Posted on Lasă un comentariu

Osteoporoza si mituri asociate

Osteoporoza si mitul aportului de calciu

British Medical Journal a raportat că aportul de calciu este complet irelevant pierderii oaselor. American Journal of Clinical Nutrition a scris în 1970: “Osteoporoza este de fapt o boală generată de un număr de lucruri, cel mai important dintre ele fiind aportul excesiv de proteine”.

osteoporoza-afectiuni-osoaseExistă un număr de mituri despre dietele vegetariene cum ar fi mitul proteinelor, al fierului şi al vitaminei B12. Se simte că mitul proteinelor devine încetul cu încetul mai puţin problematic deşi încă este la ordinea zilei, dar cel mai mare mit în prezent este probabil mitul calciului. Se pare că absolut toţi cei care se ocupă de nutriţie încă recomandă lapte şi produse lactate, şi adesea în cantităţi mari, pentru a asigura rezerva de calciu. Majoritatea oamenilor cred că trebuie să mănânci produse lactate pentru calciu şi că produsele lactate sunt cele mai bune pentru a preveni osteoporoza, o boală a pierderii de calciu şi alte minerale alcaline din schelet, ceea ce rezultă în oase fragile. Majoritatea oamenilor cred că aceasta se poate întâmpla numai când există prea puţin calciu în dietă, dar acest lucru este fals. Toate acestea sunt în mare majoritate probabil rezultatul publicităţii făcute de industria produselor lactate care timp de decenii ne-a “informat” cu succes cât de bune sunt laptele şi produsele lactate pentru sănătatea noastră. Mulţi oameni de asemeni tind să creadă că dacă un pahar de lapte pe zi este bun, atunci trei sau patru pahare trebuie să fie încă şi mai bune.

Osteoporoza nu este cauzată de lipsa calciului în dietă.

Osteoporoza este cauzată de un exces de acid în dietă, ceea ce obligă corpul să dirijeze calciul către schelet. Este adevărat că produsele lactate conţin mult calciu, dar la fel de adevarat este că oamenii care au nivele mai ridicate de aport de calciu din prosteoporoza-tratamentoduse lactate au nivele mai ridicate de osteoporoză. Faptul că mitul calciului a supravieţuit este în foarte mare măsură datorat gândirii cantitative superficiale. Cercetările moderne arată că populaţiile care au un aport mai scăzut de calciu au de fapt un schelet mai puternic. Acest lucru poate fi explicat prin aceea că populaţiile care mănâncă în cantităţi mari alimente bogate în calciu mănăncă de asemeni şi alimente ce formează acizi care jefuiesc corpul de calciu. De exemplu, brânza care este foarte bogată ân calciu este de asemeni foarte bogată în proteine şi dacă este consumată în exces sau împreună cu prea multe alte proteine, va genera pierderi de calciu şi alte minerale alcaline.Calciul şi alte minerale alcaline sunt pierdute prin aportul de prea multe alimente generatoare de acizi, iar sărăcia în calciu a dietei are o foarte mică, dacă nu inexistentă (cu excepţia înfometării) relaţie cu aportul real de calciu. Cea mai mare cercetare din lume asupra dietei arată ca populaţiile unde aportul de calciu din produse lactate este ridicat, nivelul osteoporozei (ca şi a multor altor boli) este cel mai ridicat. Aportul de calciu din produsele lactate şi tablete de calciu nu previn osteoporoza. Osteoporoza este prevenită şi tratată pur şi simplu prin evitarea generării ei.

Vegetarienii nu au la fel de mult osteoporoză ca şi omnivorii.

ostoporoza-alimentatieAmerican Journal of Clinical Nutrition a publicat cel mai mare studiu făcut vreodata asupra osteoporozei în 1983. Cercetătorii au descoperit că la vârsta de 65 de ani, femeile vegetariene aveau 18% pierderi osoase iar cele ne-vegetariene aveau 35%. Cifrele echivalente pentru bărbaţi erau 3% si 7%. Cifrele pot fi explicate de faptul că deşi vegetarienii mănâncă de obicei prea multe proteine, ei nu mănâncă la fel de multe proteine ca şi mâncătorii de carne, şi, mai mult, că proteinele sunt de mai bună calitate. Un studiu pe termen lung a arătat că pentru o cantitate de 75 grame aport zilnic de proteină, mai mult calciu este pierdut în urină decât absorbit din dietă. Câteva studii confirmă faptul că, cu cât mai multe proteine sunt consumate, cu atât mai mult calciu este pierdut. Femeile africane Bantu au un aport zilnic de numai 350 mg de calciu. Ele nasc în medie 9 copii pe care îi alăptează natural timp de doi ani, dar ele nu suferă niciodată de deficienţe de calciu.

Scheletul se comportă ca o magazie de calciu şi alte minerale alcaline.

osteoporozaNivelul pH-ului sângelui (măsură a acidităţii sau alcalinităţii) este vital şi trebuie păstrat suficient de constant, altfel murim. Corpul cu înţelepciunea sa înnăscută astfel aduce minerale alcaline în sânge din schelet, dacă mâncăm prea multe mâncăruri generatoare de acid. Băuturile nealcoolice, medicamentele, fumatul, sarea, zahărul, cafeaua şi ceaiul pot contribui de asemeni la osteoporoză. Exerciţiile fizice sunt de asemeni de mare importanţă pentru prevenirea osteoporozei.

Lasă un răspuns