Salata cu orez, mazăre, porumb şi ciuperci
Gustul acestui preparat te va uimi!
Ingrediente si cantitati:
- 1 cana orez
- 3 cani apa
- 1 cutie mazare
- 1 cutie porumb
- 1 cutie ciuperci
- 1 catel de usturoi
- 2 cepe de apa
- 1 borcanel smantana slaba (150-200 g)
- 1 lingura otet balsamic
- verdeata proaspata
- nucsoara proaspat macinata
- sare, piper, dupa gust, ulei
Mod de preparare:
1. Caleste orezul in ulei incins, adauga apa si introdu vasul la cuptor, timp de 30-40 de minute.
2. Taie ceapa de apa, pestisori fini. Asaz-o intr-un bol si freaca ceapa cu mana, adaugand si un praf de sare. Adauga otetul balsamic.
3. Peste ceapa, pune mazarea scursa bine, porumbul si ciupercile, scurse, taiate si calite cateva minute in ulei foarte incins.
4. Adauga verdeata, sarea, piperul si nucsoara macinata proaspat.
5. Scoate orezul din cuptor si lasa-l sa se racoreasca putin. Daca este foarte legat, toarna peste el o jumatate de cana cu lapte dulce si amesteca-l usor, ca sa se desfaca, bob cu bob. Fiind fierbinte, excesul de lichid se va evapora.
6. Lasa orezul sa se racoreasca bine si adauga smantana. Amesteca usor. Combina cele doua compozitii: orezul si ceapa, ciupercile, mazarea si porumbul. Se serveste rece.
Se obtin 6 portii.
Sfat Eva: In loc de mazare, poti folosi fasole boabe fiarta, fasole verde, taiata bucatele, sau broccoli. Poti incerca o varianta cu buchetele de conopida in loc de porumb.
In plus, poti condimenta salata cu boia iute sau cu ardei iute, taiat fin.
De asemenea, poti adauga bucatele de peste din conserva (preferabil, ton), dar, in acest caz, elimini din reteta ciupercile.
Salata cu nucă, măr şi portocală
O salata extrem de gustoasa, sanatoasa si savuroasa, datorita gustului dulce-acrisor. Este foarte usor de preparat – in 20 de minute, vei putea pregati sase portii delicioase pentru toti cei dragi.
Ingrediente si cantitati:
- 2 linguri otet din vin rosu
- 2 1/2 linguri suc de portocale si 1 portocala, decojita
- 1/2 cana stafide
- 4 mere, preferabil din 2-3 soiuri diferite
- 2/3 cana cu nuca, prajita si taiata bucati mari
- 2 linguri ulei de masline extra-virgin
- sare, dupa gust, piper negru, proaspat macinat, dupa gust
Mod de preparare:
1. Intr-un vas de dimensiuni mari, amesteca otetul, sucul de portocala si stafidele.
2. Curata merele, indeparteaza cotorul, dupa care taie-le, impreuna cu portocala decojita, in bucati mici.
3. Se combina fructele cu amestecul de sus si se adauga nuca si celelalte ingrediente.
Salata de varză albă cu susan
Iti propun o reteta exotica de salata, potrivita acestui anotimp si usor de preparat. Reteta apartine volumului “Salate”, aparut la editura House of Guides, in 2008.
Ingrediente si cantitati:
- 400 grame de varza alba tocata
- 100 grame de branza gen svaiter
- 1 mar acru
- 75 grame de stafide
- 50 grame de susan prajit
- 1/2 lamaie
- 1 lingura cu mustar
- 1 linguri cu otet
- 4 linguri cu ulei
- sare, piper
Mod de preparare:
1. Amesteca intr-un castron un praf de sare, piper macinat, mustar si otet. Toarna uleiul si omogenizeaza totul cu furculita.
2. Pune varza si stafidele intr-o salatiera, stropeste cu otet si amesteca usor, dupa care pune totul deoparte.
3. Intre timp, taie branza cubulete. Spala si sterge marul. Fara sa-i cureti coaja, taie-l in felii foarte subtiri, pe care le stropesti cu sucul lamaii stoarse, pentru a preveni innegrirea lor.
4. Exact inainte de servire, adauga in salatiera cubuletele de branza si feliile de mar, amesteca bine, presara deasupra susan si serveste imediat.
sursa: retete.eva.ro