Cancerul se referă, terminologic, la un grup de afecţiuni caracterizate prin creşterea anormală şi necontrolată a unei sau a unui grup de celule, care invadează ţesuturile înconjurătoare şi care se pot împrăştia la distanţă de ţesutul sau organul în care s-au format.
Dintre factorii care duc la apariţia cancerului, enumerăm tutunul, infecţiile, alimentaţia nesănătoasă, profesia, lumina solară şi radiaţiile ionizante, poluarea, aditivii alimentari, alcoolul ş.a. În unele cazuri este de vină imunitatea scăzută.
Cancerul nu este incurabil dacă boala a fost depistată la începutul evoluţiei.
Următoarele semnale de alarmă trebuie să ne determine să mergem la un control medical imediat:
– noduli sau întărituri ce se percep prin pipăire, mai ales la sân;
– schimbarea neobişnuită a unui neg (creşterea exagerată) sau a unui semn din naştere;
– schimbări de durată a activităţii intestinale sau a vezicii biliare;
– răguşeală cronică sau tuse cronică;
– greutate la aglutinare, la o vârstă înaintată;
– hemoragii persistente sau scurgeri prin orificiile corpului; hemoragii în afara ciclului menstrual;
– răni care nu se vindecă;
– inflamaţii persistente;
– scăderi în greutate nemotivate.
Scopul tratamentelor împotriva cancerului este de a distruge sau de a îndepărta tumora sau toate celulele canceroase din organismul pacientului. Tratamentul pentru cancer a fost îmbunătăţit enorm în ultimii ani şi mii de oameni sunt vindecaţi. În sprijinul mijloacelor terapeutice moderne vine fitoterapia, asociată cu dietoterapia. Destul de multe produse cancerigene pot pătrunde în organism prin mâncăruri datorită conservanţilor chimici, fierberii excesive a alimentelor, aditivilor alimentari etc.Se recomandă o dietă fără carne, care nu face decât să alimenteze celulele canceroase.
Alimentaţia prin hrană vie, adică prin crudităţi,cu alimente biologice din zone nepoluate.De la depistarea bolii,se vor consuma doar salate de fructe,de legume,cartofi fierţi sau copţi,fulgi de ovăz,pâine integrală de grâu sau de secară (fără sare),sucuri proaspete de legume şi fructe.Este interzisă consumarea zahărului şi a dulciurilor,a grăsimilor animale,a făinii albe,a sării şi condimentelor exotice.Dintre fructe şi legume, nu se vor consuma castravete, dovleac, ciuperci, ananas şi toate conservele din legume şi fructe.
Cancerul are un dusman: plantele cu proprietăţi imunostimulatoare, antiinflamatoare şi antitumorale.
Dintre plantele specifice florei ţării noastre, recomandate în tratamentul bolii canceroase amintim Năprasnicul, Usturoiul, Podbalul, Săpunariţa, Cimbrul de cultură, Iarba Mare, scoarţa de Stejar, Salvia, Rostopasca, Lemnul Câinesc etc. Rădăcina de Ghinţură conţine principii active capabile să stimuleze înmulţirea leucocitelor şi să crească rezistenţa organismului la infecţii.
Echinacea, plantă provenită din America de Nord, cu efecte imunostimulatoare, a fost introdusă în cultură şi în ţara noastră şi se poate găsi sub formă de capsule, ceai sau sirop.
Medicina tradiţională chineză foloseşte în tratamentul tumorilor două ciuperci cu efecte imunostimulatoare: Shiitake şi Rheishi, care se găsesc şi la noi în diverse produse fitoterapeutice. Din experienţa oamenilor care au trecut pragul „Farmaciei Naturii” şi cu seninătate sau încrâncenaţi ne-au spus „am cancer”, vă putem spune, cu mâna pe inimă: cancerul poate fi învins!
BIOCHIMIST AURORA BAZAVAN