Ce sunt produsele BIO

Organic, bio, ecologic. Certificari.

Ce inseamna produse organice, bio sau ecologice?galbenele-culturi-ecologice
In sens general, produsele organice sunt acele produse realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenții genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator.
In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.

Ce este certificarea organica/bio?
Din perspectiva legala, certificarea organica este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi certificat organic difera de la o tara la alta, insa exista un set comun de reguli generale in toata lumea:
– Este interzisa, cu mici exceptii, utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;
– Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic;
– Este interzisa utilizarea iradierilor;
– Pamantul utilizat trebuie sa fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani inainte de a incepe productia organica;
– Producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi;
– Oricand pot avea loc inspectii neanuntate ale organismelor de certificare sau ale autoritatilor.

Din perspectiva comerciala, certificarea organica poate fi acordata si de organisme de certificate private, care nu se supun niciunui control al autoritatilor statului si nici nu trebuie sa fie acreditate in vreun fel.

Ce produse se pot certifica organic?
Din punct de vedere legal, se pot certifica doar produsele agricole sau alte tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Din punct de vedere comercial, exista certificari ale unor organism private si pentru alte produse decat cele alimentare, cum ar fi cosmeticele organice, restaurantele, firmele de catering sau textilele.

Cosmeticele organice nu se certifica legal?
In ceea ce priveste cosmeticele, certificarea organica are doua componente:
1. Ingredientele sale provenite din exploatari agricole – acestea pot fi certificate legal;
2. Certificarea produsului din partea unui organism independent. Exista mai multe astfel de organisme in lume si in Uniunea Europeana. Detalii gasiti in sectiunea dedicata de mai jos.

Cum pot fi certificate cosmeticele organice?
Spre deosebire de produsele agricole, in cazul cosmeticelor nu exista reglementari legale privind certificarea lor. Din punct de vedere legal nu a fost stabilit nici un standard pe care cosmeticele trebuie sa il indeplineasca. Totul este la nivel privat.

Daca un produs se numeste organic, inseamna ca sigur este asa?
Doar in ceea ce priveste agricultura ecologica exista obligativitatea legala de a declara organice doar produsele certificate, la cosmetice nu, pentru ca certificarea nu este impusa de lege.

Care este diferenta intre organic, bio, eco si ecologic?
Niciuna. Termenul „organic” se utilizeaza in spatiul anglo-saxon (vorbitori de engleza): organic food, organic milk, organic expo etc. Termenul „bio” inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: agriculture biologique. Si „eco” inseamna acelasi lucru. In Romania, pe sigla de certificare scrie Agricultura Ecologica.

 

Care este diferenta intre organic/bio, pe de-o parte si natural?
Din punct de vedere legal, „natural” nu inseamna nimic, este doar o denumire de marketing. Orice poate fi natural, fara constrangeri legale. Din punct de vedere al certificarilor private, „natural” se foloseste pentru unele cosmetice, care nu indeplinesc toate conditiile pentru a fi organice, este o stare de mijloc, intre cosmetice obisnuite si cosmetice organice.

 

Alimentele si produsele agricole ecologice

Ce inseamna mancare organica sau produse agricole ecologice?
Produsele agricole bio sunt realizate respectand standardele organice/bio/ecologice nationale sau europene.

Ce produse agricole si ce tipuri de mancare pot fi certificate organic?
Urmatoarele tipuri de produse pot fi certificate bio: legume, fructe, carne, lactate, mancare bebe, vinuri, bere, iaurt, prajituri, produse de patiserie, cereale, paine, biscuiti, mezeluri, sucuri, fructe conservate, ceai sau cafea.
In producerea lor este interzisa utilizarea substantelor chimice artificiale, a fertilizatorilor, pesticidelor, a aditivilor alimentari, a organismelor modificate genetic, a radiatilor cu raze X.
Pentru a fi comercializate ca produse ecologice, acestea trebuie certificate.

Cine produce mancare ecologica?
Oricine vrea acest lucru si obtine certificarea, inclusiv mici fermieri sau mari exploatatii agricole care vand in hyper-market-uri.

Care sunt reglementarile din Romania in ceea ce priveste certificarea produselor alimentare?
Se aplica aceleasi reglementari legale ca in Uniunea Europeana.

Cine controleaza procesul de certificare a producatorilor agricoli ecologici?
In Romania, procesul de certificare este supravegheat de autoritatile statului, prin intermediul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

De ce este nevoie de certificare organica la mancarea bio?
Certificarea organica are rolul de a-i proteja pe consumatori, de a-i ajuta sa diferentieze usor produsele organice adevarate fata de cele care ar putea doar sa ii pacaleasca pe oameni.

Cine stabileste standardele de certificare organica pentru mancare si produse agricole?
In Uniunea Europeana, standardele produselor agricole bio sunt stabilite prin lege si este interzisa utilizarea abuziva a cuvintelor: „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru produsele certificate bio au fost stabilite sigle distincte, usor de recunoscut de catre consumatori. Printre aceste sigle nationale se numara:

Exista si o sigla a Uniunii Europene pentru produsele agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol?
Da, a fost lansata si este obligatorie din iulie 2010. Deocamdata este utilizata impreuna cu cea a statelor nationale, intr-o perioada de tranzitie. Va inlocui siglele vechi complet din 2012.

Ce legi privind produsele bio exista in Romania?
Legislatia nationala in ceea ce priveste produsele agricole organice este disponibila pe website-ul Ministerului Agriculturii.

Ce rol au organismele de certificare a produselor agricole si a mancarii?
Organismele de certificare trebuie sa se asigure ca producatorii respecta regulile impuse privind certificarea. Unele dintre aceste organizatii, cum ar fi Soil Association au reglementari mai stricte chiar decat cele ale guvernului.

Cine certifica in mod concret produsele agricole si mancarea bio in Uniunea Europeana?
La nivelul fiecarei tari exista organisme de certificare, controlate de o autoritate guvernamentala (departamente din Ministerul Agriculturii, Agentii etc.). Aceste organisme au o traditie indelungata, de peste 50 de ani in Marea Britanie sau de peste 25 de ani in Franta. Printre aceste organizatii de certificare ecologica se numara:
– Soil Association si Organic Farmers and Growers – in Marea Britanie
– Agrocert, Ecocert, Qualite France – in Franta
– Biokreis, Bioland, Biopark, Ecoland – in Germania

Cine certifica produsele agricole si mancarea bio in Romania?
Lista organismelor de inspectie si certificare aprobate de Ministerul Agriculturii pentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul Romaniei este disponibila aici:.

Actualul sistem de certificare a produselor agricole ecologice este unanim apreciat in Europa?
Acest sistem de certificare este criticat chiar de unii dintre aparatorii produselor bio cu urmatoarele motive: certificarea este prea scumpa pentru puterea financiara a producatorilor mici, care ar putea fi exclusi de pe piata.

Exista produse organice necertificate?
Da, exista, dar legal nu pot fi numite asa. Este vorba de micii fermierii care produc natural, fara chimicale, dar care nu si-au certificat produsele. Sa cumperi de la acesti producatori este o decizie de incredere, daca ii cunosti si stii ca produc in conditii bune, atunci este in regula. Doar ca aceste produse nu pot fi comercializate cu denumirea „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru unii producatori, certificarea inseamna doar birocratie, acte si cheltuieli.

Ce produse nu pot fi utilizate in fabricarea mancarii organice?
Pesticide, fertilizatori, hormoni de crestere, aditivi sau organisme modificate genetic.

Ce pozitie are Uniunea Europeana fata de agricultura ecologica?
In Uniunea Europeana, agricultura biologica este considerata un domeniu prioritar si incurajata logistic si financiar. Sloganul operational este „Agricultura ecologica. Buna pentru natura, buna pentru tine”, exista si un logo foarte clar si un website dedicat.

La baza sprijinului pentru agricultura ecologica stau urmatoarele principii: protectia resurselor naturale, biodiversitate, protectia animalelor, dezvoltarea comunitatilor locale, calitatea alimentelor. Valorile definitorii ale Uniunii Europene in ceea ce priveste agricultura organica sunt: utilizarea resurselor regenerabile, sanatatea animalelor, utilizarea metodelor naturale ale mediului pentru combaterea daunatorilor si a bolilor, utilizarea restrictiva a pesticidelor chimice de sinteza, a ingrasamintelor chimice, si deloc a hormonilor de crestere, a antibioticelor si a modificarilor genetice.

Mancarea organica procesata poate fi certificata bio?
Da, cu conditia ca ingredientele din care este facuta sa fie organice. Nu este nevoie ca 100% din ingrediente sa fie organice, ci un anumit procent care variaza de la tara la tara.

Cum se poate certifica un producator agricol bio?
In primul rand, producatorul trebuie sa se inregistreze la un organism sau autoritate de certificare. Intra apoi intr-o perioada de conversie de minimum doi ani, inainte sa inceapa productia de recolte agricole eco. Producatorul trebuie apoi sa respecte standardele de mediu in continuare si sa accepte controale periodice. Pentru a face acest lucru, producatorii pot beneficia de sprijin financiar de la Uniunea Europeana.

Cum interpretam codul de certificare trecut pe produsele agricole organice?
De fiecare data cand este utilizata pe un produs, sigla ecologica a UE este insoțita de numarul de cod al organismului sau al autoritații de control de care depinde operatorul care a efectuat cea mai recenta operație de producție sau de preparare.
Formatul general al numarului de cod este AB-CDE-999, unde AB este codul ISO al țarii in care se efectueaza controlul, CDE este un termen care face legatura cu producția ecologica, precum „bio” sau org” sau „eco”, iar 999 este un numar de referința.
Statele membre atribuie un numar de cod fiecarui organism si fiecarei autoritați de control al produselor ecologice, care au primit aprobarea de a-si desfasura activitatea pe teritoriul lor. Acest numar de cod ar trebui sa se regaseasca pe fiecare eticheta a unui produs ecologic. Codul este un semn ca produsul pe care il cumparati a fost inspectat de organismul sau autoritatea de control, care garanteaza ca a fost produs sau procesat in concordanta cu cerintele Regulamentului UE privind productia ecologica.

In ceea ce priveste produsele importate, menționarea numarului de cod al organismului sau al autoritații de control este obligatorie numai daca este utilizata sigla ecologica a UE. Comisia Europeana este responsabila de atribuirea numerelor de cod organismelor si autoritaților de control care efectueaza inspecții in afara UE.

Cosmeticele organice si cosmeticele naturale

Cine certifica cosmeticele organice?
Cosmeticele organice sunt certificate de catre organisme private. Pe raspunderea lor, aceste organisme verifica procesele de aprovizionare, productie si transport ale cosmeticelor si emit certificatul organic sau natural in cazul in care sunt indeplinite standardele necesare. In acest moment, la nivel european, o parte din organismele de certificare au definit un standard minim comun, numit COSMOS.

Cum „citim” certificarea unui produs cosmetic organic?
In lipsa reglementarilor legale, sunt organisme private care certifica aceste produse si pe cosmetice este trecut numele acelui organism. Cea mai importanta resursa a acestor organisme este reputatia lor, care se castiga greu. Asa ca nu isi permit sa nu fie stricti si corecti. Fiecare organism in parte si-a definit propriul standard de reguli.

Cum recunoastem un produs cosmetic organic sau natural certificat?
Pe ambalajul unui produs organic certificat apare sigla organismului care a efectuat certificarea. Iata siglele celor mai importante sase institutii de certificare din Europa, precum si principalele lor criterii urmarite:

Certificarea „Certified Natural Cosmetics” de la BDIH Germania se acorda cosmeticelor compuse din urmatoarele substante:
– ingrediente obtinute din plante – culturi ecologice;
– ingrediente obtinute din minerale;
– o parte din ingrediente pot fi obtinute prin procese chimice, insa lista acestora este strict controlata;
– substantele sintetice sunt interzise;
– sunt permisi conservanti, dar sunt strict marcati pe ambalaj;
– sunt interzise organismele iradiate.

Certificarea de la Soil Association Marea Britanie poate fi de mai multe tipuri:
– daca peste 95% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce cuvantul „organic” in denumires
– daca 100% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce cuvantul „100% organic” in denumires
– daca peste 70% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce expresia „realizat cu ingrediente organice” in denumire.

Certificarea de la Ecocert – Franta se acorda cosmeticelor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– peste 95% din ingredientele produsului sa fie certificate organic;
– peste 10% din produs, calculat din punctul de vedere al greutatii, sa fie organic;
– este permis ca pana la 5% din produs sa fie sintetic.

 

Certificarea de la Cosmebio – Franta se acorda cosmeticelor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– peste 95% din ingredientele produsului sa fie certificate organic;
– peste 10% din produs, calculat din punctul de vedere al greutatii, sa fie organic;
– este permis ca pana la 5% din produs sa fie sintetic.

 

Certificarea de la Biogarantie – Belgia se acorda cosmeticelor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– peste 95% din ingredientele produsului sa fie certificate organic;
– peste 10% din produs, calculat din punctul de vedere al greutatii, sa fie organic;
– este permis ca pana la 5% din produs sa fie sintetic.

 

Certificarea de la AIAB-ICEA – Italia  se acorda cosmeticelor produse din ingrediente aflate pe lista lor. In cazul acestei certificari nu exista un procent minim de ingrediente organice, dar trebuie respectata intocmai lista de ingrediente permise.

Alte certificari existente: NaTrue, Bioforum.

Ce sunt cosmeticele naturale?
La fel ca in cazul termenului „organic”, nici termenul „natural” trecut in denumirea unui produs cosmetic nu are nicio valoare legala. Poate fi utilizat fara nicio constrangere legala si nu garanteaza nimic. Doar certificarea unui organism de certificare este importanta.

Exista o certificare „buna” de produse organice, valabila la nivel european?
Valoarea unei certificari este data doar de reputatia organismului de certificare. Sase dintre cele mai cunoscute organisme de certificare din Germania, Belgia, Franta, Italia si Marea Britanie au lansat in anul 2010 un standard comun de certificare, numit COSMOS (Cosmetics organic and natural standard).

Care este scopul standardului COSMOS?
Sa impuna un standard minim si o definitie comuna pentru cosmeticele organice si naturale. Principiile lor sunt urmatoarele:
– promovarea utilizarii produselor din agricultura organica;
– respectarea biodiversitatii;
– utilizarea responsabila a resurselor naturale;
– utilizarea unor metode de productie curate si sigure, ce respecta sanatatea umana;
– dezvoltarea conceptului „Chimie verde” – Green Chemistry.

Care sunt ingredientele cosmeticelor acceptate de standardul COSMOS?
1. apa
2. ingrediente minerale prelucrate fizic, nu chimic
3. ingrediente din agricultura ecologica
4. ingrediente prelucrate chimic, obtinute din agricultura ecologica
5. alte ingrediente

Ce operatiuni privind cosmeticele organice vizeaza standardul european de certificare COSMOS?
Standardul de certificare COSMOS acopera urmatoarele procese din lantul de productie si distributie:
– originea ingredientelor;
– compozitia produselor;
– depozitarea, productia si impachetarea;
– problemele de mediu;
– etichetarea;
– promovarea.

Ce substante sunt considerate „contaminate” in standardul COSMOS?
Metale grele, hidrocarburi aromatice, pesticide, dioxini, Polychlorinated Biphenyl, substante radioactive, organisme modificate genetic, micotoxine, rezidiuri medicale, nitrati, nitrosamine.

Ce substante si procese nu pot fi utilizate in cosmeticele certificate COSMOS?
Nanomateriale, organisme modificate genetic, iradieri si testarea pe animale.

Ce fel de certificari pot exista in cadrul standardului european COSMOS?
– Pentru a putea utiliza certificarea Organic si pentru a scrie in denumire „produs organic”, cosmeticele trebuie sa aiba cel putin 95% ingrediente organice, iar 20% din produsul rezultat sa fie organic.
– Pentru a putea utiliza certificarea Natural si pentru a scrie in denumire „produs ce contine ingrediente organice”, cosmeticele pot avea sub  95% ingrediente organice.

Mineralele din produsele cosmetice pot fi considerate ingrediente organice?
Niciodata. Mineralele sunt produse anorganice si nu pot fi certificate drept produse bio. Poate exista un produs cosmetic realizat si din minerale, dar acesta nu poate fi organic 100%.

Exista vreo autoritate guvernamentala care sa supravegheze procesul de certificare a cosmeticelor?
Nu, doar organisme private.

De ce este nevoie de certificare organica la cosmetice?
Certificarea organica are rolul de a-i proteja pe consumatori, de a-i ajuta sa diferentieze usor produsele organice adevarate fata de cele care ar putea doar sa ii pacaleasca pe oameni. Problema este ca nu exista parghii legale pentru a face acest lucru.

Studiu de caz: cum se certifica un produs cosmetic organic in Australia
– Pentru a putea utiliza certificarea Australian Certified Organic si pentru a scrie in denumire produs organic, cosmeticele trebuie sa aiba cel putin 95% ingrediente organice, iar restul de 5% sa fie naturale, certificate si ele.
– Pentru a folosi logo-ul de baza al Australian Certified Organic si pentru a scrie pe ambalaj „realizat cu x% produse organice”, cosmeticele bio trebuie sa aiba minimum 70% ingrediente organice;

Cine poate utiliza cuvantul „organic” pe cosmetice?
Nu exista institutie care sa interzica utilizarea cuvantului „organic” pe produsele cosmetice. In cazul in care de pe ambalaj lipseste certificarea, simplul cuvant „organic” nu inseamna nimic si poate pacali doar o mica parte din consumatori. Pe etichetele de cosmetice, denumirile „organic”, „natural” sau „herbal” nu au definitie legala.

Surse si resurse bio

Surse pentru articol:
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – http://www.madr.ro/
Website-ul Comisiei Europene dedicat Agriculturii Ecologice – http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro
Organismul de Certifcare BDIH (GE) –  http://www.bdih.de/
Organismul de Certifcare Soil Association (EN) – http://www.soilassociation.org/
Organismul de Certifcare Ecocert (FR) – http://www.ecocert.com/
Organismul de Certifcare Cosmebio (FR) – http://www.cosmebio.org/
Organismul de Certifcare Biogarantie (FR) – http://www.bioforum.be/
Organismul de Certifcare AIAB-ICEA (IT) – http://www.icea.info/
Website-ul creat de organismele de certificare din UE pentru implementarea unui standard comun (EN) – http://www.cosmos-standard.org/
Organic Monitor (EN) – http://www.organicmonitor.com/
Organismul de certificare din Australia (EN) – http://www.australianorganic.com.au/
My Organic Story (EN) – http://organicstory.wordpress.com/
The Hypocrisy of Organic Farmers (EN) – http://www.agbioworld.org/biotech-info/articles/biotech-art/hypocrisy.html

Resurse suplimentare:
Bio@gro, informare despre argicultura ecologica – http://www.bioagro.ro/
Natura Si, lant de magazine italienesc cu produse eco (IT) – http://www.naturasi.eu/
Organic Farma Zdrowia, lant de magazine polonez cu produse eco (PL) – http://www.organicmarket.pl/
Planet Organic, lant de magazine englezesc cu produse eco (EN) – http://www.planetorganic.com/
Articole interesante despre produsele organice: http://organicinromania.blogspot.com/search/label/Despre%20organic%20in%20general

V-ar mai putea interesa ...

  • Produse asociate
  • Sfaturi asociate

Nu exista relationari.

  •  Regimul Oshawa,

    Regimul Oshawa- Dieta pentru vindecare

    Regimul Oshawa- Dieta pentru vindecare    George Oshawa, pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa este fondatorul dietei macrobiotice. Alimentaţia macrobiotică mai este denumită şi arta longevităţii şi a reîntineririi, deoarece dieta macrobiotică este de fapt un mod de viaţă, în armonie cu natura şi cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosită pentru a vindeca unele boli, inclusiv cancerul. Dieta macrobiotică creată de George Oshawa se bazează pe conceptul … mai multe →
  • cultura plantelor medicinale, o afacere ecologica

    Cultura plantelor medicinale, o afacere ecologica

    Cultura plantelor medicinale, o afacere ecologica – un articol publicat in Agro BUSINESS de Loredana Larissa SOFRON De cele mai multe ori, când spunem plante medicinale ne gândim automat la ceaiuri şi avem tendinţa de a crede că nu pot fi altfel decât sănătoase pentru că provin din natură şi nu ne mai întrebăm dacă plantele folosite în prepararea lor provin din zone nepoluate sau dacă au fost uscate şi … mai multe →
  • gandacul de mai

    Doctorul de pomi: curse si momeli

    Gândacul de mai, cine n-a auzit de el! Sau, mai bine spus, cui nu i-a dat bătăi de cap acest zgomotos si lacom vizitator nocturn al livezilor. Pentru a lupta împotriva lui exista câteva variante. Acum, fireşte, fiecăruia cum ii vine la indemna. Uitaţi ce am găsit eu cotrobăind printr-o veche colecţie de reviste dedicate grădinii: 1. Cel mai simplu remediu este acela prin care afânam cu sârg de jur-împrejurul … mai multe →
  • urzica

    Urzica poate fi folosita ca ingrasamant dar si ca insecticid

    De ce sa mai apelati la ingrasamantul chimic, care poate produce si efecte negative asupra fructelor, legumelor si florilor dumneavoastra, cand puteti crea propriul ingrasamant natural la fel de eficace, sau puteti folosi gunoiul de grajd care va produce si rezultate sanatoase? Cine sa stie ca urzicile – pe langa faptul ca sunt alimente sanatoase sau buruieni nedorite, dupa caz – pot fi utile si in gradinarit? Urzicile sunt bogate … mai multe →
  • astept-revolutie-alimentara-interviu-desteptarea

    Astept o revolutie alimentara – interviu in „Desteptarea”

    • interviu realizat de cotidianul „Desteptarea” în 05.08.2010 cu dr.ing. Iuliana Barbu, administrator „Farmacia Naturii” Bacău – Doamna Barbu, de ce s-a trasat o granita intre medicina alopata si medicina naturista? – Este o granita creata de oameni. Din pacate. Nu ar trebui sa fie, totul pleaca de la bani, de la câstig. In momentul in care medicina alopata a inceput sa imparta corpul uman, sa-si imparta terapiile pe organe, … mai multe →
  • De ce becurile “ecologice” pe care ni le impune UE cu forţa sunt toxice ?

    De ce becurile “ecologice” pe care le impune UE cu forţa sunt toxice ?

    sursa: – Financiarul.ro Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente cu putere mai mare de 75 de Watti, iar începand cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul “reducerii emisiilor de carbon”. În locul acestora sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri CFL(Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorită consumului de energie mai redus) şi chiar becuri “ecologice”. Dar oare aceste … mai multe →
  • 31409922

    INSECTE BENEFICE PENTRU GRADINA

    Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim „prieteni” cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor speci de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dvs. Mai jos am adunat informatii referitoare la cele … mai multe →
  • iulia-barbu-lansare-carte-bacau

    Lansarea cartii dr.ing.IULIANA BARBU in Bacau

    Dna dr. ing. Iuliana Barbu, în calitate de autor, a lansat cartea „SĂNĂTATE ŞI ARGINŢI prin folosirea şi cultivarea a 7 plante binecuvântate” (comanda acum!) în 22 iulie 2011. „Plantele sunt, ca şi noi, o parte de viaţă, ele ne pot dărui sănătate, bunăstare materială şi spirituală, atunci când dorim. Vă invit să cunoaşteţi 7 plante medicinale ce pot constitui atât o veritabilă TRUSĂ DE PRIM AJUTOR  pentru sănătate, dar … mai multe →
  • biotehnologii

    Plante bioindicatoare

    Gradul de aprovizionare a solului cu elemente nutritive este numit troficitate (T) şi este foarte variabil deosebindu-se mai multe categorii de soluri. Pe aceste soluri cresc o varietate de plante bioindicatoare care s-au adaptat la capacitatea mai ridicată sau mai scăzută de aprovizionare cu ioni nutritivi. Specii extrem oligotrofe de plante bioindicatoare – cresc pe soluri cu troficitate foarte scăzută (T < 10). Ex.: Polytrichum commune (muşchi de pământ), Lycopodium … mai multe →

Comentarii ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *