Preţul frumuseţiiUn studiu realizat în Marea Britanie arată că, în medie, o femeie foloseşte zilnic cel puţin 12 cosmetice şi produse de îngrijire corporală, bombardându-şi pielea cu 175 de chimicale. Cu toate că etichetele produselor de îngrijire ar trebui să conţina lista ingredientelor, cantitatea în care sunt folosite şi descrierea produsului, cele mai multe le omit. Pentru a-i ajuta pe consumatori să descifreze acest “mister”, o asociaţie reprezentativă pentru industria cosmetică din Marea Britanie, “Cosmetic, Toiletry and Perfumery”, a lansat la sfarşitul lunii aprilie un site cu un glosar al ingredientelor utilizate la fabricarea produselor. Într-un top al substanţelor periculoase pentru sănătate se numără aldehida formică şi parabenii, conservanţi folosiţi la îngrijirea părului şi a pielii. Alături de aceste chimicale, se mai află şi altele, considerate mai mult sau mai puţin nocive pentru sănătate. Medicii atrag atenţia asupra efectului nociv al acestor produse şi ne recomandă evitarea sau folosirea moderată a produselor care conţin substanţe toxice.
Preţul frumuseţii
Lista ingredientelor toxice
Paraben (sau methyl, propyl, ethyl paraben) –
Parabenii sunt agenţi de conservare, având şi acţiune de distrugere a bacteriilor şi ciupercilor. Au un cost redus şi se regăsesc în alimente şi în majoritatea produselor care le utilizăm frecvent (şampoane, loţiuni, creme, geluri, spray-uri, deodorante). Cele mai utilizate sunt metilparaben (E218), etilparaben (E214), propilparaben (E216) şi butilparaben. Deşi se găsesc şi în natură ei sunt obţinuţi pe cale sintetică.
Cercetătorii britanici au găsit urme din aceste substanţe în ţesuturile prelevate de la femei cu cancer mamar. Din 20 de tumori, 18 conţineau paraben în proporţie ridicată. O ipoteză ar fi că el ar proveni din utilizarea deodorantelor antiperspirante. Se presupune că parabenii ar imita acţiunea hormonului estrogen, acţiune dovedită prin experimente de laborator şi ar avea efect favorabil în dezvoltarea tumorilor canceroase. Deşi nu s-a demonstrat că parabenii ar induce direct dezvoltarea de celule canceroase totuşi există o corelaţie între dezvoltarea acestor celule şi prezenţa parabenilor în ţesuturi. Pielea noastră nu reprezintă o barieră pentru aceste substanţe şi acestea sunt absorbite direct în organismul nostru. Absorbţia lor diferă de la un grup la altul. Astfel, un studiu a arătat că după 8 ore de la aplicare se regăsesc pe piele metilparaben 60%, etilparaben 40%, propilbaraben 20%. Însă absorbţia lor prin piele depinde şi de solubilitatea lor în apă şi de compoziţia emulsiei utilizate.
Preţul frumuseţii
Triclosan
este un alt compus care intră în compoziţia unor lichide de vase, săpunuri, loţiuni, spray-uri, pastă de dinţi. Face parte din categoria de chimicale suspecte că ar cauza cancer. Se presupune că ar acţiona la nivel endocrin. Conform ipotezei, triclosanul ar mima acţiunea hormonului tiroidian, legându-se de receptorii acestuia, iar hormonul tiroidian normal nu poate fi utilizat eficient.
Propylene glycol –
o substanţă purtătoare de diverse arome, mirosuri şi coloranţi. Este prezentă în soluţiile antibacteriene, în soluţii de sare, diuretice, paste de dinţi, apă de gură, în cosmetice, în creme hidratante ca substanţă purtătoare de parfumuri etc. Mai este utilizată şi în industria alimentară. Substanţa poate produce reacţii alergice.
Sodium lauryl sulfate –
un agent spumos prezent în pastele de dinţi şi în şampoane. În concentraţie de 2-5%, acesta poate provoca iritaţii sau dermatite (inflamatii) ale pielii, iritaţii oculare, urticarii, reacţii alergice sau căderea părului. Reziduuri din această substanţă se pot găsi, timp de cinci zile, în ficat, creier sau plămâni.
Aldehida formică –
se găseşte în şampoane, în spumantele pentru baie, în loţiunile de corp şi în multe cosmetice. Substanţa, care pătrunde foarte repede în piele, este recunoscută pentru efectul său carcinogen.
Ulei mineral (cunoscut şi sub numele de parafină) –
produs sintetic obţinut din petrolul procesat chimic. Se găseşte în produsele de îngrijire destinate bebeluşilor, în creme, loţiuni de corp, farduri de pleoape şi în produsele de îngrijire a corpului. Acesta “înfăşoară” pielea ca într-o folie de plastic şi o impiedică să respire şi să elimine toxinele. Mai mult, folosirea produsului încetineşte dezvoltarea celulară, favorizând îmbătrânirea prematură.
Alcohol, Isopropyl (SD-40) Izopropanol –
un solvent agresiv din familia alcool-urilor, care usucă pielea şi atacă bariera de acizi naturali care o protejează. Este rezultatul prelucrării unei substanţe numite propanol (propylene), care la rândul său este un derivat al petroleum-ului. Poate cauza, depinzând de cantitate, îmbătrânirea prematură a pielii.
Aluminium (Aluminiu)-
prezent în antiperspirante şi deodorate, acest ingredient a fost asociat cu Alzheimers; în prezent, el este testat pentru a stabili cu exactitate legatura cu necruţătoarea boală.
Benzalkonium Chloride –
substanţă prezentă mai ales în balsamurile de păr, iritantă şi corozivă pentru ochi şi piele. Alte substanţe toxice:Butylated Hydroxyanisole (BHA) – agent cangerigen.
Cationic surfactants Surfactanţi cationici (Stearalkonium chloride, Benzalkonium chloride, Cetrimonium chloride, Cetalkonium chloride, Lauryl dimonium hydrolysed collagen)-
substanţe chimice prezente în balsamurile de păr. Pot cauza reacţii alergice iar pe termen lung usucă şi atacă firul de păr,Chloromethylisothiazolinone şi Isothiazolinone – cauzează dermatita. Ultimul este un puternic agent coroziv şi iritant pentru ochi şi piele. Atacă plămânii şi membranele mucoase. În cazul în care este ingerat acesta poate fi fatal.
DEA (diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) şi TEA (triethanolamine) –
ingrediente folosite în cosmetice cu scopul de a ajusta PH-ul şi în combinaţie cu acizii graşi pentru a transforma acidul în sare (stearate), devenind astfel baza unui săpun/gel de faţă. TEA atacă ochii şi pielea, declanşând reacţii alergice iar DEA este un cunoscut agent cancerigen (afectează mai ales ficatul şi rinichii). Deşi interzise în Europa datorită toxicităţii ridicate, aceste substanţe pot fi prezente în cosmeticele produse în alte continente. Diazolidinyl urea – conţine formaldehyde, un cancerigen cunoscut. Substanţa în sine este foarte iritantă, poate cauza dermatita şi reacţii alergice.
FD&C Colour Pigments (coloranţii sintetici din mâncare, medicamente şi cosmetice) –
culori sintetice ce conţin săruri de metale grele. Testele de laborator au dovedit că majoritatea acestor pigmenţi sunt cancerigeni.
Formaldehyde (Formaldehida) –
agent cancerigen, foarte toxic şi iritant. Atacă ochii, nasul şi gâtul (membranele mucoase).
Companiile producătoare ne asigură că produsele lor nu ne pot afecta sănătatea, susţinând că în compoziţia lor substanţele chimice se găsesc în concentraţii minime care nu pot dăuna sănătăţii.
Însă trebuie să ne gândim că folosim mai multe produse care conţin aceste substanţe, iar concentraţia lor în organism creşte, organismul nu le poate elimina şi în final sănătatea noastră poate fi afectată. De aceea trebuie să fim atenţi la ce cumpărăm şi să găsim alternative care nu pot dăuna sănătăţii. Natura va veni mereu în sprijinul nostru.
Dr.biochimist Straduţa Vanghelie