Psoriazisul nu este o ameninţare directă la durata vieţii, ci la calitatea ei. Indiferent de stadiul sau forma bolii, pacientul poartă stigmatul “leprosului”, scos în afara lumii. Persoanele sănătoase se feresc de contactul cu un bolnav de psoriazis – în timp, acest lucru are un impact extrem de puternic asupra vieţii lui sociale, profesionale şi afective. Psoriazisul nu este o boală contagioasă.
Simptome:: Se manifestă prin apariţia de pete roşietice şi rotunde, cu marginile bine delimitate şi acoperite de coji de piele suprapuse, de culoare albicioasă, care bate în argintiu. În unele cazuri, zonele respective produc mâncărimi. La debut, erupţia cutanată poate fi discretă şi limitată: doar o placă roşie localizată la articulaţiile cele mai solicitate (coate, genunchi) sau pe scalp, în zone ascunse de păr. Foarte repede, roşeaţa se transformă în pete mari, acoperite de scuame în formă de solzi argintii. Pe lângă aspectul fizic traumatizant, acestea îngreunează şi limitează mişcările pacientului, până la imobilizarea lui.
Cauze:: La baza bolii stă o alterare genetică, transmisă pe cale ereditară şi influenţată de factorii de mediu. Cauzele apariţiei acestei boli nu sunt cunoscute în întregime. Recent, un grup de cercetători de la Universitatea din Roma a reuşit să demonstreze originea poligenetică a bolii şi să identifice “defectarea” mai multor gene responsabile de activitatea celulelor keratocite, aflate în stratul extern al epidermei. Se presupune că genele care determină apariţia bolii sunt solicitate şi activate de infecţiile provocate de un virus din familia herpesului. Aceste infecţii duc la un dezechilibru imunitar, în care organismul nu mai este capabil să controleze boala.
Factori declanşatori::
Stres sau un eveniment psihoemotiv puternic;Traumatisme fizice (arsuri, cicatrice chirurgicale, lovituri întâmplătoare de mică intensitate, dar frecvente, în acelaşi loc);
Medicamente (pe bază de litiu, betablocante). Unele forme de steroizi pot duce la înrăutăţirea bolii în momentul reducerii dozajului sau al suspendării;Infecţii cu streptococ betahemolitic (amigdalite);Alimentaţie lipsită de calciu;Dezechilibru hormonal – apare la vârsta pubertăţii, menopauzei;Alcoolism şi fumat.
Tratamente naturale::Noni (Morinda Citrofolia) este un megafruct cu un conţinut de peste 160 vitamine, minerale şi alte nutriţionale.
Prin conţinutul său în substanţe nutritive şi multiplele sale efecte pozitive întrece toate aşteptările. Acest fruct tropical originar din Polinezia, Tahiti şi Insulele Hawai, este cunoscut şi utilizat de băţtinaşi de peste câteva secole, dar a devenit cunoscut în lumea largă în ultimele 2 decenii.
Multiplele efecte benefice ale fructului Noni derivă din substanţele componente: aminoacizi, enzime, vitamine, substanţe minerale, xeronină, proxeronină, scopoletină, damnacantal. Are acţiune adaptogenă, motiv pentru care restabileşte activitatea celulelor disfuncţionale. Xeronina şi proxeronina scad pragul de percepţie a senzaţiei de durere, cauzate de artrite şi artroze, implicit artrita psoriatică.
Tratament : Noni – pulpă – 1-4 linguri / zi în cure de minim 3 luni; capsule / tablete – 1-3 capsule sau tablete /zi în cure de minim 3 luni; cataplasme / pomezi cu pulpă de fruct – aplicaţii locale pe zonele afectate cel puţin o dată pe săptămâna, repetitiv câteva luni.
Contraindicat femeilor gravide.
Din punct de vedere al debutului trebuie remarcat un aspect particular observat la copii: apariţia bolii, sub forma unor elemente mici, punctiforme, ca nişte picături (“psoriazisul în pictură”), generalizate, în urma unor infecţii acute ale căilor respiratorii superioare este un lucru extrem de rar la adulţi. Boala poate recidiva dacă sunteţi supuşi unor stări de stres, consumului de alcool sau folosiţi antiinflamatoare nesteroidiene.
Complicaţiile psoriazisului pot fi considerate mai degrabă forme clinice diferite: psoriazisul eritrodermic, pustulos, artropatic. Toate sunt forme de boală care pot surveni în cursul evoluţiei unui psoriazis “banal” sau se pot instala de la început ca atare. Necesită un diagnostic corect şi precoce, deoarece pot determina alterarea stării generale şi alte complicaţii.
În momentul de faţă, tratamentele în psoriazis nu vizează cauza (cauzele) deoarece acest lucru reprezintă încă o necunoscută, ci se limitează la metode de îndepărtare a scuamelor şi de limitare a eritemului tipic bolii. Există o serie de tratamente “dure” de tipul: Metotrexat, Ciclosporina, Retinoizi ce rezolvă pe perioade mai lungi problematica acestei boli, însă nu definitiv.
Dr. Manuela UDREA