condiment-turcesc-sumac-1
condiment-turcesc-sumac-2
condiment-turcesc-sumac-3

SUMAC – condiment din bucataria araba

5,00 lei

Gust proaspat-acrisor si usor iute dar plin de savoare si sanatate

Stoc epuizat

Product Description

Sumac turcesc – apetit si sanatate

Sumacul este un condiment folosit cu precadere in bucataria araba si turceasca. Are un gust proaspat-acrisor, de aceea merge de minune in salatele de cruditati, dar si in mancarurile cu carne. Sumacul se adauga in kebab, orez, hummus, si se potriveste cu pui sau vita.
Traditional, sumacul turcesc este si un bun remediu natural:
–          este bogat in vitamina C si antioxidanti
–          proprietatile antimicrobiene si anti-inflamatoare tin departe bacteriile si radicalii liberi oxidativi
–          trateaza gripele, racelile, bronsitele
–          previne bolile cardiovasculare, si boli precum cancerul, Alzheimer, artrita, cataracta
–          reduce febra
–          este un bun agent de reglare al tranzitului intestinal
–          previne si trateaza hiperglicemia, diabetul si obezitatea

Contine : pulbere de Rhus cariairia.
Produs 100% natural. Nu contine zahar, alti aditivi, MSG (monoglutamat de sodiu, E621), conservanti sau coloranti.

Termen de valabilitate: 12 luni de la ambalare.
Ambalare: pungă de 30g

Daca nu ati venit vreodata in contact cu bucataria araba este posibil ca un condiment precum sumac-ul sa nu va spuna mare lucru. Chiar si daca sunteti familiarizati cu bucatele traditionale ale zonei este foarte posibil sa fi auzit de sumac doar datorita zatar-ului, un amestec de condimente in care sumac-ul este parte.
Ce trebuie sa stiti insa despre sumac este ca are, de asemenea, o sumedenie de intrebuintari ca si condiment de sine statator.
Sumacul se obtine din fructele uscate si mai apoi pisate ale unei plante (Rhus Coraria) ce creste in regiunea mediteraneeana si in unele zone ale Asiei Centrale. Condimentul obtinut are o culoare rosu-purpuriu si un gust acrisor, fructat, care incepe sa “piste” usor dupa ce il tii mai mult pe limba.

Este un ingredient de baza al bucatariei arabe, al celei din Turcia, Grecia sau Liban, dar este regasit adeseori si in bucataria altor tari precum Spania si Italia (in special in Sicilia) sau India (unde este totusi folosit mai rar, fiind inlocuit in timp de Amchur – pulberea de mango).
La ce il puteti folosi? La mixuri de condimente pe care urmeaza sa le puneti pe carnea (in special pui, miel, peste, fructe de mare) ce o veti frige pe gratar sau o veti pregati la cuptor, precum si la sosurile pentru marinate. La tocanite (cu carne sau legume), la supe sau dressing-uri pentru salate (ca inlocuitor pentru lamaie sau otet – viceversa nu este valabila, cel putin in opinia mea).
Sunt tari unde sumac-ul sta pe masa asa cum sta la noi sarea si piperul, asadar nu ezitati sa presarati un pic de sumac peste orezul fiert (cat acesta este inca fierbinte) – ii va da un gust si o aroma aparte – sau peste pasta de naut (hummus).  Sursa: all-food.ro
Retete cu suman: Pui cu ceapa si sumac (Musakhan), Dorada cu sumac

Recenzii

There are no reviews yet, would you like to submit yours?

Be the first to review “SUMAC - condiment din bucataria araba”

V-ar mai putea interesa ...