Codurile PLU pentru alimente

sursa: Bio Romania

plu-4-cifre-prima-4Vă expunem în cele ce urmează câteva ştiri din presa internaţională cu privire la codurile PLU pentru fructe şi legume, care indică dacă produsul respectiv a fost crescut în sistem convenţional, ecologic sau a fost modificat genetic.

Lista mondială şi regională a codurilor PLU

Codul de bare pe autocolant este pentru identificarea preţului. Etichetele de pe fructe şi legume vor avea, de asemenea, un cod de 4 sau 5 cifre. În cazul în care producţia dumneavoastră are 4 cifre, aceasta înseamnă că a fost „crescut convenţional, dar nu ecologic”. În cazul în care are 5 cifre, şi începe cu un 9, aceasta înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic. Un cod de 5 cifre care incepe cu un 8 indică faptul că producţia a fost modificată genetic.
De exemplu, dacă un măr are codul “6584″, mărul a fost crescut dintr-un răsad nealterat cu posibila utilizare a fertilizanţilor şi a pesticidelor. Un alt măr care are codul “96584″ a fost crescut ecologic. Un măr având codul “86584″ a fost modificat genetic. ,

Este acest kiwi italian ecologic? Sau cumva modificat genetic? Este uşor să afli – doar citeşte autocolantul!

Autocolantele şi etichetele produselor deţin mult mai multă informaţie decât un nume simpatic sau un sloganul unui fruct sau al unei legume. Citind numărul autocolantului, poţi de fapt să confirmi dacă produsul pe care îl ţii în mână este ecologic, convenţional sau / şi modificat genetic. Cum? Mai întâi încetează să mai zâmbeşti la faţa aia simpatică de pe autocolantul bananelor şi găseşte codul. În continuare…observă că acel cod de bare de pe autocolant oferă informaţii legate de preţ.

În continuare, observă că etichetele de pe fructe şi legume au un cod de 4 sau 5 cifre.
Dacă produsul tău are 4 cifre, înseamnă că a fost „crescut în mod convenţional, însă nu ecologic”.
Dacă are 5 cifre, şi începe cu 9, înseamnă că produsul a fost crescut în sistem ecologic.
Un cod de 5 cifre care începe cu 8 indică faptul că produsul a fost modificat genetic.

De exemplul, un fruct de kiwi care afişează codul “4030″, înseamnă că acesta a fost crescut în sistem convenţional. NU este modificat genetic. Acelaşi lucru este valabil pentru un pepene cu numărul: “4317″. Dacă autocolantul unui măr ne afişa ”96584″ însemna că acesta fusese cultivat în sistem ecologic. Un măr cu numărul ”86584″ ar fi modificat genetic.

Cum să decodezi informaţia de pe autocolantele acelea micuţe ?
By Marion Owen, Fearless Weeder for PlanTea, Inc. and Co-author of Chicken Soup for the Gardener’s Soul

Chiar dacă nu prea suntem încântaţi de prezenţa lor pe fructe, autocolantele sau etichetele ataşate acestora, fac mai mult decât să accelereze procesul de scanare la casa de marcat. Codul PLU sau numărul de identificare a preţului imprimat pe autocolant, îţi spun cum a fost crescut fructul respectiv.
Aşa cum ne raporta Maria Gallagher, în numărul din 26 Iunie 2002 al Philadelphia Inquirer, prin citirea codului PLU, îţi poţi da seama dacă fructul a fost modificat genetic, crescut în sistem ecologic sau cu ajutorul fertilizanţilor chimici, fungicidelor sau al erbicidelor.

plu-coduri-alimenteObservaţi cum funcţionează:
Pentru fructul crescut în sistem tradiţional (cu inputuri chimice), codul PLU de pe autocolant constă din 4 cifre. Fructul crescut în sistem ecologic are un cod PLU de 5 cifre prefaţat de cifra 9. Fructele modificate genetic au un cod PLU din 5 cifre prima fiind cifra 8. De exemplu,

  • O banană crescută în sistem convenţional va avea codul: 4011
  • O banană ecologică: 94011
  • O banană modificată genetic: 84011

Sistemul numeric a fost dezvoltat de către Consiliul de identificare electronică a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de producţie individuală.

V-ar mai putea interesa ...

  • Produse asociate
  • Sfaturi asociate

Nu exista relationari.

  • MORCOV

    AJUTOARE DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV

    AJUTOARE DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV   Daca speram sa ne conservam ca specie biologica,dacă dorim să trăim cu demnitate,să ne implinim destinul individual şi social,TREBUIE SA TRĂIM ÎN ARMONIE CU NATURA. Ea este ,,MAESTRUL TUTUROR MAEŞTRILOR,,spune Goete,iarGaleniu spune că ,,Natura vindecă trei sferturi dintre bolnavi..,,   CHITOSANUL-AJUTOAR DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV Tratează ulcerul stomacal, duodenal, gastric, fiind puternic absorbant al reziduurilor din tractul gastrointestinal, scade colesterolul, coboară tensiunea, … mai multe →
  • astept-revolutie-alimentara-interviu-desteptarea

    Astept o revolutie alimentara – interviu in „Desteptarea”

    • interviu realizat de cotidianul „Desteptarea” în 05.08.2010 cu dr.ing. Iuliana Barbu, administrator „Farmacia Naturii” Bacău – Doamna Barbu, de ce s-a trasat o granita intre medicina alopata si medicina naturista? – Este o granita creata de oameni. Din pacate. Nu ar trebui sa fie, totul pleaca de la bani, de la câstig. In momentul in care medicina alopata a inceput sa imparta corpul uman, sa-si imparta terapiile pe organe, … mai multe →
  • De ce becurile “ecologice” pe care ni le impune UE cu forţa sunt toxice ?

    De ce becurile “ecologice” pe care le impune UE cu forţa sunt toxice ?

    sursa: – Financiarul.ro Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente cu putere mai mare de 75 de Watti, iar începand cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul “reducerii emisiilor de carbon”. În locul acestora sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri CFL(Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorită consumului de energie mai redus) şi chiar becuri “ecologice”. Dar oare aceste … mai multe →
  • lucerna-floare

    Lucerna – „vindecatorul cu o mie de proprietati”

    Lucerna conţine toate vitaminele şi mineralele cunoscute, nece­sare vieţii. Iar clorofila, care se extrage din această plantă, con­ţine o cantitate echilibrată de componente organice, moleculare şi minerale, aproape identice hemoglobinei umane. Numele acestei plante puternice este derivat din termenul arab al-fal-fa, „tatăl tuturor alimentelor” şi pe bună dreptate. Având frunze asemănătoare trifoiului şi flori violacee, lu­cerna este originară din vestul Asiei şi din estul Mediteranei. Spa­niolii au luat cu ei … mai multe →
  • zinc-din-alimente

    Zinc din alimente pentru corpul tău

    ZINC – un element utilizat pentru a trata depresia. Sursele naturale de zinc sunt: drojdia de bere şi, Lucerna, seminţe de Fenicul, alge marine, soia şi lecitina, Floarea-Soarelui şi dovleacul, ciuperci, legume, patrunjel, nuci, Muşeţel şi fasole Lima. Zincul reprezinta un element extrem de important pentru functionarea organismului, fiind inclus in procesul de producere a 100 de enzime, in mentinerea sanatoasa a sistemului imunitar, precum si in asigurarea mirosului si … mai multe →
  • f115-1024x676

    SUPA E GUSTOASA SI SANATOASA

    Supa crema de dovlecei • 200 gr cartofi • 2 dovlecei mici • 100 gr ceapă • sare, măra Se toacă legumele şi se pun la fiert cu apă cât să le acopere. Se fierbe la foc mic, cu oala acoperită. Când a fiert cartoful se lasă la răcit (să nu fie fierbinte) şi se mixează supa în blender şi se potriveşte de sare. În momentul servirii adăugaţi în farfurie … mai multe →
  • r_1246890023

    RETETE DE SALATA SANATOASE

    Salata cu orez, mazăre, porumb şi ciuperci Gustul acestui preparat te va uimi! Ingrediente si cantitati: 1 cana orez 3 cani apa 1 cutie mazare 1 cutie porumb 1 cutie ciuperci 1 catel de usturoi 2 cepe de apa 1 borcanel smantana slaba (150-200 g) 1 lingura otet balsamic verdeata proaspata nucsoara proaspat macinata sare, piper, dupa gust, ulei Mod de preparare: 1. Caleste orezul in ulei incins, adauga apa … mai multe →
  • hrana-vie

    Alimentatia biologica, secretul sănătăţii

        Un studiu mamut, întins pe o durată de 35 de ani şi efectuat pe 500 000 de subiecţi, a dovedit fără drept de apel că alimentaţia vegetariană reduce drastic apariţia cancerului. Practicanţii terapiilor naturale au avut dreptate. Cifrele studiului EPIC (Investigaţia Europeană Prospectivă privind Cancerul şi Alimentaţia) sunt de necombătut. Legătura dintre cancer şi alimentaţie este edificată. Este cea mai mare anchetă realizată vreodată asupra relaţiei dintre nutriţie şi cancer. … mai multe →
  • 336

    VEGAN? DA ! Zece motive sa fii VEGETARIAN.

    1. VEGAN pentru ca sectorul de crestere a animalelor polueaza  mediul mai mult decat transportul. Conform unui raport oficial adresat Natiunilor Unite, sectorul de crestere a animalelor genereaza mai multe gaze cu efect de sera decat transportul. „Astfel, cel mai eficient act pe care fiecare dintre noi il poate face pentru a reduce efectele incalzirii globale este sa devina vegetarian,” afirma Sir Paul McCartney. 2. VEGETARIAN pentru ca produsele lactate … mai multe →

Comentarii ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *