi-a dat seama de ce 1-a atenţionat Părintele în acest sens. Am băut timp de un an l litru de lapte şi am observat după câteva luni cum dinţii se curăţă şi într-un an de zile mi s-au curăţat toţi dintii şi nu am mai avut probleme.
*
La 12 ani (când am trecut din clasa a IV-a în clasa a V-a) nu am mai mers la şcoală în Gura Văii, ci în comună. Toamna am mers la practică agricolă şi apoi am făcut hepatită şi am rămas cu dureri mari de ficat. Când părinţii mei au auzit că Părintele e tot la Drăgănescu am mers acolo. Când am ajuns era plin de lume şi Părintele se plimba prin biserică, prin faţa la toată lumea, se uita la fiecare persoană în parte; cu unii stătea de vorbă de faţă cu toată lumea, cu alţii nu; punea persoanele din biserică să-şi mărturisească păcatele de faţă cu toată lumea pentru ca cei aflaţi în biserică să înveţe şi din problemele altora şi erau mulţi în biserică care aveau aceleaşi probleme. La un moment dat Părintele s-a aşezat într-o strană, într-un colţ al bisericii şi a început să vorbească cu fiecare în parte. Când ne-a venit rândul eu şi mama ne-am dus în faţa sfinţiei sale, mama a început să plângă şi i-a spus că aveam hepatită, că mă doare foarte rău ficatul şi nu-mi mai trece. Părintele i-a spus mamei ca cel mai tare mă afectează orele pe care eu dimineaţa nu le dormeam, de la 5 la 7 dimineaţa, care, a spus dânsul că sunt cele mai odihnitoare ore pentru un copil (nu le dormeam pentru că trebuia să merg la şcoală cu autobuzul de 5). Mama i-a spus Părintelui că dacă o să mă mute la şcoală în Făgăraş nu are cine să mă ţină şi nu am unde să stau. Dar tatăl mamei stătea în Făgăraş… Şi Părintele a întrebat-o: „Unde stă tatăl tău?“. Mama a răspuns uimită că în Făgăraş. Părintele i-a spus că o să mă ţină bunicul meu până o să ne cumpărăm un apartament; fiindu-i nepoată de gradul întâi mă putea lua în spaţiu şi astfel puteam să merg la şcoală în Făgăraş. Oraşul era închis pe vremea lui Ceauşescu şi nu aveai voie să intri în oraş decât dacă te lua cineva în spaţiu. Părintele a continuat spunând ca mama să meargă acasă şi să-i spună soţului să facă cerere ca să cumpere apartament, însă apartamentul să-1 ia proprietate personală, nu cu chirie. Mama i-a spus Părintelui că soţul ei e singur la părinţi, tatăl lui e mort, mama lui e singură în Gura Văii şi nu o să fie de acord niciodată să plece de acolo. După aceasta Părintele s-a întors spre mine şi mi-a spus să merg acasă şi eu să-i spun tatălui meu căci pe mama nu o va crede. Mi-a spus să-i spun să luăm apartament şi să ne dea (pe mine şi pe surorile mele) la şcoală în Făgăraş pentru că, dacă nu, din acea hepatită o să dau în diabet şi o să mor. Apoi ne-a binecuvântat şi am plecat din Drăgănescu.
Ne-am întors acasă pe la 12 noaptea şi mama le-a spus ce a zis Părintele, dar nu au crezut-o. Eu m-am apropiat de el şi i-am spus exact ceea ce mi-a spus Părintele. Tot Părintele mi-a spus să-i spun că va veni vremea când acest apartament îl va plăti cu câteva salarii şi că nu o să rămână copiii lui datori. După 1 an după ce a cumpărat apartamentul tata era foarte stresat şi zicea că nici nepoţii lui nu o să-1 achite pentru că apartamentul fusese luat în rate pe 30 de ani. Urma să termine ratele în 2010. L-a achitat în 1992 cu 3 salarii, exact aşa cum i-a spus Părintele.
*
La 14 ani am fost iarăşi cu mama la Drăgănescu; unde curtea bisericii era plină de făgărăşeni, de femei din Viştea de Jos, care şi în ziua de astăzi merg la Prislop şi fac ce trebuie pentru parastasele Părintelui. La un moment dat, pe la ora 10 a ieşit Părintele din biserică şi a strigat: „Făgărăşencelor împrăştiaţi-vă şi luaţi-o pe sub râpă pe câmp pentru că securiştii au plecat din Bucureşti să ajungă aici. Când vor ajunge o să aibă treabă cu voi şi o să vă bată“. Toată lumea a început să se împrăştie, inclusiv noi. După vreo jumătate de oră, mergând noi pe câmp (cumva paralel cu şoseaua) am văzut maşinile securităţii, 4 maşini negre care se îndreptau spre biserică. După care, la vreun sfert de oră, aceste maşini se întorceau la Bucureşti. Vreo 6-7 persoane, între care şi eu cu mama mea, ne-am întors înapoi la biserică; am stat în curtea bisericii după crucile de acolo. Părintele a explicat clar că nu vrea să vorbească cu nimeni pentru că securitatea 1-a supărat şi nu vrea să facă greutăţi celor care eram acolo. Eu, copil fiind, am încercat să mă apropii de biserică. Părintele picta unul dintre geamurile bisericii şi, la un moment dat, a deschis geamul şi m-a întrebat: „Ce vrei, mă?“. Am zis: „Părinte, vă rog să mă ajutaţi să ajung cu bine acasă şi vreau să vă întreb dacă bunica mea să se opereze sau nu că mai are încă 6 operaţii la burtă şi nu ştie ce să facă“. Părintele s-a uitat la mine şi a zis: „Mă, să-i spui aşa: dacă vrea să mai trăiască şi să te vadă pe tine şi pe sora ta mireasă să se opereze. Dacă nu vrea să mai trăiască să nu se opereze“. Bunica s-a operat şi a mai trăit până după ce ne-am căsătorit noi.
*
Părinţii mei au fost la o nuntă în Şercăiţa (satul natal al mamei) şi pentru că eram rude apropiate mama a participat cu 3 zile înainte la ajutor la nuntă. Într-una din zile a mâncat 2 ochiuri, ouăle find ţinute într-o zeamă de var ca să ţină mai mult. Aceste ouă i-au afectat tot organismul, în special ficatul. După nuntă, la vreo 2-3 zile, mama făcea niste crize asemănătoare cu cele de epilepsie. Sâmbăta s-a deplasat împreună cu tata la Bucureşti la Drăgănescu, la Părintete Arsenie. L-au găsit pe Părintele pictând. Când au intrat pe uşa bisericii Părintele şi-a îndreptat privirea spre ei şi a strigat către mama: „Ce zic doctorii din Făgăraş ca ai, mă?“. Mama i-a răspuns: „Epilepsie, Părinte“. Dânsul a zis: „Mă, ăştia te omoară cu zile. Nici ei nu ştiu, dar nici tu nu ştii. Ştii de unde ţi se trage ce ai?“. Mama a zis: „Nu ştiu, Părinte“. Părintele a zis: „Adu-ţi aminte când ai fost la nunta asta la tine acasă, ai mâncat două ochiuri?“. „Da, Părinte, am mâncat“. „Ochiurile pe care le-ai mâncat au fost ouă băgate în var. Să te duci să-i spui celei pe care le are să le arunce pe toate ca să nu mai îmbolnăvească şi pe alţii. Tu ai fost mai sensibilă şi ţi-a îmbolnăvit ficatul. Ficatul tău fiind foarte bolnav nu-şi mai poate reveni şi nu se mai poate regenera decât dacă mai faci un copil“. Apoi s-a uitat la tata şi i-a spus: „Dacă vrei ca fetele tale să aibă mamă în continuare trebuie să mai faci încă un copil căci numai aşa i se va regenera corpul“. Tatăl meu a zis că dacă asta e situaţia o să mai facă un copil. La care Părintele i-a spus că şi a treia va fi tot fată, deşi tata îşi dorea un băiat. I-a spus că poate să fie mulţumit de fete pentru că-l vor asculta şi vor fi în jurul părinţilor. Au mai avut, într-adevăr, încă o fetiţă, căci suntem trei surori. Mama şi-a revenit şi e sănătoasă.
*
Pe la 17 ani, la sfârşitul clasei a IX-a şi începutul clasei a X-a, eram foarte hotărâtă să dau la Academia de Poliţie. La sfârşitul clasei a XI-a, împreună cu o prietenă, ne-am deplasat la Bucureşti şi am ajuns la Drăgănescu să vorbim cu Părintele… Când am ajuns la poarta părintelui Bunescu erau în curte 4 câini care săreau pe gard şi lătrau foarte tare. Părintele Arsenie a ieşit din casă şi a zis: „Haideţi, mă, în casă; că asta nu-i oră să veniţi să mă căutaţi. Habar nu aveţi unde aţi venit şi câţi oameni răi sunt până aici. Aţi ajuns aici şi o să ajungeţi şi înapoi, dar de vorbit nu trebuie să vorbiţi cu nimeni“. Am intrat în casă şi prietena mea i-a relatat nişte probleme din familia ei, după care eu i-am spus Părintelui să mă ajute şi să mă lumineze pentru că vreau să dau la Academia de Poliţie. S-a uitat la mine lung şi apoi mi-a spus foarte răspicat: „În poliţie şi în armată se execută şi nu se discută“. Am zis: „Da, Părinte, ştiu“. Dânsul a zis: „Nu ştiu dacă ştii. Cred că nu ştii“. Mi-a spus că dacă vreau ascult, dacă nu să fac ce vreau, dar că mă sfătuieşte aşa: „Dacă vei intra în Poliţie, pentru că ai firea respectivă şi faci faţă la chestiile astea, te vor băga la spionaj. Dar în spionaj nu vei face faţă pentru că eşti crescută într-o familie credincioasă şi crezi în Dumnezeu“. I-am spus Părintelui că vreau să dau la Academia de Poliţie, nu la spionaj. Părintele a zis: „Ţi-am spus că n-ai înţeles sau nu-ţi dai seama? În poliţie se execută şi nu se discută. Deci ori vrei ori nu vrei, acolo te bagă. Ei o să-ţi dea o misiune pe care tu va trebui să o îndeplineşti. La un moment dat îţi va spune că trebuie să împuşti pe cineva, ei, tu nu-1 vei putea împuşca. Dacă tu nu-l împuşti pe acela, alţii te împuşcă pe tine. Ori execuţi, ori vei fi executată“. Părintele m-a întrebat de ce nu dau la Drept. I-am spus că acolo, la Poliţie, am vrut să dau. Părintele a zis: „Dacă înveţi, poţi să intri la orice facultate din ţară… Poţi să nu faci facultate şi te vei descurca şi aşa, nu vei muri de foame“. Am venit acasă şi m-am hotărât să nu mai dau, i-am dat ascultare Părintelui şi nu-mi pare rău. M-a binecuvântat şi tot timpul a avut grijă de mine şi chiar nu am avut nevoie de facultate ca să trăiesc. Binecuvântarea Părintelui a făcut cât 7 facultăţi. Am moştenit două rude mai puţin apropiate din Bucureşti şi eu zic că asta a fost numai prin binecuvântarea Părintelui. De când m-a binecuvântat sfinţia sa, nu pot să-mi bat joc de cineva, nu pot să înşel pe cineva pentru că mă gândesc că-i păcat şi pentru că Părintele m-a ajutat să merg mai departe şi mi-a dat de toate şi sănătate şi copii şi case şi bani. Datorită corectitudinii m-a ajutat să am tot ce-mi trebuie, bineînţeles că prin muncă.
*

Lasă un răspuns