Pentru orice terapeut naturalist este cât se poate de evident faptul că una dintre principalele cauze ale bolilor, în prezent, o constituie alimentaţia nesănătoasă. Nu este vorba doar despre excesele alimentare (consumul exagerat de dulciuri, grăsimi, sare, etc.), ci şi de calitatea hranei consumate. .
O alternativă foarte bună la această alimentaţie „modernă” o constituie creşterea consumului de cereale, care pot fi preparate în diverse moduri. Pe lângă efectul hrănitor acestea au şi capacitatea de a alina sau chiar vindeca anumite afecţiuni destul de răspândite. Toate cerealele cunoscute în prezent au astfel de calităţi: grâul, hrişca, meiul, orezul, sorgul, orzul, ovăzul, porumbul, secara. Desigur, fiecare cereală are efecte particulare, în funcţie de compoziţia sa chimică naturală şi de caracteristicile speciale ale unor soiuri şi varietăţi.
Orezul este o cereală cu multiple valenţe. Cu cât orezul este decorticat, rafinat, tratat (rezultând orez alb), cu atât conţine mai puţine vitamine din grupul B, minerale şi fibre (acestea din urmă, atât de necesare în procesul digestiei). Consumul de orez este comparabil cu pastele făinoase în ceea ce priveşte valoarea nutriţională, ambele fiind bogate în glucide şi anumite proteine vegetale. Această cereală are avantajul că poate fi preparat şi cu grăsime sau cu ulei de floarea – soarelui sau de măsline, ce furnizează acizi graşi nesaturaţi. Ca toate celelalte cereale, orezul conţine inhibitori de protează, ce reduc dezvoltarea cancerului. Experimentele făcute pe animale au demonstrat că pleava de orez diminuează riscul apariţiei cancerului intestinal. În 1981, nişte cercetători japonezi au depus un brevet despre trei substanţe antitumorale izolate din pleava de orez. Aceste substanţe au fost inoculate şoarecilor, efectul lor fiind dispariţia tumorilor. Un profesor universitar american a constatat că în rândul persoanelor care manâncă mai mult orez (şi, de asemenea, mai multă mazăre şi porumb dulce) există rata cea mai scăzută de cancer de colon, de sân şi de prostată.
După cercetătorii japonezi, consumul de tărâţe de orez, aproximativ 10g pe zi, este o excelentă metodă de prevenire a litiazei renale. În urma studiilor făcute, ei au estimat că orezul este la fel de eficace ca şi diversele produse farmaceutice, dar, spre deosebire de acestea, nu are efecte secundare. El conţine acid fitic şi fitaţi, care absorb din intestin calciul aflat în exces, împiedicând depunerea acestuia în rinichi şi formarea calculilor.
În concluzie, orezul are următoarele acţiuni: analeptic, antidiareic, antiinflamator, antiscorbutic, astringent, carminativ, dietetic, emolient, elimină ureea, energizant, hipotensor, nutritiv, răcoritor, regenarator.
Orezul are următoarele indicaţii:
boli dermato-venerice – eczeme, inflamaţii cutanate;
boli cardiovasculare – hipertensiune arterială;
boli digestive – afte bucale, enterită, meteorism;
boli urinare – previne litiaza renală, tratează insuficienţa renală (prin reducerea nivelului de uree);
boli ORL – agina; alte stări patologice – anorexie (absenţa poftei de mâncare), edem cardiac, edem renal.
Ca orice produs terapeutic, plantă de leac sau medicament, orezul are moduri de administrare specifice:
în uz intern, orezul se administrează ca macerat, ca apă de orez, fiert sau în combinaţii cu mere şi miere de albine;
în uz extern, se administrează ca pudră de tărâţe de orez, măşti cosmetice obţinute din făină de orez, sau sake (băutură obţinută prin fermentarea orezului, care se aplică pe piele).
Iată deci care sunt efectele minunate ale unei cereale aflate la îndemâna tuturor.
Dr. Sorin Bratoveanu