Posted on Lasă un comentariu

Lucerna – “vindecatorul cu o mie de proprietati”

lucerna-floareLucerna conţine toate vitaminele şi mineralele cunoscute, nece­sare vieţii. Iar clorofila, care se extrage din această plantă, con­ţine o cantitate echilibrată de componente organice, moleculare şi minerale, aproape identice hemoglobinei umane. Numele acestei plante puternice este derivat din termenul arab al-fal-fa, „tatăl tuturor alimentelor” şi pe bună dreptate.

Având frunze asemănătoare trifoiului şi flori violacee, lu­cerna este originară din vestul Asiei şi din estul Mediteranei. Spa­niolii au luat cu ei seminţe de lucernă şi le-au dus în America de Sud în jurul anului 1550, iar în Statele Unite a fost introdu­să de imigranţii europeni prin 1736. Astăzi este cultivată în can­tităţi mari pentru a fi utilizată ca supliment vegetal şi ca tonic nutritiv general. Făcând parte din familia fasolei şi mazării, lu­cerna are rădăcini foarte lungi, care pot ajunge la adâncimi de 30 de metri şi s-au întâlnit cazuri în care aceste rădăcini au ajuns până la căştile minerilor din galeriile subterane! O plan­tă cu nişte rădăcini atât de puternice poate la rândul ei să ajute rădăcina sau fundaţia organismului uman. „Rădăcinile” noas­tre sunt deseori identificate din punct de vedere fiziologic cu rinichii şi intestinele. Când aceste organe „rădăcina” sunt bine hrănite şi funcţionează cum trebuie, ar trebui să avem un nivel superior de bunăstare şi forţă. Nişte rădăcini atât de lungi îi acordă acestei plante un acces nemaiîntâlnit la minerale şi compuşi aflaţi la cel mai adânc nivel în sol.

Lucerna contine substanţe nutritive la maxim.

Este un superaliment datorită ariei largi de substanţe nutritive pe care le conţine. Între acestea se numără opt enzime digestive, fitoestrogeni (hormoni de natură vegetală), bioflavonoide (antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare, compuşi ai oxigenului care întăresc venele, arterele şi pe cele capilare), saponine (întăritoare ce conţin săruri minerale), flavone (ajută capilarele fragile), glicozide (compuşi antitumorali), alcaloizi (compuşi din plante cu efect antiinflamator şi antiinfecţios şi care ajută la formarea proteinelor), aminoacizi, acizi organici, minerale şi anumite oligominerale (cum ar fi calciul, magneziul, fosforul, fierul şi potasiul), clorofilă, acid folic, niacină şi vitaminele A, B — în special Bl2 — C, D, E şi K. Poate fi folosită pentru scăderea inflamaţiei plămânilor, fiind benefică pentru cei suferinzi de astm, pneumonie şi bronşită. Conţine de patru ori mai multă vitamina C decât citricele, iar calciul pe care îl conţine este uşor absorbit şi asimilat de către organism. Lu­cerna conţine peste 40 de bioflavonoizi diferiţi.

Nenumăratele beneficii acţionează ca un dezodorizant natural şi ca agent împotriva infecţiilor, datorită conţinutului mare de cloro­filă şi vitamina A. Frunzele au un procentaj ridicat de beta ca­roten care întăreşte sistemul imunitar. Lucerna este benefică pentru multe tipuri de afecţiuni; în mod normal este folosită pentru detoxifierea şi întărirea ficatului, fortificarea şi purifica­rea sângelui, ajută la digestie şi este folosită şi ca tonic general şi întăritor al sistemului imunitar.

[prima_products_with_skus title=”” skus=”AL001, AL002, AL003,AL005″ numbers=”4″ columns=”4″ image_width=”150″ image_height=”150″ image_crop=”yes” product_saleflash=”yes” product_title=”yes” product_price=”yes” product_button=”yes”]

Ca agent de curăţare, lucerna neutralizează acizii şi toxi­nele. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, are capacitatea de a absorbi şi transporta reziduurile intestinale din organism, înmuind scaunele şi îmbunătăţind contracţiile colonului. De asemenea, poate fi folositoare pentru eliminarea apei reţinute în organism, permiţând astfel corpului să elimine toxinele şi li­chidul în exces. Datorită conţinutului său ridicat de vitamina K, lucerna poate fi folosită pentru a determina un flux sangvin să­nătos, întăreşte vasele sangvine şi pe cele capilare, prevenind astfel sângerările spontane. Studiile relevă de asemenea faptul că lucerna poate preveni creşterea cantităţii de colesterol şi re­duce cantitatea de grăsime depozitată pe artere.

Frunzele de lucernă sunt folosite pentru hrănirea sângelui şi îmbunătăţirea digestiei. În ceea ce priveşte digestia, datorită celor opt enzime pe care le conţine, frunzele de lucernă ajută la asimilarea proteinelor, grăsimilor şi a carbohidraţilor; acest lucru asigură o asimilare completă a cantităţii de substanţe nutritive din alimentele pe care le consumăm. În egală măsură, lucer­na poate ajuta la asimilarea substanţelor nutritive şi dacă este consumată la sfârşitul mesei. Rezultatul final este scăderea sau eliminarea arsurilor stomacale, a gazelor, a balonării, indiges­tiei, malabsorbţiei şi a altor boli gastrice. Planta este folosită cu succes pentru a trata boli precum artrita, astmul, res­piraţia urât mirositoare şi mirosul neplăcut al corpului, infecţiile determinate de ciuperci, diabetul, febra şi edemele. A fost folo­sită de asemenea pentru prevenirea tumorilor, în lupta împotri­va cancerului, a cariilor dentare (conţine fluor natural) şi a os­teoporozei.

Lasă un răspuns