Osteoporoza si mituri asociate

Osteoporoza si mitul aportului de calciu

British Medical Journal a raportat că aportul de calciu este complet irelevant pierderii oaselor. American Journal of Clinical Nutrition a scris în 1970: „Osteoporoza este de fapt o boală generată de un număr de lucruri, cel mai important dintre ele fiind aportul excesiv de proteine”.

osteoporoza-afectiuni-osoaseExistă un număr de mituri despre dietele vegetariene cum ar fi mitul proteinelor, al fierului şi al vitaminei B12. Se simte că mitul proteinelor devine încetul cu încetul mai puţin problematic deşi încă este la ordinea zilei, dar cel mai mare mit în prezent este probabil mitul calciului. Se pare că absolut toţi cei care se ocupă de nutriţie încă recomandă lapte şi produse lactate, şi adesea în cantităţi mari, pentru a asigura rezerva de calciu. Majoritatea oamenilor cred că trebuie să mănânci produse lactate pentru calciu şi că produsele lactate sunt cele mai bune pentru a preveni osteoporoza, o boală a pierderii de calciu şi alte minerale alcaline din schelet, ceea ce rezultă în oase fragile. Majoritatea oamenilor cred că aceasta se poate întâmpla numai când există prea puţin calciu în dietă, dar acest lucru este fals. Toate acestea sunt în mare majoritate probabil rezultatul publicităţii făcute de industria produselor lactate care timp de decenii ne-a „informat” cu succes cât de bune sunt laptele şi produsele lactate pentru sănătatea noastră. Mulţi oameni de asemeni tind să creadă că dacă un pahar de lapte pe zi este bun, atunci trei sau patru pahare trebuie să fie încă şi mai bune.

Osteoporoza nu este cauzată de lipsa calciului în dietă.

Osteoporoza este cauzată de un exces de acid în dietă, ceea ce obligă corpul să dirijeze calciul către schelet. Este adevărat că produsele lactate conţin mult calciu, dar la fel de adevarat este că oamenii care au nivele mai ridicate de aport de calciu din prosteoporoza-tratamentoduse lactate au nivele mai ridicate de osteoporoză. Faptul că mitul calciului a supravieţuit este în foarte mare măsură datorat gândirii cantitative superficiale. Cercetările moderne arată că populaţiile care au un aport mai scăzut de calciu au de fapt un schelet mai puternic. Acest lucru poate fi explicat prin aceea că populaţiile care mănâncă în cantităţi mari alimente bogate în calciu mănăncă de asemeni şi alimente ce formează acizi care jefuiesc corpul de calciu. De exemplu, brânza care este foarte bogată ân calciu este de asemeni foarte bogată în proteine şi dacă este consumată în exces sau împreună cu prea multe alte proteine, va genera pierderi de calciu şi alte minerale alcaline.Calciul şi alte minerale alcaline sunt pierdute prin aportul de prea multe alimente generatoare de acizi, iar sărăcia în calciu a dietei are o foarte mică, dacă nu inexistentă (cu excepţia înfometării) relaţie cu aportul real de calciu. Cea mai mare cercetare din lume asupra dietei arată ca populaţiile unde aportul de calciu din produse lactate este ridicat, nivelul osteoporozei (ca şi a multor altor boli) este cel mai ridicat. Aportul de calciu din produsele lactate şi tablete de calciu nu previn osteoporoza. Osteoporoza este prevenită şi tratată pur şi simplu prin evitarea generării ei.

Vegetarienii nu au la fel de mult osteoporoză ca şi omnivorii.

ostoporoza-alimentatieAmerican Journal of Clinical Nutrition a publicat cel mai mare studiu făcut vreodata asupra osteoporozei în 1983. Cercetătorii au descoperit că la vârsta de 65 de ani, femeile vegetariene aveau 18% pierderi osoase iar cele ne-vegetariene aveau 35%. Cifrele echivalente pentru bărbaţi erau 3% si 7%. Cifrele pot fi explicate de faptul că deşi vegetarienii mănâncă de obicei prea multe proteine, ei nu mănâncă la fel de multe proteine ca şi mâncătorii de carne, şi, mai mult, că proteinele sunt de mai bună calitate. Un studiu pe termen lung a arătat că pentru o cantitate de 75 grame aport zilnic de proteină, mai mult calciu este pierdut în urină decât absorbit din dietă. Câteva studii confirmă faptul că, cu cât mai multe proteine sunt consumate, cu atât mai mult calciu este pierdut. Femeile africane Bantu au un aport zilnic de numai 350 mg de calciu. Ele nasc în medie 9 copii pe care îi alăptează natural timp de doi ani, dar ele nu suferă niciodată de deficienţe de calciu.

Scheletul se comportă ca o magazie de calciu şi alte minerale alcaline.

osteoporozaNivelul pH-ului sângelui (măsură a acidităţii sau alcalinităţii) este vital şi trebuie păstrat suficient de constant, altfel murim. Corpul cu înţelepciunea sa înnăscută astfel aduce minerale alcaline în sânge din schelet, dacă mâncăm prea multe mâncăruri generatoare de acid. Băuturile nealcoolice, medicamentele, fumatul, sarea, zahărul, cafeaua şi ceaiul pot contribui de asemeni la osteoporoză. Exerciţiile fizice sunt de asemeni de mare importanţă pentru prevenirea osteoporozei.

V-ar mai putea interesa ...

  • Produse asociate
  • Sfaturi asociate

Nu exista relationari.

  • MORCOV

    AJUTOARE DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV

    AJUTOARE DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV   Daca speram sa ne conservam ca specie biologica,dacă dorim să trăim cu demnitate,să ne implinim destinul individual şi social,TREBUIE SA TRĂIM ÎN ARMONIE CU NATURA. Ea este ,,MAESTRUL TUTUROR MAEŞTRILOR,,spune Goete,iarGaleniu spune că ,,Natura vindecă trei sferturi dintre bolnavi..,,   CHITOSANUL-AJUTOAR DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV Tratează ulcerul stomacal, duodenal, gastric, fiind puternic absorbant al reziduurilor din tractul gastrointestinal, scade colesterolul, coboară tensiunea, … mai multe →
  •  Regimul Oshawa,

    Regimul Oshawa- Dieta pentru vindecare

    Regimul Oshawa- Dieta pentru vindecare    George Oshawa, pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa este fondatorul dietei macrobiotice. Alimentaţia macrobiotică mai este denumită şi arta longevităţii şi a reîntineririi, deoarece dieta macrobiotică este de fapt un mod de viaţă, în armonie cu natura şi cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosită pentru a vindeca unele boli, inclusiv cancerul. Dieta macrobiotică creată de George Oshawa se bazează pe conceptul … mai multe →
  • lucerna-floare

    Lucerna – „vindecatorul cu o mie de proprietati”

    Lucerna conţine toate vitaminele şi mineralele cunoscute, nece­sare vieţii. Iar clorofila, care se extrage din această plantă, con­ţine o cantitate echilibrată de componente organice, moleculare şi minerale, aproape identice hemoglobinei umane. Numele acestei plante puternice este derivat din termenul arab al-fal-fa, „tatăl tuturor alimentelor” şi pe bună dreptate. Având frunze asemănătoare trifoiului şi flori violacee, lu­cerna este originară din vestul Asiei şi din estul Mediteranei. Spa­niolii au luat cu ei … mai multe →
  • culturi-bio-4

    Menopauza

    Deşi menopauza nu este considerată o afecţiune, prezintă consecinţe clinice importante. În trecut menopauza era trecută sub tăcere, fiind privită ca un aspect negativ, exclusiv ca o trecere de la viaţa fertilă la sterilitate, ca un fel de „antecamera către bătrâneţe”. Femeia de astăzi simte nevoia să reabiliteze semnificaţia negativă a termenului de menopauză, încercând să pună în valoare anumite aspecte pozitive, dar mai ales încercând să prevină inconvenientele ce … mai multe →
  • click-sanatate-plante-banale-efecte-extraordinare

    Plante banale, efecte extraordinare – Click! pentru femei

    Plante banale, efecte extraordinare – articol publicat în revista Click! pentru femei, Redactor Severin Sorina (vezi articolul online aici sau cel publicat mai jos) Pirul are proprietăți diuretice Această plantă conține vitamine (A și B), săruri de potasiu și siliciu, substanțe mucilaginoase (benefice în caz de răceală și tuse), precum și zaharuri și uleiuri volatile. Pirul este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni ale ficatului și rinichilor, întrucât, grație proprietăților … mai multe →
  • suplimente-sistem-osos

    Articulatii sanatoase

    PENTRU ARTICULATII SANATOASE RECOMANDAM CURĂŢAREA ARTICULAŢIILOR DE REZIDUURI ŞI SĂRURI Pentru a scăpa de reziduurile acumulate în ţesuturile conjunctive, se recomandă să se acţioneze asupra lor cu acizi. În acest scop este necesar să consumăm, împreună cu hrana, asemenea acizi graşi (ascorbic, palmitic, nicotinic, stearic, citric, lactic etc.), care, pe de o parte, ar fi inofensivi pentru organism, iar pe de altă parte, ar dizolva reziduurile, transformându-le în săruri. Asemenea … mai multe →
  • agaricus-blazei-ciuperca-lui-dumnezeu

    CIUPERCA LUI DUMNEZEU

    „Ciuperca lui Dumnezeu” – asa este supranumita Agaricus Blazei Murill, date fiind proprietatile absolut uimitoare, fiind o ciupercă comestibilă, originară din Brazilia, care si-a găsit însă mediul propice şi în Japonia, unde e cultivată în ferme speciale şi transformată într-un supliment minune. Utilizată în terapia cancerului, diabetului, tumorilor, colesterolului şi al osteoporozei, ciuperca a ajutat mulţi pacienţi să învingă boli grave şi să cîştige în sănătate. Din acest motiv, a … mai multe →
  • suc-de-urzici

    3 PLANTE MIRACULOASE

     3 PLANTE MIRACULOASE Urzica Urzica contine substante proteice, având un număr mare de aminoacizi, substanțe de natură glucidică, amine, steroli, cetone, ulei volatil, substanțe grase, acid formic, acetic, pantotenic și folic, vitaminele A, B2, C, K, clorofilă, săruri minerale ca magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru și siliciu. Substanța vezicantă (pentru piele) din planta proaspătă este alcătuită din acid formic, o enzimă, deasemenea și o toxalbumină, responsabilă pentru efectul urticant la … mai multe →
  • 1375434920_23

    Aciditatea prea mare

    Aciditatea prea mare pH -„potential de hidrogen”. Pentru a mentine starea de sanatate si vitalitatea organismului, toate lichidele din organism ar trebui sa fie alcaline, cu exceptia sucurilor gastrice, a acidului clorhidric si a pepsinei, care sunt acide si au un rol esential in scindarea initiala a proteinelor. Nivelul aciditatii sau alcalinitatii organismului este clasificat in functie de ceea ce se numeste factor pH. pH are semnificatia de „potential de … mai multe →
  • 336

    VEGAN? DA ! Zece motive sa fii VEGETARIAN.

    1. VEGAN pentru ca sectorul de crestere a animalelor polueaza  mediul mai mult decat transportul. Conform unui raport oficial adresat Natiunilor Unite, sectorul de crestere a animalelor genereaza mai multe gaze cu efect de sera decat transportul. „Astfel, cel mai eficient act pe care fiecare dintre noi il poate face pentru a reduce efectele incalzirii globale este sa devina vegetarian,” afirma Sir Paul McCartney. 2. VEGETARIAN pentru ca produsele lactate … mai multe →

Comentarii ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *