Posted on Lasă un comentariu

Deformările coloanei vertebrale

scoliozaPrevenirea şi depistarea precoce a deformărilor coloanei vertebrale

Părinţi, dascăli şi pediatri, vă invit să privim o clipă mai atent spre copii şi împreună să-i ajutăm să crească „drepţi” la propriu şi la figurat.

Meseria de părinte este una fascinantă ale cărei satisfacţii le veţi simţi din plin. Având în vedere numărul mic de medici în raport cu numărul de locuitori face ca timpul medicului să fie limitat. În acest context, principala responsabilitate de a monitoriza sănătatea şi dezvoltarea normală a copiilor revine părinţilor.
Părinţii bine informaţi din punct de vedere medical şi avertizaţi vor recunoaşte din timp semnalele de alarmă şi se vor adresa pediatrilor care vor stabili diagnosticul şi tratamentul.

Am ales acest subiect deoarece constat cu părere de rău că incidenţa deformărilor coloanei vertebrale creşte îngrijorător la copii în ultimii ani.
În mod normal coloana vertebrală prezintă curburi, numite curburi fiziologice, după cum urmează: dacă privim din profil (lateral) există trei curburi – cervicală, dorsală, lombară. Dacă privim din faţă, coloana este dreaptă.

Deformările coloanei vertebrale pot fi: în plan frontal (privind din faţă), coloana vertebrală poate prezenta o deformare spre stânga sau spre dreapta numită scolioză; în plan sagital, antero-posterior (din profil), coloana vertebrală poate prezenta cifoză – accentuarea curburii dorsale dincolo de limitele fiziologice sau lordoză – accentuarea curburii lombare dincolo de amplitudinea fiziologică.

Scolioza juvenilă -apare în plină perioadă de creştere (12-17 ani). Este mai des întâlnită la fete şi are drept cauză poziţia vicioasă a corpului în diverse momente.

În evoluţia unei scolioze juvenile se disting trei etape:

  • etapa prepuberală (până la apariţia pubertăţii), când evoluţia scoliazei este lentă;
  • etapa puberală (a pubertăţii) cu debut la 9-10 ani la fete şi 11-12 ani la băieţi, marcată de apariţia caracterelor secundare feminine (creşterea sânilor, pilozitate, apariţia menstrei) şi masculine (pilozitate, voce îngroşată, dezvoltarea organelor genitale); este caracterizată în principal de creşterea rapidă în înălţime atât la fete, cât şi la băieţi, ceea ce agravează rapid evoluţia scoliazei, motiv pentru care această perioadă se numeşte perioadă critică şi durează până în jurul vârstei de 16-17 ani;
  • etapa terminării creşterii – în jurul vârstei de 18 ani, când scolioza se poate opri din evoluţie odată cu maturizarea osoasă.

Există scolioza sugarului şi a copilului mic de 1-3 ani, care sunt forme particulare care pot fi secundare rahitismului, modificările de structură a corpurilor vertebrale sau pot asocia alte bolicum ar fi boli de inimă, retard psihic.

Scolioza trebuie diferenţiata de atitudinile scoliotice care nu au o semnificaţie patologică şi se pot uşor corecta.

Cauzele deformărilor de coloană vertebrală: poziţie vicioasă la staţionarea bipedă (statul pe un picior), scris, învăţat, citit, telefon, calcilator, masă(prânz) atât la şcoală cât şi acasă, ducerea ghiozdanului, genţii de mână numai într-o singură mână, frecvent aceeaşi, greutatea ghiozdanelor prea mare pentru vârsta şi greutatea copilului, înălţimea neadecvată a mesei, pupitrului pentru studiu atât la şcoală, cât şi acasă, ceea ce obligă copilul să adopte o poziţie vicioasă a coloanei vertebrale, ridicarea unei greutăţi prea mari pentru vârsta copilului.

Ce-i de făcut? Aplicaţi măsuri de prevenire:

  • ghiozdanul va fi purtat în spate, pe ambii umeri şi va avea o greutate decentă (atenţie educatori, învăţători, profesori, părinţi!),
  • folosirea unui mobilier (masă, birou, pupitru) adecvat studiului, astfel încât distanţa până la ochiul copilului să nu fie mai mică de 35 cm şi mai mare de 45 cm, linia umerilor să fie paralelă cu marginea mesei, ceea ce presupune că ambele coate stau pe masa de studiu, picioarele vor sta sub masă şi nu sub şezut, atât la scris, învăţat, televizor, calculator, dar şi la luarea prânzurilor,
  • se va evita statul pe un picior,
  • privitul la televizor se va face în faţa televizorului, cu privirea perpendicular pe ecran, nu din pat, culcat, se va evita ridicarea greutăţilor prea mari pentru vârsta copilului,
  • va dormi pe pat cât mai drept, cu saltea plană şi cu pernă cât mai mică,
  • se recomandă gimnastică la şcoală şi acasă, în pauzele dintre orele de studiu,
  • înnotul este sportul care fortifică cel mai bine musculatura spatelui,
  • băi de soare şi aer, dietă echilibrat, cu conţinut bogat de lactate, susţinerea creşterii rapide în înălţime cu preparate din calciu alternativ cu magneziu şi vitamina D pentru fortificarea oaselor.

Vitamina D nu se administrează vara în linile VI, VII, VIII la copii mari deoarece soarele verii activează vitamina D aflată în tegumentul nostru în stare inactivă şi acoperă necesarul de vitamina D cu condiţia sa exăpunem ţesutul la soare.

Supravegherea poziţiei corpului copilului şi corectarea ei trebuie aă fie o grijă permanentă a părinţilor care trebuie susţinuţi de educatori, învăţători, profesori, medicide familie şi specialişti. Orice schimbare persistentă a poziţiei corpului trebuie să-l determine pe părinte să se adreseze medicului, corectarea scoliozei uşoare sau a atitudinilor scoliotice sau cifotice fiind mai uşoară în faze incipiente. Părinţii vor ajuta copii să respecte îndicaţiile medicului, cu tact, diplomaţie, făcându-i să înţeleagă că limita dintre o coloană vertebrală dreaptă şi una cu deformări este foarte mică la vârsta pubertăţii, cu consecinţe pe viaţă.

Lasă un răspuns