Ficatul – organ vital pentru miracolul vietii

FICATUL – marele gardian şi totodată salvator al sănătăţii noastre

(sursa:yogaesoteric.net; republ: bistritanews.ro)

ficatul-bila-stomacul-pancreasul Puţin mai mare decât o carte obişnuită, ficatul nostru minunat ştie totuşi să realizeze simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi capabile cele mai moderne şi mai mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Acţiunile biologice ale ficatului, ca şi participarea sa la manifestările noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decât cele ale inimii. În numai o zecime de secundă, este capabil să efectueze câteva sute de transformări chimice simultan. De functionarea acestuia depind în mod direct digestia noastră, calitatea sângelui, bogăţia memoriei şi forţa musculară. Ficatul are deci un rol foarte important. De acţiunile sale complexe depind fără îndoială atât sănătatea cât şi viaţa noastră.

Cele 9 proprietăţi ale ficatului:

1. Ficatul secretă zilnic între 0,5 şi 1l de bilă. Acest lichid amar, de culoare galbenă, ne permite în primul rând să digerăm grăsimile. Pe de altă parte, ficatul ne dezinfectează intestinele şi ne protejează împotriva diareei şi constipaţiei.

Un ficat obosit nu secretă în cantitate suficientă acest lichid miracol. Consecinţe: digestia materiilor grase devine mai dificilă, insuficient evacuate, substanţele nocive stagnează în intestine, expunând organismul la pericolele rezultând din diaree şi constipaţie.

2. Ficatul transformă toate substanţele care intră în corp, pentru ca ele să ne poată hrăni celulele fără a le agresa. Un ficat slab sau obosit lasă să treacă în întregul organism substanţe străine netransformate sau insuficient asimilate, care ne vor încărca în cel mai scurt timp cu toxine.

3. Ficatul primeşte totalitatea materiilor digerate şi le controlează riguros, elimină excedentele şi reziduurile alimentare, interceptează, neutralizează şi expulzează către intestin toate substanţele toxice, distruge bacteriile, aşteaptă ca elementele nutritive să fie transformate prin acţiunea fermenţilor şi enzimelor, pentru a le permite numai atunci să treacă în sânge.

Un ficat obosit ne asigură imperfect apărarea şi imunitatea corpului. Va lăsa să treacă în sânge substanţe neverificate, încărcate încă de toxine şi bacterii nocive. Ca urmare a acestui fapt, apar în timp diverse maladii şi chiar otrăvirea corpului.

4. Ficatul neutralizează la fel de eficient „otrăvurile” datorate, pe de-o parte, activităţii celulare, cât şi pe cele provenind din exterior: alcool, tutun, medicamente, carne etc.

Un ficat slab sau obosit se află în incapacitate de a face eforturi suplimentare, tocmai de aceea atunci el va elimina insuficient aceste otrăvuri care ne intoxică. Pe de altă parte, un mare număr de celule hepatice sunt distruse în contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite medicamente sau cu unele substanţe chimice. Dacă această distrugere este cotidiană, ficatul nostru se va micşora şi se va rigidiza gradat, riscând să fie atins de ciroză.

5. Ficatul normalizează circulaţia sanguină în acelaşi mod în care un baraj dirijează cursul unui fluviu. Asemenea unui burete, reduce congestiile sanguine care ar putea stânjeni funcţionarea inimii, putând absorbi până la 1,5l de sânge pentru a restabili o ciculaţie normală. Atunci când congestia a fost eliminată, el restituie din nou acest sânge organismului.

Unui ficat slab sau obosit îi lipseşte supleţea necesară „înghiţirii” temporare a unei asemenea cantităţi de sânge. Din această cauză, atunci organismul pierde un preţios normalizator al circulaţiei lui sanguine.

6. Ficatul dozează armonios cantitatea de hormoni din sânge, metabolizează grăsimile şi proteinile, stochează vitaminele şi zahărul în aşa fel încât acestea să fie oricând gata să fie folosite. Printre altele, fixează materialele de construcţie necesare reclădirii şi consolidării acelor părţi ale corpului care au fost victimile unor leziuni sau ale uzurii. De asemenea, tot ficatul este acela care elimină excesul de colesterol.

Un ficat slab sau obosit ne va lăsa corpul să îmbătrânească repede fără a-i aduce hormonii care îi sunt indispensabili. El nu mai digeră atunci grăsimile şi proteinele de care avem nevoie. Vitaminile şi zahărul nu mai ajung să fie stocate, părţile afectate sau uzate ale corpului nostru nici nu se mai consolidează şi nici nu se mai reconstruiesc; iar colesterolul ne invadează vasele sanguine.

7. Ficatul ne asigură permanenţa sau constanţa temperaturii interne.

Un ficat slab sau obosit nu-şi mai poate îndeplini funcţia termică, făcându-ne astfel să suferim de frig sau de căldură.

8. Ficatul produce un anumit număr de substanţe esenţiale pentru sânge printre care amintim: protrombina şi fibrina, care îi permit sângelui să se coaguleze; heparina care îl face fluid şi globulina, substanţă care îl protejează sau îl imunizează faţă de diverse infecţii.

Un ficat slab sau obosit se privează de substanţele necesare coagulării sângelui, ne expune pericolului de hemoragie şi lasă ca sângele să se îngroaşe (să devină dens, vâscos), în dauna vaselor sanguine şi a inimii. El ne abandonează astfel, fără apărare, în faţa bolilor.

9. Ficatul este de asemenea direct răspunzător de echilibrul sanguin, normalizează procentul de fier conţinut de globulele roşii.

Un ficat slab sau obosit nu mai poate interveni pentru alinarea suferinţelor celulelor noastre, care vor fi înfometate din cauza unui sânge dezechilibrat şi anemiat.

O întreagă carte n-ar fi de ajuns ca să descrie cu precizie toate operaţiile, transmutările, transformările, reconstituirile, fixările şi sintezele elaborate de ficat, care este un organ nepereche. A-i pătrunde complet misterele tuturor acţiunilor sale ar echivala cu înţelegerea miracolului vieţii.

Dimpotrivă, enumerarea maladiilor rezultând direct sau indirect dintr-o dereglare a ficatului poate fi de natură să ne facă mult mai responsabili faţă de acest agent esenţial al vieţii corpului nostru. Printre acestea se numără:
-digestie dificilă;
-constipaţie şi diaree;
-apendicită;
-diabet;
-obezitate sau slăbirea exagerată a corpului,
-anamie,
-colibaciloză,
-inflamare, fermentaţii putrede şi spasme la nivel intestinal;
-demineralizare;
-incapacitate de a suporta frigul;
-diverse tulburări auditive şi vizuale;
-boli de piele şi tulburări de pigmentare a pielii;
-arteroscleroză şi reumatism;
-hipertensiune arterială;
-sinuzită, guturai şi bronşită cronică;
-astm, boala fânului şi alte manifestări alergice;
-picioare umflate sau roşii;
-dezechilibrul glandular;
-slăbiciune musculară;
-platfus;
-varice, hemoroizi;
-sterilitate şi impotenţă;
-celulită, depresii;
-tulburări menstruale;
-paralizie datorată sclerozei;
-tuberculoză;
-cancer.

Din fericire însă, natura ne furnizează întotdeauna un anumit număr de indicii sau semnale care ne avertizează că sănătatea ficatului nostru este în pericol şi am intrat deja pe panta periculoasă. Graţie acestor semne, putem fi întotdeauna capabili să ne decelăm o eventuală oboseală hepatică. Aceste semne, care pentru noi toti ar trebui să fie nişte semnale de alarmă, sunt următoarele:
– limba mai mereu foarte încărcată şi miros urât al respiraţiei;
– ameţeli dese sau chiar senzaţii de „sfârşeală”;
– balonări şi gaze de fermentaţie în exces;
– migrene şi dureri de cap;
– insomnii, somn agitat;
– urină încărcată sau prea limpede;
– culoare galbenă a pielii şi o privire obosită;
– nas roşu şi pete de culoare închisă pe faţă.

Pentru a evita urmările acestor semne de rău augur şi pentru a nu ne lăsa copleşiţi, trebuie să acţionăm din timp, mai înainte ca ficatul, organ vital pentru noi să se degradeze. Ştiind toate acestea, noi trebuie, cu alte cuvinte, să-i cunoaştem „prietenii” şi „duşmanii”, în special printre alimentele pe care noi le consumăm zilnic, dar şi prin programul nostru. Astfel, într-o alegere conştientă şi pe deplin responsabilă, ar trebui să spunem cu hotărâre:

NU: zahărului alb rafinat, produs chimic „pur”, care ne agresează ficatul şi pancreasul prin simpla sa concentraţie. Neconţinând nici unul dintre fermenţii necesari bunei sale asimilări; el (zahărul) constrânge ficatul să acopere această carenţă cu preţul unui efort suplimentar care îl face să furnizeze el însuşi substanţele deficitare. Acest zahăr alb ar trebui deci să fie permanent alungat de pe masa noastră, în locul lui putând fi utilizat (doar la mare nevoie), mai curând ca un condiment decât ca un aliment, zahărul roşu de trestie.

DA: mierii naturale, fructelor proaspete (în special lămâile) şi fructele uscate dulci, care vor putea înlocui foarte avantajos zahărul alb. Ele alină totodată tulburările hepatice şi favorizează funcţionarea armonioasă a ficatului (în special lămâile, care îl drenează şi îl stimulează în mod deosebit);

NU: sării recristalizate şi rafinate, care este un alt produs chimic pur (clorura de sodiu). Întocmai ca şi în cazul zahărului şi făinii albe, rafinarea artificială îl privează de orice element viu. Din nefericire, acest tip de sare este folosit în exces în alimentaţia noastră.

DA: sării marine nerafinate, purtătoare de viaţă şi vehiculatoare a unor subtile fluide benefice;

NU: uleiurilor rafinate, margarinei şi grăsimilor animale, nefaste pentru sănătatea noastră. Primele, după cum se ştie, sunt fabricate prin intermediul unor procedee care distrug complet enzimele şi vitaminele, lăsând probabil diverse urme de catalizatori şi conpuşi chimici utilizaţi deja, foarte periculoşi pentru ficat. În ceea ce priveşte grăsimile animale, ele sunt acelea care accelerează necroza celulelor hepatice.

DA: uleiurilor obţinute prin presare la rece, fără solvenţi chimici, care luptă eficient împotriva colesterolului; îndeosebi uleiul de măsline care este întotdeauna extraordinar pentru ficat şi care, fiind emulsionat cu lămâie, expulzează în timp record calculii biliari.

NU: conservelor. Pentru a se păstra fără să se altereze, alimentele trebuie să fie fierte de mai multe ori, adăugându-li-se şi anumite substanţe chimice de sinteză (conservanţi). În urma acestui tratament, ele nu mai au nicio valoare alimentară biologică şi ne iau totodată posibilitatea de a utiliza vitaminele conţinute în alimentele crude.

DA: legumelor şi plantelor crude sau fierte numai atât cât trebuie: morcovii, sfecla, varza, anghinarea, ţelina, păpădia, prazul sau usturoiul care fluidifică secreţiile bilei, vindecă hepatita şi restabilesc pe cale naturală funcţiile hepatice.

NU: pâinii albe, pastelor făinoase şi produselor de patiserie. Diversele lor forme şi preparări, adeseori foarte apetisante, ascund în realitate absenţa substanţelor vii şi a vitaminelor, aceasta datorându-se lipsei grâului integral şi a tărâţei atât de pregnant revitalizante. În schimb, aceste produse sunt bogate în coloranţi, arome chimice şi diverse alcooluri. Prezenţa atâtor elemente nefaste, combinată cu carenţa în vitamine, enzime şi săruri minerale obosesc rapid ficatul, care nu mai poate asigura digestia şi neutralitatea lor.

DA: pastelor alimentare şi pâinii integrale, care ar trebui să constituie baza alimentaţiei noastre. Într-adevăr, toate vitaminele şi aminoacizii pe care îi putem găsi în făina necernută protejează în mod natural celula hepatică împotriva agresiunii toxinelor.

NU: cărnurilor şi mezelurilor. Să ne reamintim că ele sunt pline de proteine de proastă calitate, „de mâna a doua”, cum s-ar spune, fiind deja folosite de animalele din care provin. Aceste proteine sunt însoţite de toxine şi deşeuri a căror asimilare ne epuizează foarte mult organele digestive. În special mezelurile (dar şi carnea, aproape la fel de mult) conţin diverse substanţe chimice care ne obosesc şi ne mortifică ficatul. Să nu uităm de asemenea, că tocmai ca şi bazele azotate, carnea acidifică sângele şi că un organism acidifiat devine un teren propice dezvoltării unor maladii grave, cum ar fi chiar cancerul.

DA: cerealelor complete (cum ar fi soia), ciupercilor, legumelor uscate, brânzeturilor naturale şi ouălelor, care în viitor vor înlocui cu succes cărnurile şi mezelurile, proteinele lor pure sunt de primă calitate, ele îi permit ficatului să se refacă fără să-l polueze cu toxine.

NU: alimentelor sintetizate chimic, medicamentelor alopate (numai atunci când le putem înlocui cu remedii naturiste, total nenocive), tutunului şi alcoolului. În contact cu aceste veritabile otrăvuri, un mare număr de celule hepatice mor, iar vasele sanguine se rigidizează, devenind mai fragile şi pierzând şi o parte din capacitatea lor circulatorie. Insuficient energizat, oxigenat şi hrănit, ficatul suferă şi se sclerozează. Nu mai are suficientă forţă vitală pentru a reface celulele deteriorate, pentru a elimina colesterolul în exces, pentru a elabora anumite vitamine şi a filtra substanţele nocive. Încetul cu încetul, se instalează astfel o intoxicaţie generală.

DA: alimentelor naturale care ne ajută să ne dezintoxicăm. Dacă vom înlocui otrăvurile alimentare cu elementele de construcţie conţinute în alimentaţia biologică, ficatul se va reconstitui şi va funcţiona din nou la parametrii săi normali.

NU: surmenajului şi sedentarismului, suprasolicitării fizice şi intelectuale, angoasei şi fricii, care constituie tot atâtea otrăvuri ce ne intoxică celulele corpului. Lipsa mişcării sau exerciţiului fizic (cum ar fi gimnastica sau posturile) este parţial răspunzătoare de apariţia constipaţiei, ca şi de insuficienţele respiratorii. În aceste condiţii, ficatul nu mai ajunge să elimine din organism o cantitate suficient de mare de deşeuri. Acumularea lor ne poate afecta măduva spinării, durificănd-o, aceasta conducând la paralizie.

DA: relaxării profunde şi exerciţiilor fizice în aer liber (cel mai bine ar fi la mare sau la munte), care ne vor salva din acest pericol. Atunci când ficatul dispune de timpul necesar eliminării substanţelor nefaste, organismul se dezintoxică mult mai uşor. Aceste tehnici corporale ne aprofundează şi capacitatea respiratorie, prin intermediul căreia ne putem debarasa de aerul viciat, rezidual din plămâni. Ele sunt deci foarte necesare purificării corpului şi ficatului.

Tag-uri asociate:

V-ar mai putea interesa ...

  • Produse asociate
  • Sfaturi asociate

Nu exista relationari.

  • leaf-681122_960_720

    DETOXIFIERE, ELIMINARE METALE GRELE, GRASIMI RELE

    TRATAMENT DE DETOXIFIERE, ELIMINARE METALE GRELE, GRASIMI RELE , ECHILIBRARE HORMONALA SI REGLARE TENSIUNE Organismul nostru trebuie sa facă faţă zilnic unui număr mare de toxine astfel că diverse substanţe toxice se pot acumula în organism ca şi consecinţă a expunerii la poluarea mediului înconjurător, la diverse substanţe chimice, medicamente şi la unele produse de larg consum. L ‘ ARGININA 1 capsula dimineata la trezire SALV 7 extract uleios din … mai multe →
  • Iulia Salv7

    Dischinezia biliară !

    Dischinezia biliară-Tulburarea motorie care împiedică evacuarea bilei din vezicula biliară. Se manifestă prin jenă dureroasă în regiunea ficatului, cu exacerbări tardive, postalimentare, senzaţie de balonare, eructaţii, greţuri, regurgitări, gust amar. Durerea se manifestă şi sub formă de colică biliară, la nivelul veziculei biliare, cu iradiere obişnuită pe sub rebordul costal drept, până spre coloana vertebrală şi în sus în regiunea inter-scapulo-vertebrală dreapta.   Plantele medicinale indicate şi modul de utilizare … mai multe →
  • MORCOV

    AJUTOARE DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV

    AJUTOARE DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV   Daca speram sa ne conservam ca specie biologica,dacă dorim să trăim cu demnitate,să ne implinim destinul individual şi social,TREBUIE SA TRĂIM ÎN ARMONIE CU NATURA. Ea este ,,MAESTRUL TUTUROR MAEŞTRILOR,,spune Goete,iarGaleniu spune că ,,Natura vindecă trei sferturi dintre bolnavi..,,   CHITOSANUL-AJUTOAR DIN NATURA PENTRU APARATUL DIGESTIV Tratează ulcerul stomacal, duodenal, gastric, fiind puternic absorbant al reziduurilor din tractul gastrointestinal, scade colesterolul, coboară tensiunea, … mai multe →
  • DARUIRE

    Reduceri la produsele Farmacia Naturii

    Reduceri la produsele Farmacia Naturii  „Bucuria de a dărui“ Reduceri la produsele Farmacia Naturii Consumul de ceai crește activitatea sistemului imunitar, calmează durerea, reduce inflamațiile și are efect antiviral și antioxidant. Naturiștii recomandă utilizarea ceaiului pentru a trata infecțiile tractului urinar, candidoza, infecțiile urechii, micoza, sinuzita, rinita alergică și vindecarea rănilor. Ceaiul combate virusul herpes, răceala și gripa și neutralizează bacteriile. Reduceri la produsele Farmacia Naturii Ceai de detoxifiere ECODETOX … mai multe →
  • nucul-simbolul-abundentei-fertilitatii

    Nucul – simbol de abundenta si fertilitate

    Nucul – simbol de abundenta si fertilitate Nucul (Juglans regia L) Nucul este un arbore originar din Asia occidentală, care astăzi este difuzat şi cultivat în întreaga Europă centrală şi meridională. Planta poate ajunge Ia 10-20 metri înălţime, iar trunchiul la 5-6 metri circumferinţă. Are trunchiul drept, acoperit de o scoarţă gălbui cenuşie netedă, care odată cu vârsta se crapă longitudinal şi ramuri groase sinuoase care formează un frunziş înalt, … mai multe →
  • 10653795_828801263818264_73101650889787874_n

    Detoxifiere in perioada de post

    PROGRAM DE DETOXIFIERE SI REVITALIZARE A ORGANISMULUI IN PERIOADA DE POST   DIMINEATA-Detoxifiere in perioada de post Inainte de masa se ia o capsula de Ulcogastrin impreuna cu o lingurita de Extract uleios din 7plante SALV 7- pe o bucatica de paine integrala. Acest produs il puteti folosi si din 4 In 4ore daca aveti ficatul marit si o bila lenesa ,dar si colonul plin de toxineSe face terci din … mai multe →
  •  Regimul Oshawa,

    Regimul Oshawa- Dieta pentru vindecare

    Regimul Oshawa- Dieta pentru vindecare    George Oshawa, pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa este fondatorul dietei macrobiotice. Alimentaţia macrobiotică mai este denumită şi arta longevităţii şi a reîntineririi, deoarece dieta macrobiotică este de fapt un mod de viaţă, în armonie cu natura şi cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosită pentru a vindeca unele boli, inclusiv cancerul. Dieta macrobiotică creată de George Oshawa se bazează pe conceptul … mai multe →
  • 1404776559_deti_i_detstvo-2

    POST SI SANATATE

    POST SI SANATATE Mulţi se întreabă: „De ce se acorda o importanţă atât de mare înfometării?” Răspunsul este simplu. Corpul omului poate fi asemuit cu un aparat de oxidare. Pe parcursul a douăzeci şi patru de ore, în el se ard patru sute de grame de grăsimi. POST SI SANATATE Când întrerupem aprovi¬zionarea cu „combustibil”, organismul işi schimba imediat sursa de aprovizionare, făcând apel la depozitele proprii. Şi ce anume … mai multe →
  • DSCF6251

    Vindecarea cirozei si a hepatitelor virale B si C

    Vindecarea cirozei si a hepatitelor virale B si C Cu 20 de minute inainte de cele trei mese principale: • se iau cite 2 lingurite de miere in care se amesteca o fiola de laptisor de matca liofilizat se dizolva cu ceai caldut de macese • se maninca un biscuit sau o feliuta de piine, pe care se pun, cu 72 de ore mai inainte, cite 40 de picaturi de … mai multe →
  • plante-folosite-in-boli-grave-cancer-boli-autoimune

    Plante folosite in boli grave

    Plante folosite in boli grave Cimisirul (Buxus sempervirens) Cei mai multi dintre noi trecem zilnic, fara sa stim, pe langa aceasta planta, care este larg folosita si ca gard viu. Putini cunosc insa faptul ca frunzele Cimisirului de un verde inchis si pieloase contin un alcaloid, buxenina G2, care are o puternica actiune inhibitoare asupra celulelor canceroase. Plante folosite in boli grave Reteta care urmeaza este indicata bolnavilor de cancer … mai multe →

Comentarii ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *