Posted on

CEAI CU 33 plante pentru cataplasme

CEAI CU 33 plante pentru cataplasme

      

      Regeneranta, cicatrizanta, nutritiva

Cataplasmele sunt folosite pentru regenerarea si eliminarea unor afectiuni ale pielii, in dureri articulare,varice,acnee ,furuncule in afectiuni respiratorii (cataplasme calde), oriunde este nevoie de hranirea si regenerarea tesuturilor prin transfera  substantele si energia vindecatoare de la planta spre corpul uman. In urma acestui transfer, tesuturile se refac miraculos, organele isi normalizeaza activitatea, tumorile si infectiile se retrag, activitatea nervoasa este restabilita. Prin intermediul cataplasmelor, acest transfer benefic de la planta spre om se realizeaza extrem de rapid si eficient.
Compozitie

Mod de folosire : Intr-un vas curat, de preferat din portelan sau sticla, vom pune pulberea si putina apa la temperatura camerei, apoi vom amesteca, adaugand progresiv apa pana cand obtinem o pasta omogena. In general, pentru o cataplasma simpla avem nevoie de 1-2 pumni de planta uscata. Pasta obtinuta din pulberea de planta si apa se pune intr-un tifon simplu si se aplica in strat de grosime medie (5 mm) pe intreaga suprafata a pielii. Acoperim apoi cataplasma cu un alt tifon steril si deasupra, daca mai este necesar, punem o bucata de nailon sau chiar o punga curata, pentru a evita pierderea prea rapida a umiditatii. Strangem in final totul cu o fasa si lasam mai departe plantele sa-si indeplineasca menirea lor vindecatoare. Cataplasmele caldeAcestea au un rol aparte in tratamentul anumitor afectiuni care necesita aparitia transpiratiei sau incalzirea locala. Modul de preparare in acest caz presupune inmuierea plantelor pe o baie de abur.

Contraindicatii:alergii la una din componente CEAI CU 33 plante BIO pentru cataplasme

 Timpul de mebtinere Poate sa varieze de la cateva minute la o ora sau chiar mai mult
Definitie

Termenul de cataplasma se refera la aplicarea externa a plantelor sau a remediilor naturale sub forma de pasta (pasta realizata din pulbere amestecata cu apa) sau a plantelor in stare proaspata pe diferite zone ale corpului. Mentinerea unui astfel de preparat natural pe o zona a corpului, o perioada de timp ce poate varia de la 5-10 minute pana la cateva ore, in functie de tipul de preparat folosit, face ca principiile active vindecatoare sa ajunga cu eficienta maxima in zona care este afectata de boala.
Substantele cu proprietati curative din plante sunt absorbite prin piele si sunt preluate gradat in circulatie prin vasele sanguine capilare. Totodata, ele patrund si in circuitul limfatic local de unde se raspandesc, gradat, in tesuturile si chiar organele invecinate. Spre deosebire de aplicatiile interne care necesita o foarte mare atentie, mai ales in cazul unor plante puternic iritative sau cu un anumit grad de toxicitate, in aplicarea externa aceste contraindicatii sunt mult reduse, pielea si sistemele de aparare ale organismului comportandu-se ca un veritabil filtru care limiteaza absorbtia unor substante care ar fi daunatoare in cantitati mari.
CEAI CU 33 plante BIO pentru cataplasme
Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul cataplasmelor

Practica straveche de administrare a plantelor, cataplasma a fost utilizata de-a lungul timpului mai ales in afectiunile situate la “periferia” corpului, la nivelul pielii, articulatiilor si tesuturilor superficiale. In acelasi timp, insa, realizate in mod adecvat, cataplasmele pot sa actioneze intr-un mod cu adevarat miraculos si in tulburarile organelor interne. Nu sunt putini cei care au experimentat banalele, dar eficientele aplicatii pe care bunicii nostri le cunosteau, cu mamaliga calda, cartofi inmuiati in alcool, sare, sau hrean in zona pieptului si a gatului in cazurile unor raceli, gripe, bronsite sau chiar pneumonii. Prin mentinerea cataplasmelor perioade mai lungi de timp, se poate determina aproape orice tip de actiune dorim in sfera organelor vitale. Exista astfel cataplasme cu efecte depurative si laxative, aplicatii care favorizeaza eliminarea calculilor renali si biliari, aplicatii contra aritmiilor cardiace, a tulburarilor respiratorii, a disfunctiilor organelor genitale, cataplasme contra afectiunilor pulmonare, cataplasme cu rol calmant si linistitor in cazurile de gastrite etc.
Mai ales in cazurile in care tratamentul intern devine greu suportabil sau dificil de administrat, aplicatiile cu pasta din plante pot sa se dovedeasca salvatoare. Cu toate acestea, in afara unor situatii extreme, este bine ca tratamentul diferitelor tulburari sa fie realizat pe ambele cai – atat prin remediile interne, cat si prin cele aplicatiile externe. Daca vom adauga la aceste tipuri de tratament si o alimentatie adecvata, in care vom urmari sa evitam alimentele nocive pentru organism, cum ar fi zaharul, cafeaua, alcoolul, carnea etc., reusita tratamentului si vindecarea vor fi mult accelerate.

Modul de preparare CEAI CU 33 plante BIO pentru cataplasme

Acesta difera de la caz la caz in functie de afectiunea tratata, tipul de planta sau de remediu pe care dorim sa-l folosim, precum si de zona pe care vom realiza aplicarea. Iata in continuare cateva linii comune de preparare.
Pentru realizarea unei cataplasme avem nevoie de: plante de calitate buna, o rasnita electrica pentru obtinerea pulberii de planta uscata, tifon, o bucata de nailon, fasa sterila, putina apa.

Cataplasmele reci

Din plantele uscate pe care le-am selectat pentru cataplasma, vom realiza o pulbere fina, cu ajutorul rasnitei electrice. Intr-un vas curat, de preferat din portelan sau sticla, vom pune pulberea proaspat obtinuta si putina apa la temperatura camerei, apoi vom amesteca, adaugand progresiv apa pana cand obtinem o pasta omogena. In general, pentru o cataplasma simpla avem nevoie de 1-2 pumni de planta uscata. Pasta obtinuta din pulberea de planta si apa se pune intr-un tifon simplu si se aplica in strat de grosime medie (5 mm) pe intreaga suprafata a pielii. Acoperim apoi cataplasma cu un alt tifon steril si deasupra, daca mai este necesar, punem o bucata de nailon sau chiar o punga curata, pentru a evita pierderea prea rapida a umiditatii. Strangem in final totul cu o fasa si lasam mai departe plantele sa-si indeplineasca menirea lor vindecatoare.

Cataplasmele calde

Acestea au un rol aparte in tratamentul anumitor afectiuni care necesita aparitia transpiratiei sau incalzirea locala. Modul de preparare in acest caz presupune inmuierea plantelor pe o baie de abur. Pentru aceasta, deasupra unui vas cu apa in clocot se pune, intr-o sita, planta intreaga (nemacinata) si se mentine astfel pana cand se incalzeste si se inmoaie. Dupa aceasta se aplica pe zona afectata in modul descris anterior. Astfel de aplicatii sunt folosite in mod frecvent in terapiile populare, mai ales in cazul unor plante cum ar fi coada calului, nalba sau tataneasa. Uneori se recomanda chiar amestecarea, in final, a acestor plante cu putina sare grunjoasa incalzita, pentru a mentine temperatura ridicata.

Cataplasmele cu plante proaspete

Din plantele proaspete se realizeaza o pasta cu ajutorul unui blender (mixerul electric) sau cu masina de tocat. Pentru o cataplasma de marime medie sunt necesari 1-2 pumni de planta. Pasta de plante se inveleste in tifon (strat simplu). Se aplica pe locul afectat timp de 1 ora. Exista si cazuri in care se pot realiza aplicatii cu planta intreaga, in cazul frunzelor unor arbori: frasinul, mesteacanul, nucul etc. In aceste cazuri, frunzele proaspete se zdrobesc si se aplica pe zona dorita (mai ales la nivelul membrelor) si se acopera cu tifon si nailon pentru a se genera transpiratie si a mentine caldura la nivelul zonei afectate.

Cataplasmele din legume proaspete

Reprezinta o metoda excelenta, cu efecte ceva mai lente uneori, care poate fi aplicata pe termen lung, ceea ce este de dorit in cazul mai multor afectiuni grave. Pentru acest tip de cataplasme se folosesc numai legume proaspete, sanatoase si care nu au fost tratate chimic. Modul de preparare presupune raderea legumelor (pentru morcovi, patrunjel, cartofi, napi, sfecla, telina) sau zdrobirea lor(in cazul cepei, usturoiului, prazului, verzei) si aplicarea lor intr-un tifon steril pe zona afectata, intr-un strat de 1 deget grosime. Timpul de aplicare poate fi in aceste cazuri mai lung (de pana la 3-4 ore).

Timpul de mentinere

Poate sa varieze de la cateva minute la o ora sau chiar mai mult. Cataplasmele cu efecte vezicante (iritative) cum ar fi cele cu hrean, mustar sau ardei iute, nu se vor mentine mai mult de 5-15 minute pentru a nu provoca arsuri ale pielii. In cazurile celorlalte tipuri de cataplasme, in general se recomanda mentinerea lor pentru cel putin o ora pe zi, iar in cazul cataplasmelor cu legume se poate ajunge pana la o perioada de 4-6 ore pe zi.

Cataplasme frecvent folosite

1.Cataplasme regenerante, cicatrizante, nutritive
Sunt folosite pentru regenerarea si eliminarea unor afectiuni ale pielii, in dureri articulare, in afectiuni respiratorii (cataplasme calde), oriunde este nevoie de hranirea si regenerarea tesuturilor.
Plante folosite: tataneasa, nalba, seminte de in, radacina de brusture, tarate de grau, praz, ceapa.

  1. Cataplasme rubefiante (vezicante)

Au un rol de exceptie: in acelasi timp stimuleaza circulatia sanguina si drenajul limfatic local, activeaza sistemul imunitar, in cazul afectiunilor cailor respiratorii favorizeaza expectoratia si eliminarea secretiilor abundente de pe traseul respirator, favorizeaza in general fenomenele de detoxifiere a organismului. Se folosesc cu efecte rapide in afectiuni reumatice si probleme articulare, afectiuni respiratorii (bronsite, sinuzite, gripe), contra caderii parului (in combinatii adecvate cu plante stimulente ale cresterii acestuia).
Plante folosite: mustar alb, mustar negru, hrean, ardei iute, untul pamantului, cimbru de cultura.
Atentie! La acest tip de cataplasme se realizeaza in general combinarea plantelor de baza cu plante emoliente (tataneasa, nalba, in) pentru a preveni iritatia si arsurile pielii. Din aceleasi motive, nu se mentin mai mult de 10-15 minute, sau chiar mai putin in cazul celor cu o piele sensibila.
Dupa aplicarea lor se foloseste un unguent hranitor si calmant pentru a proteja pielea (cum ar fi un unguent natural de tataneasa).

3. Cataplasme antitumorale si imunostimulatoare

Reprezinta un domeniu aparte, pentru ca sunt folosite in afectiuni dintre cele mai grave, cum ar fi cazurile de cancer, dar si in tumori benigne, in cazuri de fibrom uterin sau chisturi ovariene. In aceste cazuri se recomanda o administrare pe termen lung, de ordinul lunilor de zile, sau chiar a anilor. Pe parcursul unei zile, acest tip de cataplasma se aplica timp de cate o ora, sau, in cazul cataplasmelor cu varza sau morcovi, se pot aplica mai multe ore in continuu.
Plante si remedii folosite: marul lupului, cimisir, rostopasca, tataneasa, coada calului. Dintre legume: varza, praz, ceapa (ceapa se taie in felii mari si se zdrobeste), usturoi (se aplica in combinatie cu plante emoliente; fiind puternic iritativ se mentine pe durate scurte de timp). Tot in aceasta categorie sunt incluse si aplicatiile foarte eficiente cu argila medicinala.

4. Cataplasmele purificatoare cu argila

Chiar daca nu este un extract vegetal, argila medicinala poate fi folosita intr-o serie mare de tulburari, fiind unul dintre ingredientele care ar trebui sa nu lipseasca din “farmacia naturista” a nici unei case. In aplicatii externe, argila prezinta proprietati antiseptice, stimuleaza imunitatea (poate fi aplicata in anumite cazuri de cancer), reduce congestiile si inflamatiile, este un puternic detoxifiant (are o proprietate aparte de a atrage si absorbi toxinele din organism, atat in uzul intern cat si extern).

5. Cataplasmele analgezice

Acest tip de cataplasme pot sa diminueze durerile ce apar in cazul anumitor afectiuni ale oaselor, muschilor si pielii.
Plante folosite: varza, sfecla, frasinul (frunze), iedera (frunze), captalanul (toata planta), brusturele (radacina, frunze).

Mic index practic al afectiunilor care pot fi tratate cu ajutorul cataplasmelor cu plante

  1. Abcese ale pielii: galbenele, coada soricelului, tataneasa, rostopasca.
    2. Acnee: marul lupului (cu care se obtin rezultate cu totul exceptionale), galbenele, coada soricelului, tataneasa. Cataplasmele se fac sub forma de masca pe zonele afectate
    3. Amigdalita: varza, ceapa, usturoi, cimbru – cataplasma pe zona gatului; se asociaza cu tratamentul intern.
    4. Arsuri: iaurt, smantana sau branza de vaci (naturale, nepasteurizate), sunatoare, ceapa (arsurile de mica gravitate).
    5. Artrita: vezi reumatism.
    6. Bronsita: hrean sau mustar, in amestec cu faina de grau sau de porumb (in parti egale) – cataplasma pe zona pieptului. Se mai fac cataplasme cu mamaliga calda.
    7. Cancer al pielii: marul lupului, galbenele, tataneasa, rostopasca.
    8. Cancer de san: marul lupului, echinacea, napraznic, morcovi proaspat rasi, varza.
    9. Caderea parului, calvitie: cataplasma rubefianta si nutritiva din 1 lingurita pulbere de ardei iute, 3 linguri pulbere de tataneasa, 1/2 lingura pulbere de urzica, 1 lingura pulbere de salvie, 1 lingura pulbere de frunze de nuc. Se aplica pe intreaga zona a capului timp de 15-20 de minute zilnic. Parul trebuie sa fie tuns scurt pentru ca plantele sa poata actiona.
    10. Cistita: cetini de brad, coada calului – aplicatii calde, pedicuta.
    11. Calculoza renala: aplicatii cu pedicuta (partea aeriana), frunze de canepa.
    12. Calculoza biliara (stari de criza): cataplasme calde cu malai, iedera (frunze), limba mielului.
    13. Conjunctivita: silur, albastrele, coada soricelului, rostopasca (Atentie, este foarte iritativa pentru ochi!) – aplicatii pe ochii inchisi.
    14. Coxartroza: cataplasme cu varza, argila.
    15. Dureri ale sanilor la femei: aplicatii cu varza, morcovi proaspat rasi, salvie, traista ciobanului, coada calului.
    16. Dureri si usturimi la nivelul pleoapelor si ochilor: silur, albastrele, galbenele, coada soricelului.
    17. Entorse si luxatii, lovituri, scrantituri: arnica, coada soricelului, iedera, rozmarin, varza, tataneasa.
    18. Furunculoza: ceapa zdrobita amestecata cu miere, cataplasme cu argila, arnica, marul lupului, muguri de plop negru (facute cu alcool in loc de apa).
    19. Guta: mesteacan, frasin (cataplasma cu frunze proaspete), brusture, arnica.
    20. Intepaturi de insecte veninoase: salvie, menta, coada soricelului, ceapa.
    21. Mastoze: vezi dureri ale sanilor.
    22. Micoze ale unghiilor: piretru, mugurii de plop, lemnul-Domnului.
    23. Noduli mamari: salvie, coada racului, napraznic, echinacea.
    24. Psoriazis: cataplasme calde cu frunze si coji verzi de nuc, tataneasa, nalba, piretru; cataplasme cu tarate de grau.
    25. Reumatism: cataplasme rubefiante cu mustar, hrean, ardei iute (daca sunt suportate); cataplasme calmante si regenerante cu lavanda, brusture, tataneasa.
    26. Sindrom premenstrual: cataplasme caldute (la temperatura corpului) cu lavanda, salvie, traista ciobanului.
    27. Sinuzita: mustar, hrean, usturoi (pentru sinuzitele in faze incipiente). Se asociaza cu tratamentul intern.
    28. Tumori benigne: varza, morcovi, napraznic, tataneasa, marul lupului.
    29. Tumori maligne: varza, morcovi, spanz, cimisir, tataneasa, marul lupului.
    30. Zona zoster: menta, salvie, rachitan, tataneasa, lavanda – se aplica cataplasme reci cu una sau mai multe din aceste plante, pe zonele dureroase, timp de minim 30 de minute.
    31. Varice: galbenele, tataneasa, coaja de lamaie, smantana. Dr ing Iuliana Barbu