Omul care respectă ritmurile dictate de organism şi natură, adică de propriul bioritm, nu are probleme de sănătate.
Este extrem de activ între orele 19 şi 21.
Este perioada kapha, în care componenţa chimică a sângelui se reface cel mai bine.
Activitatea maximă a ficatului începe la ora unu şi se termină la ora trei noaptea. Este perioada de activitate nocturnă pitta şi vata.
Perioadele indicate de bioritm sunt convenţionale.
Ele depind de latitudinea geografică, de perioada anului şi de conformaţia individuală a individului.
Se poate totuşi afirma că intervalul de bioritm dintre orele şase şi zece dimineaţa corespunde perioadei kapha. In acest interval se activează mucusul din stomac şi orice aliment care ajunge în acest timp în stomac este digerat uşor. Este perioada recomandată pentru alimentaţie.
Următoarele patru ore, de la 10 până la 14, corespund perioadei Pitta ale bioritmului nostru, când toate organele sunt active. In această perioadă organismul are nevoie de o cantitate maximă de hrana, pe care o prelucrează uşor.
De la ora 14 până la 18 este perioada Vata a bioritmului nostru. În natură se produce o intensă mişcare a maselor de aer. Acelaşi lucru se întâmplă şi în organismul uman. Este perioada în care omul are cea mai mare capacitate de muncă fizică sau intelectuală. Concomitent sunt intense procesele de digestie şi de curăţare a organismului.
După ora 18 perioadele de bioritm de mai sus se repetă.
In natură, între orele 18 şi 22, se constată concentrarea umidităţii şi răcorii în aer, nu mai au loc intense deplasări de mase de aer şi natura intră în repaos. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu organismul. Mucusul din secţiunile superioare ale organismului se activează, omul începe să reflecteze asupra problemele zilei care s-a sfârşit şi, pentru prelucrarea informaţiilor obţinute în cursul zilei, are nevoie de o pauză. Organismul trece într-o fază a bioritmului său de acumulare şi refacere.
La începutul acestei perioade sunt recomandabile exerciţiile fizice, şi la sfârşit -pregătirea de culcare.
Persoana care se culcă la ora 22 se odihneşte integral şi îsi îmbunătăţeşte propriul bioritm
Persoanele care nu iau în consideraţie această regulă şi nu se culcă la ora 22 riscă să-şi deregleze organismul.
De la ora 22 până la ora 2 noaptea este perioada pitta. în acest interval de timp poate să apară pofta de mâncare şi, dacă ne urmăm instinctul, riscăm să ne dereglăm metabolismul.
Între două şi şase dimineaţa este din nou perioada vata.
Are loc curăţarea de sus în jos, iată de ce în această perioadă apare necesitatea firească de a elibera intestinul şi vezica urinară. Partajarea optimă a energiei între organe depinde şi de luna în care v-aţi născut.