Sari pentru comunitate!

sari-pentru-comunitate  Fii alaturi de semeni ! Participa la acest proiect comunitar!

PROPUNEM UN PROIECT, O ATITUDINE UMANA SI SOCIALA. O invitatie la construirea unei comunitati in care sa ne simtim integrati, utili si recunoscatori. O comunitate care stie sa isi dezvolte potentialul uman si social, care poate sa-si identifice problemele si vrea sa le rezolve prin implicarea membrilor sai. Realizarea acestui proiect depinde de oameni care VOR, STIU si POT sa aiba atitudine.

sursa: schimbareainbine.ro.

O parte din aceste sume vor fi direcționate către acțiunea de ridicare a unui așezământ pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Proiectul a fost inițiat de preotul Gabriel Ichim. Ideea a plecat cumva de la faptul că a devenit din ce în ce mai greu să încerci să înscrii un bătrân într-un centru de îngrijire permanentă. “Nu sunt locuri suficiente față de numărul din ce în ce mai mare de cereri. De unii dintre cei pe care nu-i mai vrea nimeni auzim la știri că au fost găsiți în casă, după trei zile, de vecini. Oamenilor care au muncit o viață, care au oferit cândva societății din idealurile lor, nu le aduce nimeni o cană cu apă. Se sting în singurătate, prin complicitatea noastră, a tuturor”, susțin inițiatorii acestui proiect. Preotul Gabriel Ichim are în proiect să construiască “Așezământul pentru îngrijirea persoanelor vârstnice” cu hramul Sfântul Nectarie. Edificiul ar urma să fie amplasat într-un spațiu din strada Tazlăului, nr 5, unde de altfel a și primit teren de la Consiliul Local Bacău. Pentru această cauză va concura la sărituri în apă sportiva Mara Aiacoboaie.

Următorul caz este cel preluat de Iulia Barbu, de la Farmacia Naturii Bacău. De la ea am aflat despre Vlad-Alexandru, un copilaș de 11 ani care, încă de la această vârstă fragedă, a avut de luptat cu teancurile de hârtii, dar mai ales cu funcționarii sistemului. A reușit până la urmă să pășească pentru prima dată în viață peste pragul unei școli. Una specială, situată la marginea orașului, mult diferită față de cea din centru, cochetă, la care învață Cezar-Andrei, fratele lui mai mic. Este unitatea de învățământ unde învață copiii cu autism. Din primăvară, micuții au rămas fără mamă, răpusă de cumplita boală a mileniului – cancer la sân. În mintea lui Vlad-Alexandru au rămas imaginile mamei țintuite în televizorul cu reclame mov, în calculatorul cu pești pe desktop și în luna argintie a nopților când nu poate închide ochii. De cei doi se ocupă doar tatăl, care trebuie să se descurce cu puținii bani pe care-i câștigă lucrând la o firmă privată, plus bruma de bani pe care statul îi plătește familiilor cu copii suferinzi de această boală. Ca și tatăl lui Vlad, toți părinții aflați în această situație privesc neputicioși cum sănătatea copiilor lor se degradează de la o zi la alta. Asta pentru că ministerul de resort nu decontează costul terapiilor comportamentale, esențiale în recuperarea pacienților. “De unde aș putea face eu rost de 1.500 de euro în fiecare lună, cât costă terapiile comportamentale care i-ar da o șansă uriașă copilului meu să fie și el unul aproape normal ?”, se întreabă retoric tatăl lui Vlad. Pentru ei a intrat în competiția de sărituri în apă sportiva Andra Botez.

Terapii comportamentale pentru copii cu autism

La 11 ani, Vlad-Alexandru este în clasa întâi. Frãtiorul lui, Cezar-Andrei, în vârstã de 7 ani, este si el tot în prima clasã. Andrei învatã la Scoala Generalã ” Ion Creangã” din Bacãu. O scoalã normalã, cochetã, situatã în apropierea zonei centrale a orasului. Vlad a pãsit doar în aceastã toamnã pragul primei clase de scoalã primarã. A fost acceptat cu greu, dar, iatã, în cele din urmã dupã o luptã îndelungatã cu teancurile de hârtii, dar mai ales cu functionarii sistemului, este si el elev. Unul mai special. Doar de aceea este înscris la o scoala specialã. Una situatã la marginea orasului, ascunsã dupã un rând de castani si brazi. Este unitatea de învãtãmânt unde învatã copiii cu autism. Duminica familiei Saulea are ca itinerar obligatoriu un drum în cimitirul bisericii “Învierea Domnului” din nordul orasului. Andrei nu stie unde s-a dus mama lui. N-a mai vãzut-o din primãvara acestui an. Îi vede însã, fotografia pe o cruce si bãnuieste cã e pe aici, pe undeva. Pentru Vlad mama a rãmas închisã undeva lângã televizorul cu reclame mov, calculatorul cu pesti pe desktop si luna argintie a noptilor cand nu poate închide ochii. Mama a murit în aprilie 2012 de cancer la sân.

Mama bolnava de cancer la san

Pentru Mirela Nestian vestea primitã în urmã cu un an a fost crâncenã: cancer la sân. De atunci se luptã cu boala, cu sistemul, cu lipsa banilor. Şansa ei a reprezentat-o “Farmacia Naturii” reprezentatã de Iulia Barbu care a sustinut, în mãsura posibilitãtilor, costul tratamentului specific. Sustine “Farmacia Naturii” pentru a salva o viatã !

Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie aduce în competiție “Caravana Sănătății”, un proiect de achiziționare a unui centru medical mobil destinat persoanelor fără venituri provenite din mediul rural. Adică acolo unde, în mod obișnuit, specialiștii în medicină aproape că nu ajung pentru a le face bolnavilor, bătrânilor un consult complet de specialitate (ecografie, analize medicale etc). Aici se vor asigura servicii medicale gratuite. Va lupta pentru această cauză sportivul Cosmin Hongu.

Mult mai cunsocuta Asociație Betania din Bacău aduce în competiție ideea sprijinirii tinerilor proveniți din centrele de plasament, a căror tihnă se sfrârșește odată cu atingerea pragului majoratului. Din păcate, mulți dintre acești tineri ajung pe stradă, unde devin de cele mai multe ori ținte ușoare pentru indivizi care se ocupă cu traficul de persoane. Asociația Betania și-a concentrat resursele pentru integrarea socială a tinerilor revocați din centrele de plasament și integrarea în comunitate a celor aflați în dificultate. Băcăuanii sunt invitați, așadar, să susțină efortul celor de la Betania pentru a ajuta acești tineri să-și continue studiile, calificările și recalificările profesionale. Sunt invitați să sprijine un proiect educativ care îi învată pe cei care sunt la răscruce de drumuri să-și câștige pâinea de zi cu zi. Va fi alături de ei sportiva Ruxandra Munteanu.

Asociația “Excelență ProVrănceanu” susține proiectul “Niciodată nu e prea mult verde”, inițiat de elevii colegiului. Aceștia își doresc mai mult spațiu verde în zona semibetonată, neamenajată din jurul școlii lor. Doresc amenajarea peisagistică a spațiului verde din incinta Colegiului “Gheorghe Vrănceanu”. Unitatea școlară are 1.000 de elevi care se reunesc, în pauze, într-o curte interioară semibetonată de 1000 mp. Curtea este cu acces public după orele de program, astfel încât ea ar putea deveni un parc pentru tineri. Așadar, “Niciodată nu e prea mult verde!” este proiectul pentru care s-a înscris în competiția sportivă Alin Ronțu.

Evenimentul este realizat în parteneriat de Grupul de initiativã pentru înfiintarea Fundatiei Comunitare Bacãu (organizator) si Asociatia Mutatis Mutandis (partener cu rol de sprijin logistic).

Asociatia Mutatis Mutandis
Are rol logistic in cadrul proiectului Sari pentru comunitate. www.schimbareainbine.ro

Grupul de initiativa pentru FUNDATIA COMUNITARA BACAU

Vrem sa fim parte a unei retele nationale de fundatii comunitare. Fundatiile Comunitare sunt organizatii care mobilizeazã fonduri din donatii de la persoanele fizice si companiile dintr-o anumitã arie geograficã si care distribuie fondurile atrase cãtre cauze din aceeasi regiune, pentru dezvoltarea acesteia. Ele stimuleazã motivatia, cooperarea si participarea localã. www.fundatiicomunitare.ro

Misiunea Fundatiei Comunitare Bacãu este aceea de a dezvolta filantropia strategica si implicarea comunitara in vederea cresterea calitãtii vietii. La acest moment, sprijinul financiar adresat initiativelor din comunitate este oferit prin intermediul urmatoarelor mecanisme:
-Fondul pentru Educatie si Burse,
-Fondul Bacãul Frumos (mediu si revitalizare urbanã),
-Fondul de Implicare Socialã (cauze sociale sustinute de grupuri de initiativã),
-Fondul pentru Sãnãtate (preventie si sprijin) si
-Programul Sari pentru comunitate (platformã generalã în care grupurile de initiativã localã înscriu cauze pe care, ulterior, Fundatia Comunitarã Bacãu le va sustine).

Suntem o echipa.

O echipa care a ales sa si transforme nemultumirile in proiecte. Problemele sunt solutii. Neputintele in actiuni. Dorintele in scopuri cu termene concrete de realizare.
Incercam sa mobilizam alaturi de noi oameni pentru care comunitatea bacauana inseamna acasa. Un acasa in care frustrarile se convertesc prin implicare in reusite. Un acasa in care ne pasa unii de altii. De problemele noastre. De neputintele noastre. De proiectele noastre.