Posted on Lasă un comentariu

Gutuia, leac pentru anemie

Gutuia, leac pentru anemie

suplimente-hormonaleAnemia este cea mai frecventă afecţiune a sângelui determinată de cele mai multe ori de o insuficienţă a fierului. Acest tip de anemie mai poartă numele de anemie feriprivă şi este declanşată de nevoia crescută de hemoglobină.

Hemoglobina este pigmentul care conţine fier şi are rolul de a transporta oxigenul de la plămâni către celule şi bioxidul de carbon de la celule către plămâni.

Fără suficient fier, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină. Un fapt constatat este că femeile pierd fier în timpul menstruaţiei, deci ele au nevoie de mai multe alimente bogate în fier decât bărbaţii.

Simptomele caracteristice ale anemiei sunt stările de extenuare, apatie şi dureri de cap. Pe măsură ce se agravează apar simptome de genul : ameţeli (provocate de activităţi fizice), pierderea suflului, dureri în piept (angină) şi palpitaţii. De asemenea anemia feriprivă poate face limba şi colţurile gurii dureroase, unghiile casante, uscate şi subţiri şi, în cazuri serioase tenul palid.

 O vindecare de anemie se poate face prin modificarea dietei.

Dintre alimentele bogate în fier sunt: carnea roşie, viscerele (ficat, splină, rinichi, inimă), peştele (are şi avantajul că măreşte absorbţia fierului de provenienţă vegetală), gălbenuşul de ou, nucile, migdalele, alunele, legumele verzi, prunele uscate, stafidele.
Consumaţi alimente bogate în vitamina C, care stimulează absorbţia fierului(beţi un pahar cu suc de portocale la masă). Cerealele integrale sunt o bună sursă de fier, dar conţin şi fitaţi, care împiedică absorbţia fierului, deci nu asociaţi la aceeaşi masă cerealele integrale cu alte alimente bogate în fier.

Pastele făinoase fără ou, dulciurile şi lactatele nu sunt recomandate în combaterea deficitului acestui mineral. În cazul laptelui, alcalinitatea sa inhibă absorbţia fierului. De asemenea, conţinutul de fier din hrană este mai mare dacă se consumă şi pulpa fructelor alături de suc sau dacă se fierb cartofii necurăţaţi. Este bine să evitaţi consumul de ceai, cafea, cacao, vin în timpul mesei deoarece taninul pe care îl conţin reduce absorbţia fierului.

Gutuia - leac pentru anemie

Remedii naturale pentru anemie

Se recomandă consumul unor ceaiuri sau tincturi de Ştevie, Păpădie, Brusture; pentru oboseala asociată bolii este foarte indicată tinctura sau ceaiul din ovăz sălbatic sau din lemn dulce.
În caz de anemie şi pentru fortificarea organismului este recomandată tinctura de gutui: se adaugă 50g de gutuie proaspătă în 50ml de alcool alimentar, se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos timp de o săptămână. Se iau câte 15 picături, de 3 ori/zi. Tot pentru anemie, se recomandă consumarea, zilnic, a unei gutui crude sau fierte. De asemenea, pentru a combate lipsa poftei de mâncare, a slăbiciunii de după o boală grea, bolnavului i se recomandă să mănânce, o dată pe zi, câte o jumătate de gutuie proaspătă (poate fi consumată şi cu miere).
Suc de struguri
Este o băutură placută şi un mijloc terapeutic cunoscut vechilor greci, romanilor şi arabilor. Conţinutul lui complex din punct de vedere chimic este comparat cu conţinutul apelor alcaline. Iată de ce tratamentul cu ajutorul strugurilor este considerat analog cu cel pe bază de minerale. Pentru că este asimilat foarte repede de către organismul uman, sucul de struguri are proprietăţi asemănătoare mierii.
Suc de mere
Conţine zaharoză, celuloză, pectină, săruri minerale, vitamine: B1, PP, A, C. Acesta este diuretic, tonic muscular, răcoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin, antireumatismal. Este indicat pentru problemele de astenie fizică şi intelectuală, anemie şi demineralizare, reumatisme, gută, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii, cefalee. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate sucuri pentru toate vârstele. Se administrează câte 3-4 pahare pe zi, înainte de masă.
Suc de pere
Conţine acizi, hidraţi de carbon, pectină, vitamine: A, B1, B2, PP, C, săruri minerale. El este diuretic, laxativ, sedativ, răcoritor. Se recomandă în reumatism, gută, astenie, surmenaj, TBC, sarcină, diaree. Se recomandă 3 pahare de suc pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Suc de caise
Interesul pentru consumul acestui suc în cazurile de astenii fizice şi psihice, de anemie şi în convalescenţe este pe deplin justificat de bogăţia acestui fruct în vitamine şi săruri minerale.
Suc de prune
Stimulent nervos, energetic, sucul de prune este, de asemenea, diuretic, laxativ şi dezintoxicant. Se recomandă reumaticilor, arterioscleroticilor şi astenicilor în general.

Lasă un răspuns