Programe comunitare

logo-comunitati-verzisursa: comunitativerzi.ro

Camelia Zamfir și Diana Barbu s-au întors de la Salone del Gusto de la Torino pline de entuziasm și idei de a organiza Ziua Terra Madre, sau participări în cadrul programelor Slow Food, prin Asociaţia Prietenii Pământului, Reţeaua de Acţiune pentru Climă România, Societatea pentru Protecţia Naturii din Norvegia şi alţi susţinători ai acestor cauze.

    Una din activități a fost la Palanca, unde dl. director Dumitru Cojocaru și dra. Andreea Juverdeanu, profesor de biologie, au fost nişte gazde desăvârşite.
Dna. Dr. Iuliana Barbu, fondator al Farmaciei Naturii, cercetator și fitoterapeut, a pledat în fața a 100 de elevi și 20 de părinți și profesori pentru păstrarea echilibrului ecologic al zonei, pentru protejarea habitatului natural al florei spontane de plante medicinale și a readus în atenție vechile leacuri populare folosite de medicina tradițională și confirmate de ultimele cercetări științifice. Dna Barbu a vorbit și despre oportunitatea de câștig pentru membrii familiei, fie prin colectarea de plante medicinale din flora spontană, fie prin cultivarea de plante de cultură, fie prin folosirea în locul medicamentelor alopate.

 Scopul acestei activități a fost de a motiva audiența să folosească rețetele puse la dispoziție de generoasa natură pentru îmbunătățirea stării de sănătate a familiei și creșterea calității vieții. Galerie foto

actiune-palanca-2actiune-palanca-1actiune-palanca-3actiune-palanca-4actiune-palanca-5actiune-palanca-6

Brusturoasa: Sănătate și arginți pentru familie de la Farmacia Naturii

    Centrul pentru conservarea tradițiilor și dezvoltare rurală durabilă a găzduit întâlnirea a 40 de persoane, membrii Slow Food și localnici, care au dorit să fie în contact direct cu dna. Dr. Iulia Barbu, fondator al Farmaciei Naturii, companie care a expus la Salone del Gusto, Torino, produse pe bază de plante medicinale.

    Sub presiunea publicității agresive, din ce în ce mai mulți oameni de la sate uită vechile leacuri ale medicinii tradiționale pentru banale răceli, dureri de cap sau afecțiuni digestive, uită de „medicamentele” din gradină, din pădure sau de pe pajiști.

actiune-brusturoasa-1 actiune-brusturoasa-2 actiune-brusturoasa-4

    Iulia Barbu a vorbit cu pasiune despre rezultatele celor 12 ani de cercetare în domeniu și folosirea plantelor medicinale. Ea a vorbit despre alternative naturale la medicamentele sintetice și a încurajat participanții să recolteze responsabil plantele medicinale din flora spontană și să le folosească pentru menținerea sănătății familiei și pentru a spori câștigurile acesteia. Galerie foto

Poduri: Mesajul Zilei Terra Madre adresat GAL Valea Muntelui

    Membrii Convivium-ului Brusturoasa Palanca au fost invitați să facă o prezentare a mișcării Slow Food și Terra Madre în fața a 70 de reprezentanți ai business-ului din Valea Muntelui și a 60 de tineri interpreți amatori. Programul Leader dă putere comunităților locale să pregătească și să implementeze strategii locale de dezvoltare. A fost momentul și audiența potrivită pentru a introduce filozofia și principiile Slow Food celor care inițiază afaceri în zonă. In afara prezentării am organizat și un mic stand de produse tradiționale pentru degustare: zacuscă cu ghebe, plăcintă cu bostan, clătite cu dulceață de soc, dulcețuri din fructe de pădure.

    Mesajul nostru a fost că resursele naturale din zonă utilizate înțelept de oameni informați pot asigura o dezvoltare pritenoasă mediului care va dura și pentru generațiile viitoare. Galerie foto

Galați: Să ne reamintim moștenirea gastronomică a Galațiului

    Deși moștenirea gastronomică a Galațiului este influențată de specificul dobrogean, muntean și moldovenesc restaurantele servesc mâncare românească standardizată sau feluri din bucătăria internațională. Pentru încurajarea tineretului de a cunoște vechea gastronomie locală, membrii Slow Food au lucrat cu elevi de la Colegiile Elena Doamnă și Dumitru Moțoc în jurizarea concursului Caietul de rețete al bunicii. Concursul a fost organizat de AGIR, Laboratorul de gastronomie al Facultății de de Științe și Ingineria Alimentelor și biblioteca publică V. A. Urechia. Regulamentul le-a impus concurenților să se documenteze asupra rețetelor și gastronomiei locale, să discute cu bunicii despre rețete și să pregătească un fel de mâncare insoțit de o prezentare nutrițională pentru concurs. Rețetele câștigătoare vor fi menționate într-o carte de bucate. Galerie foto

Brusturoasa: Copii din Brusturoasa au făcut prăjituri de post împreună cu mamele

    Cristina Atonoaie, institutor la Scoala Ioana Rosetti din com. Brusturoasa, jud. Bacău, a organizat o sesiune specială de gătit cu cele 15 fetițe de opt ani din clasă și câteva mame. Ele au pregătit prăjituri speciale de post din ulei vegetal, făină și borș. Mamele și-au ajutat fiicele să amestece ingredientele, să dea formă și să umple aluatul, ca apoi să se bucure de gustoasele cornulețe abia scoase din cuptor. Jumătate din cornulețe au fost donate pentru un alt eveniment Terra Madre Sănătate și arginți pentru familie de la Farmacia Naturii organizat de Convivium Brusturoasa Palanca pentru 40 de adulți la Centrul pentru conservarea tradițiilor și dezvoltare rurală durabilă.

    Membrii Convivium-ului sunt îngrijorați de faptul că luarea mesei împreună cu familia își pierde din importanță iar coeziunea și convivialitatea familiară au de suferit. Din acest motiv am organizat acest eveniment de gătit, pentru ca mamele să acorde mai multă importanță calității timpului petrecut împreună cu copii și pentru a încuraja voluntariatul. Galerie fotologo-slow-food

sursa: comunitativerzi.ro
Vezi intregul program desfasurat pe slowfood.com