Posted on

CONOPIDA IN DISCHINEZIA BILIARA

mancare sanatoasa

CONOPIDA IN DISCHINEZIA BILIARA

Supa de conopidă -o adevarata delicatese

Ingrediente: 1 conopidă, 1 l lapte, 150 g smântână, 100 g unt sau unt clarifiat, 50 g făină, sare, pătrunjel verde, 1,5 l apă, lămâie.

Mod de preparare:

Se curăţă conopida şi se desface în bucăţele, se spală şi se pune la fiert în apă rece sau cu sare, o ceşcuţă de lapte şi câteva picături de lămâie.

După ce a fiert se trece prin sită.

Separat, se topeşte untul, se presară făina, se stinge cu laptele şi se subţiază cu zeama în care a fiert conopida.

Se adaugă conopidă pasată. Se potriveşte cu sare. Supa se serveşte cu smântână şi cu pătrunjel verde tăiat verde fin presărat pe deasupra.

Budincă de conopidă

Ingrediente: 1 conopidă, 2 linguri bulion, 150 g caşcaval ras, 100 g unt sau unt clarifiat, 1 linguriţă zahăr invertit, sare, piper.

Mod de preparare: se fierbe conopida în apă cu sare, se pasează pentru a obţine un piure.

Separat, se pune într-o cratiţă bulionul cu o cantitae dublă cu apă. Se adaugă sare, piper, zahăr (opţional) şi 50 g unt. Se fierbe circa 5 minute.

Se amestecă conopida cu restul de unt (50 g), 2/3 din brânza rasă (caşcaval) şi bulionul şi se pune într-o cratiţă unsă. Se acoperă cu caşcaval şi se lasă la cuptor circa 15 minute. Se serveşte caldă.

Clătite cu conopidă

Ingrediente pentru clătite:

300 g făină, 3 ouă, 200 ml lapte sau sifon, 200 ml ulei, sare, coajă rasă de lămâie. Pentru umplutură: 1 conopidă mare, 100 g unt sau unt clarifiat. Aluatul: Se amestecă ouăle cu făina, laptele, coaja de portocală şi puţină sare.

Aluatul obţinut se subţiază cu sifon până la consistenţa unei smântâni subţiri. Se lasă două ore la rece. Se amestecă din nou şi dacă aluatul s-a îngroşat se subţiază cu puţin sifon şi se mai adaugă puţin ulei.

Mod de preparare: Uleiul se înfierbântează şi se păstrează cald cât timp se prăjesc clătitetel.

Se pune o linguriţă de ulei şi se înfierbântează bine. Se toarnă aluat în tigaie atât cât să se întindă într-un strat subţire.

Se pune tigaia la foc potrivit. Clătita se va umfla şi va creşte. După ce s-a prăjit pe o parte se întoarce şi pe cealaltă şi se prăjeşte.

Se scoate şi se aşază pe o farfurie. Se repetă operaţia până se termină aluatul. Clătitetele se aşază una peste alta şi se ţin la cald.

Umplutura: Conopida se desface în bucăţele mici, se pune într=-o cratiţă cu untul şi se dă la cuptor.

După ce s-a înmuiat şi a căpătat o culoare aurie se scoate şi se umplu clătitele. Se pot amesteca, dacă dorim, şi cu un mărar verde tăiat fin sau alte condimente, după gust. Se servesc calde.

Conopidă cu caşcaval

Ingrediente: 1 conopidă mare, 250 g caşcaval ras, 50 g unt, sare, mărar verde tocat fin. Mod de preparare: Se desprinde conopida în bucheţele mici şi se fierbe în apă cu sare.

Se aşază într-o cratiţă pentru cuptor unsă cu unt. Se presară cu caşcaval ras şi se stropeşte cu unt topit. Se lasă circa 10 minute în cuptor şi se serveşte caldă cu mărar presărat deasupra.

Conopidă cu brânză de burduf

Ingrediente: 1 conopidă mare, 200 g brânză de burduf, 200 g smântână, 50 g unt sau unt clarifiat.

Mod de preparare: Se desprinde conopida în bucheţele mici şi se fierbe în apă cu sare.

Se aşază într-o cratiţă pentru cuptor unsă cu unt. Se presară cu puţin ;piper. Smântâna se amestecă cu brânza şi untul până se omogenizează şi se toarnă peste conopidă. Se lasă la cuptor circa 20 de minute. Se serveşte caldă.

Conopidă la cuptor

Ingrediente: 1 conopidă mare, 100 ml lapte, 100 g smântână, 50 g unt sau unt clarifiat, 30 g făină, 1 ou, 1 lingură pesmet, 50 g caşcaval ras, sare, piper, mărar verde tăiat fin.

Mod de preparare: se desprinde conopida în bucheţele mici şi se fierbe în apă cu sare.

Se scurge şi se aşază într-o cratiţă pentru cuptor unsă cu unt. Separat, se face un sos alb din unt, făină şi lapte (Se topeşte untul la foc moale după care se încorporeaxă făina).

După încorporarea făinii se amestecă la foc cu laptele, adăguând puţin câte puţin şi amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe.

Sosul este gata când se dezlipeţte de pe fundul vasul în care a fiert şi are consistenţa unei smântâni goarse.

La sosul astfel pregătit, se adaugă gălbenuşul de ou, albuşul bătut separat spumă şi smântâna.

Se potriveşte de sare şi pier şi se toarnă peste conopidă. Se presară pesmetul şi caşcavalul ras.

Se stropeşte cu unt şi se lasă la cuptor până se rumenesc bine. Se stropeşte cu unt şi se lasă la cuptor până se rumenesc bine. Se serveşte caldă cu mărar verde presărat deasupra.

Conopidă gratinată

Ingrediente: 1 conopidă mare, 50 g smântână, 100 g unt sau unt clarifiat, 50 g făină, 5 linguriţe hrean ras, sare, piper.

Mod de preparare: Se desprinde conopida în bucheţele mici şi se fierbe în apă cu sare.

Separat se face un sos picant cu smântână (se topeşte untul la foc moale, după care se încorporează făina. Se lasă să fiarbă 2-3 minute amestecându-se în continuu să nu se prindă.

Se adaugă smântâna). Conopida se pune într-un vas uns cu unt. Se toarnă deasupra sosul, se presară bucăţele de unt şi se pune la cuptorul fierbinte circa 5-6 minute. Se serveşte caldă imediat după ce a fost scoasă din cuptor.

Conopidă pane

Ingrediente: 1 conopidă mare, 4 ouă, 100 g făină, 100 g pesmet, 200 ml ulei, sare, piper.

Mod de folosire: Se desprinde conopida bucheţele mici şi se fierbe în apă cu sare.

Se scurge şi se lasă să se răcească.

Se tăvăleşte prin făină, ouă bătute, pesmet şi se prăjeşte în ulei fierbinte. Se serveşte presărată cu caşcaval ras.

Conopidă cu roşii

Ingrediente: 1 conopidă mare, 30 g roşii, 100 g unt sau unt clarifiat, 100 ml lapte, 100 g smântână, 50 g brânză de burduf, 50 g caşcaval ras, 50 g făină, 2 gălbenuşuri.

Mod de preparare: Se desprinde conopida în bucheţele mici şi se fierbe în apa cu sare.

După ce s-a înmuiat, se scoate, se scurge şi se aşază într-o cratiţă. Printre bucheţelele de conopidă se presară feliile de roşii decojite şi fără seminţe. Se pudrează cu sare.

Separat se face un sos dintr-o lingură de unt sau margarină, una de făină şi laptele bătut cu gălbenuşurile.

Se răstoarnă peste conopidă şi se dă la cuptor.

După 10 minute se adaugă smântâna şi se lasă la cuptor încă 20 de minute.

Se scate din cuptor şi se pune untul rămas, tăiat în bucăţele, brânza de burduf şi caşcavalul ras. Se dă din nou la cuptor câteva minute. Se serveşte caldă.

Retete adunate si testate de prietenii Farmacia Naturii

Pofta Buna !